Stephen King’s Danse Macabre List vol. 5 – The Day of the Triffids (1963)

triffid_thumbSzínes, szélesvásznú álmot hozó meteor eső örvendezteti meg az arra érdemeseket az úr 1962.-ik évében, és csak másnapra derül ki, hogy aki látta az a legszerencsésebb esetben megvakult. Mivel a Föld népességének 90%-a felnézett az égre, így kiderülhet, hogy bolygónk elveszett. De aki életben maradt, és még lát is, arra két méter magas, húsevő triffidus selectusok támadnak, mint a The Little Shop of Horrorsban.

Főhősünk Bill Masen egy kereskedelmi flotta kapitánya, Ő az éjszaka nem nézte az eget, ugyanis retinaműtétje miatt, mindkét szemét gézlap fedte. Reggel viszont hiába várja az orvost, hogy végre levegye róla a kötést. Megunva a várakozást, maga tépi le kötelékét, de a kórházban, és kint is, már csak a kihalt várost, az apokalipszis következményeit látja. A nővények pedig csak szaporodnak…

triffid01

Ez még a slasher hullám előtt készült, szóval a nőknek csak a kétségbeesett, teátrális sikolyok maradnak, amíg a szőrös hátú férfinép segítségükre siet. Ripley valószínűleg lelángszórózta volna a hektárnyi termést, Laurie Strode pedig kenyérvágó késsel zab módjára hegyezte volna ki a komplett idegen populációt, de itt sajnos csak a férfiak rúghatnak labdába, így másfél órát kell várni arra, hogy rájöjjenek, a tengervíz elpusztítja eme zöld színtestű heterotróf növényi csordát.

triffid02

Felejthető mozi, a regényt is könnyedén kezeli, de megvalósítása például az E.T.-re is kifejtette hatását. Számunkra, ami érdekes lehet, az a rendező személye. Székely István 1899-ben születtet Budapesten, és a harmincas években olyan világsikereknek volt a rendezője, mint a Hyppolit, a lakáj, Lila akác, Légy jó mindhalálig, Ida regénye, de jött a második világháború és Amerikába emigrált. Ott pedig főleg B-filmeket rendezett, mint John Carradine-nal a Revenge of the Zombies vagy a Lady in the Death House. A Triffidek napja mellett még a Hollow Triumph című noir emelkedik ki munkásságából, élete végén sorozatokat és tévéfilmeket készített.

triffid03

Nem tartom jelentős filmnek, de az amerikai popkultúrában lényeges szerepet tölt be (a regénnyel egyetemben, aminek további két mini sorozat verziója is elkészült), ezért kizárólag a műfajfejlődés után érdeklődőknek ajánlom, hogy tudják ilyen is vót!

Értékelés: 6/10

Miskei

Be the first to comment on "Stephen King’s Danse Macabre List vol. 5 – The Day of the Triffids (1963)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.