Dohoczki Máté: Bizonytalan Jövő

bizonytalan-jovo A Dark Fantasy műfaja hazánkban egyre nagyobb teret kap, ahogy mind többen ismerik meg ezt a sötét, de érdekfeszítő képzeletvilágot és újabb és újabb alkotások jelennek meg a témában. Ezúttal tettünk egy kitérőt mi is a sötét fantázia birodalmába, és Dohoczki Máté: Bizonytalan Jövő című könyvét szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. Bár nem horror, de egy érdekfeszítő misztikus történet, ami egy tehetséges író első regénye egy olyan világról, ahol remény nincs, csak sodródás a végzet felé.

 

Dark fantasy:  Fantasy horror elemekkel vegyítve, illetve lazább kategorizálás szerint a sötétebb, negatív hangvételű fantasy műfajok is ide tartoznak. A végkifejlet ritkán pozitív. Ilyen H.P. Lovecraft legtöbb műve, mint a Cthulhu hívása” – Wikipédia

A felnőtteknek szóló mese egy távoli szigeten játszódik egy elképzelt világban, ahol szellemek mondják meg minden gyerek halálának az idejét, és sámánok szolgálják ki a vérszomjas lényeket – hajtják végre az áldozatot. A szerelemnek nincsen helye, és a halállal nem szállhat senki sem szembe – Olac, Shyra és Charon mégis megpróbálják a lehetetlent. Mindannyiuk halálának előre rendelt ideje közeleg, így a menekülést választják a szigetről – de a történet még csak itt kezdődik. Vajon az áldozatot váró lények hagyják őket elszökni, vagy van valami hátsó szándékuk a fiatalokkal? Van-e kiút a sors elől?

A 100 oldalas kisregény Olac utazását és átalakulását mutatja be, a reménytelen vég elől menekülő fiatal elkerülhetetlenül (?!) sodródik egy olyan sors felé, ami talán még a halálnál is kegyetlenebb történetet rejthet magában.

Dohoczki Máté első regényében egy olyan misztikus birodalmat mutat be nekünk, amiben nem a mi világunk törvényei uralkodnak, a mágia valós – de az ár amit meg kell fizetni érte, elképzelhetetlenül nagy. A rövid könyv 100 oldala nehezen tehető le, az író olvasmányosan kalauzol el minket Olac utazásán.

A kifejezetten érdekfeszítő történet mellett meg kell említeni a kisebb negatívumokat is – észrevehető, hogy egy fiatal alkotó még nem teljesen kiforrott munkásságának első termékét láthatjuk, néhol a stilisztika hagy némi kívánnivalót maga után, máshol szóismétlésekbe ütközünk, és a mellékszereplők sem mindig élettel teliek – de mindez nem megy a történet rovására. Kicsit olyan érzésünk volt (ami igazolódott is a háttérnek utánaolvasva), hogy Mátéhoz közelebb állna a horror műfaja, mint a fantasy birodalma, nem véletlen, hogy a horrorisztikusnak számító részek a könyv csúcspontjai.

Kíváncsian várjuk az író újabb alkotásait és természetesen hírt is adunk róla – addig is viszont ajánljuk egy borongós délutánra nektek a Bizonytalan Jövőt, amit az alábbi oldalon rendelhettek meg, a manapság könyvek között semmiségnek számító 1000 forintos áron.

Értékelésünk: 6.5/10

 

Fixxerx

Be the first to comment on "Dohoczki Máté: Bizonytalan Jövő"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.