Hotel Transylvania (2012) (Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak)

ht_thumbViszonylag ritka, ámbár egyáltalán nem kizárt, hogy a gyerekeknek szóló animáció és a horror világa összekacsint egy-egy egészestés mozi keretein belül. A Rémrom, a ParaNorman és a Tim Burton-féle Frankenweenie után itt egy újabb szenzációs produkció, melyet az a Genndy Tartakovsky rendezett, akinek a Dexter laboratóriumát vagy Szamuráj Jack-et is köszönhetjük! Szóval öveket becsatolni, irány a sötét és félelmetes Transylvania…

 

…ahol is Dracula gróf élőhalott segédjeivel az évek alatt felépített egy igazán rémséges hotelt, hogy a világtól elzárva, emberektől mentes környezetben tudnak lazítani az árnyékban bujkáló szörny-haverjai. A bajok akkor kezdődnek, amikor szeretve féltett lánya, Mavis 118. születésnapi buliján a szörnyáradat közepette váratlanul felbukkan egy Jonathan nevű, meglehetősen hiperaktív srác. Drakula gyors közbenjárásának hála egy ideig senkinek nem esik le a szörny-álcában lézengő vendég valódi kiléte, és a többiek kezdik megszeretni a bulizós kedvű Jonathant, különösen Mavis. Apukának persze marhára nincs ínyére ez a vegyes barátság, hiszen anno feleségét is így pusztították el az emberek…

ht-1Amellett, hogy a Hotel Transylvania elnyerte „minden idők legjobb szeptemberi nyitóhétvégéje” címet, egy igazán szórakoztató produkció. Telis-tele iszonyatosan eltalált, karakterekkel és humoros jelenetekkel, közben pedig az emberek vs. szörnyek ki-fél-kitől paradoxona, illetve a gyerekeknek szóló szokásos erkölcsi mondanivaló sincs túlerőltetve. Engem egyedül talán a zenés részek zavartak kicsit.

ht-2Elsősorban nyilván a fiatalabb korosztály számára készült, de az amúgy horror-rajongó felnőttek sem csalódhatnak, hiszen hihetetlenül sok (részben klasszikus) rémalakot vonultat fel a film. Megtalálható benne például Frankenstein szörnye, a farkasember, a láthatatlan ember, a légy, a múmia, a fekete lagúna szörnye, de egy-egy jelenetre beköszön még a jeti, az óriáspolip, a massza, különféle méretű és alakú, ámde roppant jópofa szörnyek, továbbá élőhalottak, csontvázak, boszorkányok és a többi. Ezenfelül persze az aktuális pop-kulturális utalások sem maradhattak ki: Quasimodo patkánya például egy-az-egyben utalás a L’ecsó főhősére, de viszonthallhatjuk még a Forrest Gump klasszikus egysorosát, illetve az Alkonyat filmek is megkapják magukat a repülőgépes jelenetben.

ht-3Összességében tehát egy igazán igényes, kreatív forgatókönyvvel és szerethető karakterekkel megírt, humoros horrorkodásban bővelkedő, másfél órás szórakoztatásban lehet részünk, amennyiben megnézzük!

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Hotel Transylvania (2012) (Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.