Halloween eredete

pumpkin-carving-ideas-for-halloweenAzt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy a Halloween napjainkban a horror-rajongók által leginkább favorizált ünnepkörnek nevezhető, de természetesen ez a nap nem csupán ezen szubkultúra számára jelent szórakozást. Cikkünk célja nem más, mint egyfajta összegzésképp a rengeteg mendemonda és legenda közül kihámozni azokat a tényszerű adatokat, amelyek tevőlegesen járultak hozzá, hogy a több ezer éves múlttal rendelkező ünnepkör a XXI. században is reneszánszát élhesse.

Halloween már jópár évvel ezelőtt felküzdötte magát a nemzetközileg is számon tartott és ünnepelt napok közé. ennek köszönhetően október 31-én – sőt már jóval előtte, és utána is – rengeteg olyan programot találhatunk, amiket valamilyen módon ezzel a névvel fémjeleznek – nem csupán az angolszász országokban (sőt!). Más kérdés persze, hogy a divathullámnak köszönhetően ezek a rendezvények az esetek nagy többségében -tisztelet a kevés kivételnek- csupán formálisan viselik magukon a Halloween-jelzőt, pusztán marketing-fogásként.

Halloween ered12202211_10153705709893390_1807566505_nete nem máshol keresendő, mint a hajdanán Nyugat-Európa egyes területein élő kelták között, akik számára október harmincegyedike éjszakája kulcsfontosságú szerepet töltött be. November elseje ugyanis a kelta újévet jelentette, ez pedig együtt járt az aratási munkálatok befejeztével, a nyár mai szóval élve hivatalosnak mondható lezárásával is. Az ezt megelőző este, október 31. pedig nem más volt, mint Samhain ünnepe, amikor az év sötétebb felének korszakát nyitották meg. Itt következik az a rész, amelyet szinte minden horror-kedvelő ismer, miszerint az ősi kelta mondakör szerint ezen az éjjelen az élők világa és a túlvilág között a határok szinte elmosódnak, ennek pedig érzékelhető következményei vannak; a korlátok átmeneti felbomlásával ugyanis átjöhet sok minden, ami a “túloldalon” van. Ezt a kínálkozó lehetőséget meg is ragadták a druidák, akik különféle szertartások keretein belül próbáltak egy kis betekintést nyerni a jövő alakulásába.

43-ban a rómaiak rátették a kezüket az addig a kelták által uralt területek jelentős részére, az elkövetkező négyszáz éves kényszerű együttélés pedig hatással volt mindkét kultúrkörre. A rómaiak Feralia-ja megfeleltethető afféle halottak napjának, amit annak ellenére, hogy a hivatalos történetírás szerint februárban tartottak, számos jel utal arra, hogy a kelták által lakott területeken összemosták Samhain ünnepével. A római aratásünnep, a Pomona jelképe az alma volt, innen eredeztethető a filmekből is már jól ismert, Halloweenhez tartozó apple bobbing-játék.

A Halloween alakulását formáló következő kultúrkör a kereszténység volt, katolikus befolyás hatására a XI. századra ezeken a területeken meghonosították a november elsejei Mindenszentek (All Saints’ Day), valamint a november másodiki Halottak Napját (All Souls’ Day). A kultúrák közti egyébként sem ritka súrlódást elkerülendő, az ünneplés a Samhain-hez igazítva tűzrakással, mulatsággal, jelmezek viselésével telt.

12202399_10153705710013390_1166308412_n
Nagy ugrás következik az időben, hiszen a következő állomás a XIX. századi USA, ahol az ide érkező ír és angol telepesek elkezdték meghonosítani a Halloween tradícióit. Ebbe beletartoztak többek közt a jelmezek, valamint a manapság trick or treat-ként ismert szokás elődje is. Természetesen az akkori társadalmi berendezkedés és az arra jelentős nyomást gyakoroló egyházi vezetés igyekezett az ünnepkört inkább egyfajta családi-baráti összejövetellé alakítani, a szülőket, valamint az újságokat is minden eszközzel biztatták arra, hogy mellőzzenek minden olyan hangulati elemet, amely valamiféle spirituális töltettel bírna. Így egészen a harmincas évekig az USA-ban egyfajta lebutítottnak mondható Halloween volt, később, a szigor enyhülésével a ló túlsó oldalára esve egyre gyakoribbakká váltak a fiatalok által, vandalizmussal egybekötött ámokfutások október harmincegyedikéjének estéjén. Az évtizedek múlásával fokozatosan kezdte felölteni mai alakját a Halloween, amely napjainkra világszerte az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb és legfelkapottabb ünneppé vált.

12202210_10153705710113390_1183153080_n

Végezetül pár mondatban a filmekre is kitérnék, persze csupán amolyan egyéni véleménynyilvánításként. Annak ellenére, hogy mekkora népszerűségnek örvend, személy szerint még nem nagyon találkoztam olyan horrorral, ami mondhatni méltóképpen dolgozta volna fel, az egyébként rengeteg potenciált magában hordozó Halloween-témát. (A Halloween-franchise tagjait szándékosan nem sorolom ebbe a csoportba, mivel ez esetben magával az ünnepkörről, vagy annak eredetével kapcsolatos filmekről beszélek.) Számos félresikerült, erőtlen, ötlettelen és/vagy erőltetett próbálkozást láttunk, jó példa erre az annak idején sok jóval kecsegtető, de végül hatalmas csalódást jelentő The Houses October Built. Ha azonban minden áron ajánlanom kellene egy Halloween-témájú horrort, az némileg talán meglepő módon módon egy rövidfilm lenne, a V/H/S 10/31/98-címet viselő darabja, amelyet egyébként Radio Silence Productions csapata követett el. Véleményem szerint, ebbe a mindösszesen 15-20 perces műbe több izgalmat sikerült belesűríteni, mint az elmúlt 10 év Halloween-filmjeibe, ez pedig talán sokatmondó kritika lehet mindkét oldal számára.

(Absvrd)

Be the first to comment on "Halloween eredete"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.