Paul Kane: Shadow Casting (2016)

shadowcasting_thumbNéhány hónappal ezelőtt mutattam be nektek Paul Kane poszt-apokaliptikus novelláját, a klasszikus műfajt igen egyedi elemekkel és csavarokkal bővítő The Rot-ot. Bár az eddig bemutatott idegen nyelvű kötetek többségét a Horrific Tales Publishing kiadótól kaptuk, a The Rot után Kane felvette velünk a kapcsolatot, és kaptunk egy sajtópéldányt legújabb novelláskötetéből, a Shadow Casting-ból, amely több sikeres alkotás mellett a Fear Itself című sorozatba adaptált Dead Time (New Year’s Day) című történetét is tartalmazta.

 

Paul Kane: Shadow Casting

Ha szerkezetileg hasonlítanom kellene valamihez a Shadow Castingot, elsősorban a Clive Barker által írt, félig-meddig nálunk is megjelent (a második köteten sajnos nem jutott túl a kiadó) Vérkönyvek ugrottak be, elsősorban a novellák által képviselt különböző műfajok miatt, amelyek a horrortól fantasyn át Paul Kane: Shadow Castingmorbid humorig terjednek. Összesen 12 novellát tartalmaz, melyek között igen nehéz feladat lenne bármilyen rangsort felállítani – hogy csak a számomra emlékezetesebbeket emeljem ki: A “Shadow Writer” rögtön egy igen kellemes felütés, melynek főhőse lehetőséget kap, hogy interjút készítsen kedvenc, nyilvánosságot hírhedten kerülő horror írójával. Az út viszont egyre baljósabb fordulatokat vesz, az interjú pedig sokkal többet tartogat, mint amit a főhős valaha remélni mert. A “Biorythms” a body-horror műfajába ugrik fejest, egy öntelt, kontroll-mániás főszereplővel, aki úgy dönt, teljes egészében az irányítása alá vonja a testét, addig a pontig, hogy az anyagcsere minden apró lépését, a keringési rendszere működését ugyanolyan tudatos mozgásként végezhesse, mint a hétköznapi tevékenységeit. A kísérletei végül sikerrel járnak – ám a teste sokkal nehezebb feladatnak bizonyul, mint amire számítani mert. Végül a “Men of Cloth” egy klasszikus angol horrorokra (Hammer filmek, illetve a The Wicker Man hatásai észlelhetőek nagyon könnyen) emlékeztető darab, melynek főhőse a családjával ellátogat Anglia egy apró, rejtett falujába, ahonnan édesanyja és édesapja élt, viszont miután apja halála után elköltöztek onnan, soha említés sem esett a helyről. Ennek azonban nagyon is jó oka volt, és ahogy a családtagok apránként rájönnek, a kis falu hitvilága és szokásai igen egyedi és hátborzongató tettekre kényszerítették a lakókat.

Természetesen a kötet többi története is hasonlóan változatos, szokatlan, amelyek hol tisztelegnek egy-egy műfaj hagyománya előtt, hol szürreálisan megtekerik azt (a humort képviselő Káosz démont karácsonyra című történetet pusztán azért nem tettem be a fenti felsorolásba, mert bűn lenne akár egy szót is spoilerezni belőle). Kane stílusa a váltakozó műfajok ellenére kiválóan helytáll, ugyanolyan hatásosan ír hátborzongató, földöntúli lényeket, mint szimpatikus főszereplőket, és szürreális, humoros helyzeteket. Talán egy-két történetet tűnt úgy, hogy kissé elüt a többségtől, cím szerint a Beholder szeme és az Életjelek, melyek bár szintén kiváló és sikeres novellák, hangulatban és felépítésben is eltérnek a többi novellától.

Paul Kane: Shadow Casting

Összességében a Shadow Casting csak megerősítette a The Rot kapcsán felállított véleményemet, miszerint Kane egyike a legígéretesebb modern szerzőknek, akiket mindenképp érdemes követni, és nagyon remélem, hogy számos kötetének egyike hamarosan megjelenik a magyar polcokon is. A Fear Itself széria rajongóinak már pusztán a Dead Time miatt érdemes beszerezniük, de a többiek is nyugodtan levehetik a polcról, nagyon érdekes, minőségi válogatás.

értékelés: 9/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Paul Kane: Shadow Casting (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.