Thir13en Ghosts (2001) (13 kísértet)

13ghosts_thumbKevesen tudják, hogy Steve Beck (Ghost Ship, 2002) rendező kísértetházas tematikába tartozó munkája is csupán egy remake, ami illeszkedik a kétezres évek feldolgozásainak sorában, bár ezúttal az 1960-ban készült azonos című produkcióból csupán az entitások számát, valamint sokszínűségét vették át, és néhány alapvető vonás kivételével az egész forgatókönyvet átírták a mai kor követelményei szerint. Szóval némileg borítékolható volt a mozi milyensége.

Filmünk kezdő képsoraiban láthatjuk, ahogy egy balul elsült szellem-befogási kísérletben Cyrus Kriticos nagybácsi megmurdel, és ennek folyományaképpen minden vagyonát testvérére, a gyerekeit egyedül nevelő Arthurra hagyja. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a villanyszerelő gúnyába bújt, régebben Cryus mellett dolgozó médium tiltása ellenére a csonka család mégis beköltözik a semmi közepén álló, csupa üveg és fém palotába. És persze nem sejtik, hogy az épület valójában egy régmúltból származó gonosz gépezet, amit 12 szellem holt-játéka (haha, micsoda szóvicc!!) üzemeltet, viszont egy tizenharmadik entitással kiegészülve még durvább dolgokra képes…

13ghosts_1Már a Tony Shalhoub (Monk), Matthew Lillard (Sikoly, Scooby Doo), Shannon Elizabeth (Amerikai Pite filmek, Jay és Néma Bob visszavág), illetve F. Murray Abraham (rengeteg minden) enyhén B-filmes színészgárdája is előrevetíti a film minőségét. Pontosabban fogalmazva nem is a kivitelezéssel van gondom, mert ez a Kocka-filmek futurisztikusan rideg, high-tech koncepciójára emlékeztető, hol nyíló, hol záródó ajtók és folyosók útvesztőjét felhasználó házi-csapda ötlete még valamennyire meg is reformálja az unalomig ismételt örököltünk egy kísértetkastélyt sablonját, de azért önmagában ez mégsem elég.

13ghosts_3Maga a hús-vér szellemekkel sincs különösebb bajom, és bár nem igazán félelmetesek, helyette inkább a non-stop arcunkba nyomott, villámszerű vágásoknak köszönhetően jöhet ránk némi para. Általában imádom Matthew Lillard alapból kissé infantilis / kattant szerepeit, de a játéka itt egészen idegesítően alakult, – és a többiek egydimenziós karakterei sem nyújtanak valami maradandót -, amúgy meg a forgatókönyvvel is akadtak problémáim. Nem vészes a produkció, csak semmit extrát nem tud nyújtani a felsoroltakon kívül, tipikusan egyszer nézhető kategória.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Thir13en Ghosts (2001) (13 kísértet)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.