Igaz történet alapján – A texasi láncfűrészes mészárlás

texas-chainsaw-massacre222Ahogyan más műfajok, úgy a horrorfilmek esetén is létezik néhány olyan alkotás, amelynek egyes, mára ikonikussá vált elemei a laikusok számára is ismerősnek tűnnek. Ilyenek például a Sikoly-széria gyilkosának maszkja, esetleg olyan karakterek, mint Freddy Krueger, Jason Voorhees, vagy éppen Michael Myers. Rovatunk mai részében egy hasonló hírnévvel büszkélkedő horrort,  A texasi láncfűrészes mészárlást megihlető eseményeknek járunk utána. 

A texasi láncfűrészes mészárlás esetében egy valódi horror franchise-ról beszélhetünk, amelynek kritikáit itt, itt, ittitt és itt olvashatjátok oldalunkon. Az 1974-es alapmű körül rengeteg baljós legenda és mendemonda keringett, amelyet a rovatunk nevét is adó igaz történet alapján-szlogen indított el még annak idején. A 2003-ban elkészülő remakehez tartozó hoax videó is igen sok embert megzavart, akik így azt gondolták, hogy Thomas Hewitt egy valóban létező figura volt.

maxresdefault (1)

A sokak számára lelombozó(?) igazság viszont az, hogy Hewitt karaktere csupán a fantázia szüleménye, ellenben jó hír a rémtörténetek kedvelőinek, hogy a láncfűrészes mészáros története mögött, ha nem is közvetlen módon, de valós események állnak. Tobe Hooper (az első film rendezője) elmondása alapján két, számára inspirálónak ható történetet vett alapul, amikor kidolgozta Hewitt figuráját. A két történet közül Ed Gein életútja gyakorolt rá nagyobb hatást, így ezek alapján, úgy gondolom, érdemes cikkünkben is vele kezdeni a sort.

Ed Gein 1906-ban, a Wisconsin államban található La Crosse-ban látta meg a napvilágot, élete pedig kezdetektől fogva a legkevésbé sem volt nevezhető ideálisnak. Édesapja egy iszákos, gyenge jellemű férfi volt, aki egy helybéli bolt tulajdonosaként dolgozott, édesanyja pedig egy vallási fanatikus nő, aki mindent elsöprő erőszakos, domináns természetével kordában tartotta férjét, és két gyermekét. Úgy gondolta, a lakóhelyükként szolgáló településen kívüli világ maga a Sátán birodalma, így ennek megfelelően igyekezte gyermekeit a lehető legszigorúbb módon elzárni szinte minden elől. 1944-ben egy tűzeset során- különös körülmények közt- meghal Ed testvére, Henry, (így minden erővel a fiúra összpontosul az anyuka által generált téboly) később pedig édesapja is. Az addigra már komoly pszichés zavarokkal küzdő Ed számára a végső csapást édesanyja halála jelenti, hiszen az ambivalens viszony ellenére ő jelentette számára a külvilágot. Ed a maradék józan eszét is elveszti, aminek köszönhetően olyan tettekre szánja el magát, ami miatt neve később az USA egyik legismertebb gyilkosaként lesz aposztrofálva.

gein000

1957 novemberében egy eltűnési üggyel kapcsolatban Edre terelődik a gyanú, a hatóságok pedig úgy döntenek, átkutatják a férfi lakhelyét. Az amúgy is horrorfilmbe illő külsővel rendelkező birtokon (ahol még elektromos áram sem volt) azonban olyan dolgokra bukkannak, amik a sokat látott nyomozókat és helyszínelőket is megviseli. A keresett hölgy, Bernice Worden holttestét fejjel lefelé lógatva, kibelezve találják meg, valamint a három éve eltűntnek nyilvánított Mary Hogan maradványaira is rálelnek. Ezek mellett, a lakást átfésülve emberi maradványokból készült használati tárgyakat találnak, amelyeket Ed maga barkácsolt. Ezek közt szerepelt többek közt emberi bőrből készült lámpaernyő és üléshuzat, vagy épp lenyúzott arcokból készült maszk, lábról lenyúzott bőrből készített harisnya.

edgeinvictim

7629968_f260

BzXhlq5CQAEC5zX

ed-gein-house-wisconsin

Ed Geint élete hátralévő részében a társadalomtól elzárva tartották,  a vele készült szakértői beszélgetések, vizsgálatok során világossá vált, hogy skizofréniában szenved. Elmondása szerint anyja halála után a temetőket járta, és igyekezett minél több holttesthez jutni, amiket kedve szerint átalakíthatott. Tragikomikus tény, hogy Ed rendkívül készséges volt a nyomozás során, annak kezdeti fázisában is csupán egy almás pitét kért cserébe vallomásááért. Ed elmezavarának súlyosságát jól mutatja, hogy gyakran készített olyan “ruhadarabokat”, amelyeket magára öltve -ha átvitt értelembe is, de- nővé vált. Ilyen volt például az a mellény, amelyet egy női holttest felsőtestét megnyúzva készített el, vagy azok a női nemi szervek, amelyeket valamilyen módon magára applikálva tett-vett a házban. Edet bizonyíthatóan két gyilkosságban tartják bűnösnek.

Thomas Hewitt karakterének megalkotásakor egy másik sorozatgyilkos, Elmer Wayne Henley is inspirációul szolgált, bár elsősorban nem tettei, hanem egy bizonyos nyilatkozata volt az, amely megragadta a rendező figyelmét. Elmer Henley egyike volt annak a triónak, amely 28 fiatalt ölt meg brutális kegyetlenséggel.

maxresdefault

Az ominózus nyilatkozat során Henley közölte, hogy vállalja, amit tett, a következményekkel pedig igazi férfiként fog szembenézni. A józanság és racionalitás az őrülettel való ilyen kettőssége ihlette Hewitt családjának képét, amely tudatosan vállalja tébolyát, életét pedig eszerint éli.

Ed Gein 1984. július 26-án hunyt el, Elmer Wayne Henley jelenleg hatszoros életfogytiglani büntetését tölti.

(Absvrd)

Értékelés:

Film: 6/10

Háttértörténet: 9/10

A texasi láncfűrészes mészárlás című filmről szóló cikkünket az alábbi linken olvashatjátok ITT

Be the first to comment on "Igaz történet alapján – A texasi láncfűrészes mészárlás"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.