Spectral (2016)

Mit tehet a(z amerikai) katonaság, ha egy megfoghatatlan, legyőzhetetlen, sérthetetlen ellenséggel találja magát szemben Moldovában? Szellemszerű láthatatlan lények, amiken átmennek a golyók, és pillanatok alatt megfagyasztják az ellenséget, minden páncélon áthatolva…?! Természetesen még több katonát küld mégnagyobb fegyverekkel, esetleg tudósokkal megtámogatva…a Netflix Magyarországon forgatott saját gyártású filmje eredeti alkotás a horror/sci-fi filmek sekélyes piacán.

A Netflix nem éppen a saját gyártású horror/sci-fi műfajba tartozó filmek megalkotásáról volt híres, ezért elsőre eléggé nagy fenntartásokkal fogadtuk a tavaly év végén megjelenő Spectral-t. A magyarországi forgatás és a meggyőző trailer (a lenti youtube képre kattintva megnézhetit a Kedves Olvasó is!) azonban felkeltette az érdeklődésünket – és nem is csalódtunk.

Az amerikai hadsereg Moldovában (avagy: “végy egy megfoghatatlan keleti kis országot”) avatkozik be a polgárháború kapcsán. Az amerikai Védelmi Minisztériumnak dolgozó Dr. Mark Clyne sürgős riasztást kap, furcsa, természetfeletti körülmények között tűnt el nem kevés Delte Force-os katona – és a felvételek megmagyarázhatatlanok. A doki a helyszínre utazik, és hamarosan az akció kellős közepén találja magát.

A “háború szellemei” kikeltek sírjukból, a sok szenvedés és halál kaput nyitott a másvilágra – vagy valami másról van szó?

A Netflix sok dolgon spórolt, hogy legyen költségvetés a külsőségekre. Egy elsőfilmes rendező, Nic Mathieu kezébe adta a sajátgyártású filmet – forgatási helyszínnek Magyarországot választották és ismeretlen vagy “B” kategóriás színészekre (James Badge Dale, Emily Mortimer, Bruce Greenwood) bízta a főszerepeket.

Ennek ellenére sem a történetben, sem a karakterjátékban nem csalódunk, és igencsak adtak a látszatra is – bizony a CGI-t sok “hollywoodi” alkotás is megirigyelhetné!

A magyar helyszínek (többek között a régi világháborús “labirintus” no meg Budapest utcái) külön dobnak még a filmen, ami az első perctől az utolsóig izgalmas és érdekes – akár még egy sorozatot is el tudnánk képzelni folytatásként – ha már a Netflixről van szó úgyis…

Értékelés: 8/10

(Fixxerx) 

       

1 Comment on "Spectral (2016)"

  1. Ez egy érdekes ismertető volt, köszi! Linkeltem a bejegyzést a filmről szóló cikkünkben: https://alkony.enerla.net/english/the-nexus/sf-f-nexus/film-review/spectral-movie-2016-film-review-kadmon
    Nekem tetszett a Spectral film, egészen addig a pontig, amíg megérkeztek a menekültek menedékházába. Nekem akkor esett szét a történet, amikor elkezdték tervezni a támadásukat, és amikor a mérnök nulláról készített energiafegyvereket.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.