Dead Rising 5: Endgame (2016)

deadrising_thumbHa zombikról beszélgetünk, akkor lényegében kétféle beszélgetőpartnerünk akadhat. Az egyik papol nekünk a lényeges társadalomkritikáról, s még a leggyalázatosabb filmben is keresi a művészi értéket. A másik eshetőség pedig a gore-rajongók, akik alig várják, hogy szakadatlan hentelés nézhessenek. A Dead Rising ötödik része az utóbbi csoportot célozta meg.

Kedvenc online újságírónk, Chase Carter sikeresen behatol a világ leggyatrábban őrzött katonai bázisába, ahol siekresen megörökít egy gyilkosságot és beszélgetést. A felvétel azonnal pontot tehetne a zombijárvány aljas mód kihasználására, és egy tollvonással lekapcsolhatnák a katonai szerveket, de egy ilyen aranyat érő, autentikus felvételt nem adhatnak le műsorban. És miért? Csak. Nem derül ki, rögtön az elején nyeljük le ezt a kemyén falatot, és hagyjuk, hogy mégis folytatódjon a történet. Korrupt politikai szervek, militista csoportok, online hackerek, és tömérdek mennyiségű zombik állják hőseink útját, akik alig várják, hogy szó szerint utat törjenek maguknak ebben a halott világban.

deadrising1

Mint tudjuk, a Dead Rising egy méltán népszerű videójáték, aminek az a varásza, hogy egy plázában mászkálhatunk, és bármiből fegyvert kovácsolhatunk magunknak, amivel majd gyakhatjuk az utunkba álló élőhalottakat. Emblematikus fegyver az evezőlapát végeihez rögzített két láncfűrész. Jól hangzik, mi? A játék jó is, de a filmek… Megint azzal a sokszor átélt jelenséggel állunk szemben, hogy bővíteni kellett egy franchise-t, és nem elég figurákat és pólókat is gyártani, forgassunk filmet is, ráadásul ötöt. Nem baj, ha nem jó, a lényeg, hogy elárasszuk a piacot. A zombifilmek esetében, ahol olyan alkotások ékeskednek, mint Romero művei, a 28 nappal később, vagy a Resident Evil sorozat, nem elég letudni a filmet 100 liternyi művérrel és bízni abban, hogy a nézőket ezzel meg lehet venni. Manapság az átlagos nézők is olyan alkotásokon kondicionálódnak, mint a Walking Dead, így az elvárások is magasabbak. Érdekes karakterek, szövevényes és kiszámíthatalan fordulatok, világvége hangulat… ez kell. Az Endgame esetében volt egy jó reménysugár, sajnos pofára esett.

deadrising2

Szereted a játékot? Inkább: IMDÁDOD a játékot? Lógnak a falról a Dead Rising poszterek? Háttérképként megvan a logó a gépeden? Akkor nézed meg, mert ÜBERKIRÁLY film!!! Ha az előző pontokat nem tudtad kicsekkolni, akkor felejtsd is el a címet.

Ja, igen. Szerepel benne Billy Zane. Valaki…? Senki…?

értékelés: 5/10

levyathan

imdb-share-logo  youtube-logo

Be the first to comment on "Dead Rising 5: Endgame (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.