Valós események a Sharknado mögött? Na ne már – de mi azért utánajártunk!

Sharknado-150x150Néha a legelborultabb filmekről is kiderül, hogy van mögötte valóságos esemény…ki gondolta volna például, hogy Chucky, a Gyerekjáték kedvenc gyermekbaba-gyilkosának történetét is egy valódi sztori inspirálta?! Azt viszont még kevesebben gondolnák a kedves olvasók közül, hogy a Sharknado (Cápavihar) mögött is van pár érdekes, valóban megesett történet (noha nem cápákkal)… Cikkünkben ezekkel az eseményekkel foglalkozunk, és arra is kitérünk, mi kell ahhoz, hogy a Sharknado a valóságban is lesújthasson?!

Mi is az a Sharknado? Az Asylum/Syfy Channel klasszikus sorozatában kisebb-nagyobb vérszomjas cápákat kapnak fel forgószelek (minden tornádó forgószél, de nem minden forgószél tornádó…), és amikor emberek lakta városba érnek, kellemetlen meglepetést okoznak a lakosoknak… “ZS” kategóriás hőseink persze cápaírtásra alkalmasabbnál alkalmasabb eszközökkel (pl. láncfűrész) ellátják a cápák és Cápaviharok baját.

Mi lehet valóságos ebben a bődületes/szenzációs marhaságban? A láncfűrész rész biztosan nem, de…. Több olyan eseményt dokumentáltak a történelem folyamán, ahol egy tornádó felkapott egyfajta állatból többet, és jelentős távolsággal arrébb lepte meg velük a gyanútlan embereket – horrorfilmekbe illő módon.

A leggyakoribb eset a FISHNADO (Halnádó), azaz amikor kisebb halak záporoznak az égből. Az utolsó ilyen dokumentált eset a Fülöp-szigeteki Agusan del Sur városában történt 2012 januárjában. Kb. 80, 8-10 centiméteres iszaphal záporozott az égből, ami kellőképpen meglepte a helyieket, főleg, hogy 60 kilométerre esett a legközelebbi tengerpart…további érdekes rész, hogy több hal még életben is volt (legalábbis a földetérésig…). Főleg fiatalabb (és ezáltal kisebb) halakat szokott felragadni a FISHNADO, de gondoljunk bele, ha kis halakkal megy a dolog, nem ANNYIRA elképzelhetetlen a “kicsit” nagyobb cápa sem?!

A FISHNADO még a BBC-t is megihlette egy rövidebb műsorra:

A második leggyakoribb eset a FROGNADO, azaz Békavihar. Már a 3. században is utalt írásiban a görög Athenaeus Heraclides Lembus történetíróra: “Paconia és Dardania földjein békák záporoztak az égből….olyan nagy számban, hogy a házak és utak tele lettek velük”. De nem csak a homályos történetírás említi a FROGNADO-t, 2005-ben a szerbiai Odzaci lakosai találkoztak ezzel a kellemetlen élménnyel. A több ezer kisebb, nem a területre jellemző fajú béka nagy része itt is életben marad, és szép káoszt okoztak a helyiek körében.

A WORMNADO (Féregvihar) talán még gusztustalanabb élmény lehetett. 2007 júliusában a Los Angeles-i Jennings lakosait egy vihar okozta széltölcsér lepte meg egy halom tekergőző lénnyel – de Svédország és Norvégia kapcsán is megannyi esetben találunk földigiliszta-esőre való utalást.

worms-getty-v2

A JELLYFISHNADO (Medúzavihar) szintén nem tartozik a kellemesebb állatvihar-fajták közé, hiszen mérgező lényekről van szó. Az első ilyen esemény 1871. április 22-én került feljegyzésre az angliai Bath városában, majd 1994 augusztusában a washingtoni Oakville lakó találkoztak ismét vele “zseléesők” formájában, amit medúzáknak tulajdonítottak. A zselészerű anyag az égből hullott le, és egy 20 négyzetmérföldes területen volt tapasztalható. Az okát azóta is kutatják, az egyik legnépszerűbb teória, hogy az amerikai légierő a környéken hajtott végre bombázási gyakorlatot éles bombákkal augusztus elején, ami vélhetően jelentősebb medúza-kolóniákat érintett. Ezt követően az apró medúza-darabok az azt követő esőzésekkel hullottak vissza a lakosokra – nem is egy, hanem hat esetben.

A történettel foglalkozott több sorozat is, többek között az Unsolved Mysteries 9. évadjának a 22. része kutatatta a zseléeső okát, de a disclose.tv is foglalkozott az érdekes történettel, amit ITT megnézhettek.

The_blob1

 

A legrémisztőbb, és a Cápaviharhoz legközelebb álló esemény a GATORNADO (Alligátor-vihar) volt, amiről a The New York Times 1877. december 26-ai száma adott hírt. A dél-kaliforniai Silvertown lakosa, Dr. J. L. Smith éppen az új terpentin-farmján járt, amikor hirtelen az égből mellé zuhant valami – majd elkezdett felé mászni. Közelebbről megnézve egy alligátor volt…és 200 yard távolságra még másik 7 vérszomjas hüllőt vett észre, amit a korábbi forgószél vetett oda. Hiába voltak kisebb méretűek, de senki sem szeretne 8 felbosszantott húsevő alligátorral találkozni…

nytimes

A fenti példák alapján fel kell tenni a kérdést, megkérdeztek-e már valódi szakembert a Sharknado esélyéről? A válasz – igen. A dailynews.com beszélt Bill Patzert klimatológussal, aki a 2004-es Holnapután (The Day After Tomorrow) c. film során is szakértőként vett részt a forgatás során. A válasz: “A jelenleg ismert forgószelek nem, de ki tudja, mit eredményez a globális felmelegedés. Elméletben egy óriási forgószél (EF-5), ami több mint 250 mérföld/órás sebességgel mozog, tud akkora felszívó erőt létrehozni, hogy nagyobb tengeri lényeket is magával ragadjon. Annyi vizet szívnának fel magukkal, hogy életben maradjanak benne”.

sharknadoK

Zárószóként meg kell említeni két érdekes horror-referenciát is az állatesők kérdésénél:
A témával foglalkozott az X-Akták 2. évadának 14. része (Die Hand Die Verletzt) is, és Stephen King is írt róla a Rémálmok és Lidércek (Nightmares & Dreamscapes) sorozatban az Esős Évszak (Rainy Season) c. novellájában, amiből egy rövid filmadaptáció is készült.


 Fixxer

Be the first to comment on "Valós események a Sharknado mögött? Na ne már – de mi azért utánajártunk!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.