Friend Request (2016)

friend-covA gombamód szaporodó kézikamerás found footage-filmek után úgy tűnik, most egy új stílus, a Skype-, Facebook-, Facetime-, videochat-horrorok zenitjét éljük. Ha már itt vagyunk, meg is ragadnám az alkalmat, hogy a Megan is Missing című film nem hivatalos promótereként ismételten felhívjam mindenki figyelmét a filmre, amely minden idők egyik legmegterhelőbb alkotása. A most bemutatandó darab ugyan a klasszikus nyomába sem ér, de azért bőségesen megéri a 90 perces játékidőt.

Laura, a népszerű tini akarva-akaratlanul is közelebb kerül az iskola legfurcsább diákjához, Marinához. A látszólag igencsak introvertált, félénk lány annyira megörül a szépség barátságának, hogy egyre kevésbé hagy teret neki, szabályosan zaklatni kezdi. Amikor Laura végleg lekoptatja az őrület jeleit mutató diáktársát, Marina nemes egyszerűséggel felakasztja magát. Ám itt a történetnek még korántsincs vége, Laura barátai és szerettei ugyanis sorra haláloznak el és a lánynak fogalma sincs, milyen gonosz erők állnak a háttérben.

friend-3

Történetében már kísértetiesen hasonlít az Unfriended (Cybernatural) című horrorhoz, mégis másmilyen. Az eredetileg Unknown Error címre keresztelt Friend Requestben is a sztori nagy része a közösségi hálóhoz köthető, ám bőségesen látunk normális kamerakezelésű jeleneteket is.

Természetesen a Facebooknak és a közösségi életnek különösen nagy jelentősége van a filmben, habár a készítők különösen figyeltek rá, hogy még véletlenül se legyen ugyanaz a felület, mint a való életben – Zuckerberg haragját elkerülendő. Azt már a #Horrorban is láthattuk, hogy az online jelenlét és az ottani megítélése az embernek mennyire fontos a mai világban, ez itt is igen markánsan van jelen.

fr1

Az Unfriendeddel ellentétben a Friend Request egy pillanatig sem tagadja a természetfeletti jelenlétét, mint ahogyan kb. 20-30 perc után választ is kapunk minden kérdésünkre. Ettől függetlenül egyáltalán nem rossz darab, tele jump-scarekkel és kimagaslóan jó zenei betéttel, valamint szenzációs illusztrációkkal.

friend-2

Összességében kategóriájában erős darabnak számít, de azért többet is ki lehetett volna hozni belőle, főleg ezekkel az egyéb pluszpontokkal.

Értékelés: 6/10

imdb-share-logo youtube-logo

(Varin)

Be the first to comment on "Friend Request (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.