Hidden (2015)

hidden coverHa posztapokaliptikus, föld alatt játszódó horrorfilm, akkor azt hiszem, tekinthetjük az origónak és a kiindulási alapnak a The Divide című remeket. Az általunk is egekig dicsért filmhez kell felnőnie minden olyan műnek, amely hasonló hangulatot akar elérni, hasonló témát próbál feldolgozni. A Hidden esetében talán nincs annyira előtérben a kétségbeesés és az állati ösztön, sokkal inkább a drámai vonal és a család kap főszerepet. Ha nem is beszélhetünk The Divide-szintről, a Hidden a 2015-ös év egyik pozitív meglepetése.

Ray, Claier és lányuk, Zoe a föld alatt élik életüket, egy bunkerben, immáron 301 napja. Hogy mi is történt velük, mi is kényszerítette őket a napfény nélküli életre, azt fokozatosan tudjuk meg a film során. Életüket az úgynevezett szuszogók (breathers) keserítik, akik szünet nélkül vadásznak rájuk. Ellenfeleikről vajmi keveset tudunk meg a film elején, valamilyen világító szemű szörnyszülöttekről van szó, akik a teljes kipusztulást hozták el. Az egyik nap aztán egy baleset következtében rejtekhelyük úgy tűnik, veszélybe kerül, a békés életüket pedig felváltja az aggódás és a rettegés.

hidden2

Háromszereplős film, amely nagyrészt egy helyszínen játszódik, így természetesen előtérbe kerül a színészi játék. Ezt a trió kifogástalanul hozza, mindig öröm egy tehetséges gyermekszínészt a filmvásznon látni, és bizony a Zoét alakító Emily Alyn Lind nagy erőssége a Hiddennek. A filmet három részre osztanám: először volt a konfliktushelyzet, a szereplők megismerése, az alapszituáció bemutatása, minden információ-adagolás nélkül. Utána megismertük az okokat, válaszokat kaptunk a miértekre, méghozzá egy egészen ötletes teóriának köszönhetően. Végül következett az úgynevezett “akciófázis”, ahol a cselekmény és nem az atmoszféra kapta a főszerepet. Ha kifogást kellene támasztanom a film kapcsán, egyértelműen az utolsó részt kritizálnám, de ezt sem élesen, és ennél a résznél is teljesen elfogadhatónak tartom, ha valakinek bejöttek a látottak.

hidden

Feszült, izgalmas és jó értelemben vett drámai film a Hidden, ahol a karakterek nagyon jól vannak felépítve, köszönhetően a színészi játéknak. A flashbackekből válaszokat kapunk minden kérdésre, a lezáró szakaszban pedig a film hangulatával kicsit ellentétes, de mozgalmas képsorok szemtanúi lehetünk. Összességében a Hidden egy nagyon jó kis film, amelyet örömmel tanácsolok megnézésre. Nem tartogat magában hatalmas talányokat, nem akar túl sokat nyújtani, de amit kapunk, az elég 80 percnyi stabil szórakozásra.

És a végére egy tanács: ne kezdjünk el képek után kutatni az interneten, ne nézzük meg a film poszterét, ugyanis meglepő módon erőteljesen spoileresre sikeredett némelyik. Nem is értettem ezt a koncepciót, de ez nem a mű hibája.

Értékelés: 7/10

imdb-share-logo

youtube-logo

(Varin)

 

Be the first to comment on "Hidden (2015)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.