ParaHelyek – Leap Castle

dsc_0653Ahogy azt minden tisztességes horrorrajongó tudja, az ódon kastélyok, várak gyakortatájt bővelkednek bizarrabbnál bizarrabb történetekben, ha pedig hátborzongató kastélyokról beszélünk, sokunknak azonnal egy régi épület jut eszünkbe, valahol a ködös Britannia területén. Rovatunk mostani epizódjában is egy ilyen helyre látogatunk, a helyszín nem más, mint a legendás Leap Castle, amely a hangzatos “Írország egyik leginkább kísértetjárta kastélya” címet viseli.

Az épület alapköveit valamikor a XIII. század közepén rakhatták le, bár pontos dátum nincs, sokan az 1250-es éveket jelölik meg mint építési időszakot. Létrehozásának eredeti célja az volt, hogy a Slieve Bloomot Munsterrel összekötő útszakaszt fegyveres erőkkel tudja szemmel tartani a térségben uralkodó O’Carroll klán alá rendelt O’Bannon klán. Utóbbiakat az idő során magába olvasztotta a nagyobb család, így kis idő elteltével a vár az O’Carrollok székhelyévé vált.

lc2 (1)

A hely renoméjának megromlásának kezdete az 1500-as évekre tehető. 1532-ben ugyanis a klán vezetője meghalt, a családban pedig vad hatalmi harcok törtek ki. A testvérviszályt Teige O’Carroll úgy kívánta lezárni, hogy az éppen tartandó mise kellős közepére berontva embereivel lemészárolta az ott tartózkodók jelentős részét, beleértve a papokat is. Feltehetnénk a kérdést, mi értelme volt ennek, azonban a válasz egyszerű: a szertartás vezető egyházfi, Thaddeus Teige legnagyobb riválisa és egyben idősebb testvére is volt.

A testvér- és papgyilkosság akkoriban is kiverte a biztosítékot sokaknál, így érthető, hogy hamar különféle mendemondák kaptak szárnyra, amelyek az eset lehetséges következményeit taglalták. A mészárlásnak helyet adó termet hamarosan Véres Kápolnának kezdték hívni, sokan pedig úgy gondolták, a pap szelleme nyughatatlanul kering a kastély falai között; olaj volt a tűzre, hogy voltak, akik azt állították, Thaddeus halála előtt megesküdött, hogy kísérteni fogja testvérét. Innentől kezdve a teremben évszázadokon át látni véltek különös fényjelenségeket éjjelente, amelyet legtöbben gyertyafényhez hasonlítottak, más kérdés persze, hogy arról nincsenek információk, miszerint a testvérgyilkos Teigenek meggyűlt volna a baja az őt zaklató kísértetekkel. Az O’Carroll klán tagjai később sem fogták vissza magukat, ismeretes, hogy egy komplett, az ő szolgálatukban álló zsoldoskompániát mérgeztek meg azon a lakomán, amelyen egyébként a felbérelt katonák voltak vendégek, miután egy nagy jelentőségű győzelemhez segítették hozzá az O’Carroll famíliát. Megint csak értetlenkedve nézhet az olvasó, mi értelme volt az ő oldalukon álló katonákat eltenni láb alól, ám az ok rendkívül banális: O’Carrollék nem szerették volna kifizetni a zsoldosok jussát.

lc2

A Leap Castle vérrel áztatott és cselszövésekkel teli történelme a következő évszázadokban sem alakult másként. Az 1600-as évekre a terület a Darby család kezére került, akik szintén bővelkedtek a családi viszályokban: viharos szerelmi viszonyokról, elrejtett kincsekről, meggyilkolt szolgákról szóló történetek színesítik a kastély egyébként sem unalmas történelmét. A leghírhedtebb, a vár nevéhez köthető entitást úgy tartják, az 1800-as években a Darby család sarja, Mildred Darby „hozta” a kastélyba. Mildred ugyanis rajongott a fekete mágiáért és az okkultizmusért, az egyik szeánszon pedig állítólag sikerült egy lényt megidéznie. Saját beszámolója szerint egy birka nagyságú, emberszerű fejjel rendelkező kreatúráról van szó, akinek szemei feketék voltak és rothadó bűzt árasztott, a különös lény pedig évtizedekig tartotta rettegésben a környéket.

lc5

A Leap-kastélyt 1922-ben az IRA felgyújtotta és lerombolta. Ugyancsak ehhez az évhez köthető még, hogy a környéken dolgozó munkások egy fakarókkal teli vermet találtak a kastélytól nem messze, a gödörben pedig annyi csontváz volt, hogy három szekér kellett az elszállításukhoz. Mint később kiderült, ez is az O’Carroll klán számlájára írható, mivel a gödör egyfajta csapdaként funkcionált, amit a család ellenségeinek eltüntetésére használtak. A szerencsésebbek rögtön meghaltak, ha a karók létfontosságú szervet értek, a pechesebbek akár napokig-hetekig is vívhatták haláltusájukat. A helyi legendák szerint ennek köszönhető, hogy sokszor látnak különös, átlyuggatott testű, csúszó-mászó, homályos alakokat a területen. Leap Castle jelenlegi tulajdonosai Sean és Anne Ryan, akik 1991-ben vásárolták meg a birtokot. A renoválási munkálatok nem zajlottak zökkenőmentesen, hiszen rengeteg baleset és bizarr esemény hátráltatta a munkálatokat…

(Absvrd)

Be the first to comment on "ParaHelyek – Leap Castle"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.