We Are Still Here (2015) (Még mindig itt vagyunk)

wearestillhere_thumbEgy középkorú házaspár elveszti autóbalesetben egyetlen gyermekét, ezért úgy döntenek, egy vidéki kisváros magányos házába vonulnak vissza, megnyugvást keresve. De kiderül, hogy nem hiába volt ez a szép villa olyan olcsó, a pincében pedig nem véletlen a forróság.

Sacchettiék (a név nem véletlen, hiszen a fő ihlet forrás Lucio Fulci The House by the Cemetery horrorja, és annak illetve számos kult filmnek az írója Dardano Sacchetti) már az első nap érzékeli a túlvilág jelenlétét. Anne természetesen halott fiát szeretné a házba vizionálni, de jönnek a szomszédok és felvilágosítják, hogy a házat 1859-ban halottasháznak építették, de az ott dolgozó és üzemeltető család megháborodott, ezért a falu elkergette őket. De ha csak ellettek kergetve, akkor miért jelenik meg állandóan egy komplett elszenesedett család?

wearestillhere02

Ti West The House of the Devil című munkájához hasonlóan (a két film plakátja is kísértetiesen hasonlít egymásra), lassan építkezik a ’70-es ’80-as évek szellemházas (The Changeling) filmjeit idézi, ezért aki gyors cselekményt, pergő párbeszédeket és kapkodó, hirtelen vágásokat szereti, messzire kerülje el. Itt a hosszú beállítások és a fokozatos suspense felépítése a cél, hogy azért a vége csattanó spolier és az ebből eredő mocskos nagy vérfürdő spoiler vége, igazán üssön, és ezért maximális respect az alkotóknak.

wearestillhere01

Summa summarum egy vérbeli hommage mozi ez, ezért illik egy picit visszavenni az elvárásokból, de ne ijedjünk meg, a végére igazi XXI. századi képsorokat kapunk, aminél minden horror fan elégedetten csettinthet.

Értékelés: 7/10

Miskei

Be the first to comment on "We Are Still Here (2015) (Még mindig itt vagyunk)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.