The Phoenix Incident (2015)

j3LSda32016 első ufós témájú filmje egy, a valóságban nagy port kavaró eseménysorozatot dolgoz fel, így ebben az esetben, a kezdő képkockákon olvasható “based on true events” megállja a helyét. Mint ahogyan azt már megszokhattátok, az ebbe a témába tartozó alkotások esetén, ismét duplakritikát olvashattok szerkesztőségünk két tagjától.

Az 1997. március 13-án este történteket sosem felejtették el Phoenix városának azon lakói, akik aznap valamilyen módon tanúi voltak az eseményeknek. Ezúttal azonban nem néhány ember beszámolóira és (jobb esetben valódinak mondható) felvételere kell hagyatkoznunk, hiszen a különös jelenségekről gyakorlatilag élőben adott közvetítést a TV is. Az arizoniai település feletti égbolton valamikor, helyi idő szerint este fél nyolc és fél tizenegy között furcsa, repülő objektumok jelentek meg, egy nagyjából 480 kilométeres sávban több ponton is. A tömeghisztériától és pániktól sem mentes este után mindenki magyarázatot követelt, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a hivatalos szervek által kiadott közleményben több olyan érv is volt, ami finoman szólva a könnyen megtámadható kategóriába esik. Maga az eset is megérne egy külön cikket, de ebben az írásban inkább a filmre hagyatkoznánk, természetesen az ügyről könnyen lehet, hogy a későbbiekben olvashattok írást oldalunkon.

2816138-the-phoenix-lights

A nevezetes márciusi este után a média nem csupán a kérdéses eredetű fényektől volt hangos, hanem – bár kisebb hírverést kapva, de szó esett négy eltűnt fiatalemberről is, akiket valahol az arizonai Estrella Mountain Regional Park területén láttak utoljára. A négy túrázó sosem került elő, ügyük továbbra is megoldatlanul áll. A The Phoenix Incident áldokumentarista stílusban az ő esetüket dolgozza fel. A kézikamerás felvételek négyük utolsó, dokumentált óráit mutatja be, emellett pedig egy fiktív leleplező riportot is láthatunk.

A film első fél órájában hihetetlenül pozitív csalódás ért, hiszen a témában etalonnak számító Fourth Kind-féle csillagos ötös atmoszféráról beszélhetünk. A “dokumentumfilm” részletek hangulata rendkívül jól eltalált volt, minden aspektusból. Sajnos a későbbiekben voltak azonban olyan elemek, amik jelentősen rontanak az összképen.

vlcsnap-2016-03-13-09h52m17s126

Ilyen például az idegenek ábrázolásmódja, aminél még a jól megszokott kis szürke emberkék-féle verzió is fényévekkel jobb választás lenne, de véleményem szerint talán megengedhető lett volna, ha a készítők szinte egyáltalán, vagy alig mutatják be a földönkívüli lényeket. Kisebb hangsúlyt kaphattak volna a a négy túrázó felvételei, jobb lett volna az események elosztását továbbra is a film első harmadában látható módon tálalni. Ezek a mínuszpontok azonban, úgy gondolom, még mindig nem elegendők arra, hogy a Phoenix Incidentet az átlagos közepes szintre lökjék vissza.

Értékelés: 7/10

(Absvrd)

Egy nagyon izgalmas és érdekes történést dolgoz fel a film, amelyről szégyenszemre alig tudok valamit. Hirtelen a film nézésekor abban sem voltam biztos, hogy hallottam-e már a Phoenix Lightsról. De a felvezetés zseniálisra sikerült, a hangulatindító, érdeklődést azonnal felkeltő első percek után kifejezetten kíváncsi voltam, mit kapunk a szokatlanul rövid, 78 perces játékidő alatt.

the-phoenix-incident

Nos, a kettősség jellemezte a Phoenix Incidentet, ám a végeredmény így is valamivel a magasra tett léc alatt maradt. A már említett első percek, valamint az archív felvételek, az interjúk, a történet és minden, ami nem az aktív cselekmény része volt, kitűnően sikeredett, csont nélkül adom meg rá a 10/10-et. Ott voltak azonban a film másik felét adó, aktív történések, amely a karakterek sorsának alakulását követte végig. Sajnos a színészek nem nyújtottak maradandót, karakterük pedig semmilyen volt, jelentéktelen. Persze 30-40 perc alatt nehéz is lett volna bármiféle szimpátiát kialakítani a srácok iránt… Valamiért nekem az Ejecta című, hasonlóan ufós film jutott eszembe, amelyben szintén nagyon sok volt, ám az eredmény csak erős közepesre sikeredett. További mínuszpontot jelentett nálam az arcomba tolt, gyengén kivitelezett idegen lények sokasága.

the_phoenix_incident__exclusive_clip__movie__214996

 

Összességében nem volt rossz film, de mint mindig, az ilyen témájú horrornak most is óriási várakozással fogtam neki, az eredmény pedig nem volt felejthetetlen. A közepesnél valamivel jobb alkotásról van szó, de a film megszenvedte az alacsony költségvetést és a mindössze 78 perces játékidőt.

Értékelés: 6/10

(Varin)

Kinek ajánljuk: UFO-rajongóknak, akik a témában egy, a közepesnél valamivel jobb filmre vágynak.

youtube-logo       imdb-share-logo        

 

Be the first to comment on "The Phoenix Incident (2015)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.