Conquest of the Planet of the Apes (1972) (A majmok bolygója 4 – A hódítás)

poa4_thumbAhogy már a poszt-apokaliptikus széria harmadik (Földön játszódó) része, ez sem okoz túlontúl izgalmas perceket, inkább csak a történet kontinuitása szempontjából lesz fontos epizód, melyben a jövőből érkező beszélő majompár utódja felszabadítja társait, vagyis leteszi a későbbi Majmok bolygójának egyik legfontosabb alappillérét.

Az előző rész végén ugyan rútul megölték Corneliust és Zirát, viszont fiúkat egy Armando nevű fazon vándorcirkuszában sikeresen elrejtették. Történetünk ott veszi fel a fonalat, hogy az időközben Ceaser névre keresztelt majom felnőtt, és olyan világba csöppen, ahol a kutyák és macskák (egy ismeretlen földönkívüli fertőzés miatti) kihalása után a majmok vették át a háziállat szerepét. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy agyon lesznek dédelgetve, hanem gyakorlatilag antropomorf rabszolgaként tartják őket.

poa4_1Míg Armando-t a kormányzat addig gyötri a beszélő majmok utódjának esetleges túlélésével kapcsolatban, amíg öngyilkosságot nem követ el, addig Ceaser a normál majmok közé kerülve próbál valahogy elvegyülni. Miután értesül a szeretett ember haláláról, lassan és fáradságos munkával egy kollektív majom-lázadás készít elő. Amikor pedig új gazdája, a kormányzó jobbkeze is elengedi, semmi sem állhatja útját a forradalmi törekvéseinek…

poa4-2Filmünk pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol a harmadik rész befejeződött, vagyis a főszereplő ismét egy beszélő majom lesz, aki a földi környezetben próbál érvényesülni. Az alkotók ezúttal is megpróbáltak valami mögöttes értelmet csempészni a rabszolgaként tartott majomtársadalom jelenségébe, ezúttal a túlzott faji megkülönböztetést, vagyis rasszizmust állítják górcső alá, és azt próbálják több oldalról vizsgálni.

poa4_5Ahogy már a harmadik rész, ez sem okoz túlzott izgalmakat, inkább csak a történet kontinuitása szempontjából fontos epizód, melyben a jövőből érkező beszélő majmok utódja felszabadítja társait, vagyis leteszi a Majmok bolygójának alappillérét.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Conquest of the Planet of the Apes (1972) (A majmok bolygója 4 – A hódítás)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.