ParaHelyek – 6 hátborzongató hely Magyarországon

Rovatunk eddigi részeiben egy eset kivételével mind olyan helyekre kalauzoltunk el benneteket, amelyek hazánk területén kívül találhatóak. Most azonban kivételt teszünk, és egy írásba sűrítve mutatunk be nektek néhány olyan helyszínt, amelyet mindenképp érdemes egyszer útba ejteni egy Magyarországon élő horror rajongó számára.

Kripta-villa, Fonyód

A szerelem sokakat megbolondít, és helyenként meglepő tettekre sarkallhat. A Fonyódon található Kripta-villa története is jól mutatja ezt, hiszen a kétes hangzású névvel rendelkező épület egy tragikus sorsú viszony mementójaként maradt fent a jelen számára. 1910-ben egy Rédiger Ödön névre hallgató erdélyi patikus beleszeretett egy 19 éves lányba, Magdába, a sors azonban közbeszólt, és a lány fiatal kora ellenére az esküvő előtt nem sokkal meghalt egy gyors lefolyású betegség miatt. A férfi nem tudta túltenni magát a veszteségen, ennek ellenére – miután a trianoni békeszerződés életbe lépése után Magyarországra költözött – családot alapított.

Az akkorra már tetemes vagyonra szert tevő Ödön Fonyódon villát emeltetett be nem teljesült szerelme emlékére, amit meglehetősen bizarr elemekkel rendezett be: külön szobát kapott az egykori pár, egy kőből kifaragott hitvesi ágyon pedig a férfi és kedvese kifaragott figurája alussza örök álmát. Ödön tervei szerint hazahozatta volna Magda földi maradványait, hogy később közös sírt emeljen magának, és néha szerelmének, azonban ez a terv a háború miatt meghiúsult.

Tragikomikus módon a férfi családja mindeközben a felső emeleten kapott helyet, és valamilyen módon beletörődött a szokványosnak korántsem nevezhető helyzetbe. A jelenleg nem látogatható, igencsak rossz állapotban lévő épületről többen úgy tartják, hogy paranormális jelenségek helyszínéül szolgál, de akármi is az igazság, a Kripta-villa története önmagában is joggal nevezhető bizarrnak.

Ó-Ebergényi kastély

Írásos formában először 1283-ban olvashatunk a Szombathelytől 13 km-re található, Vasszécsenyről, a kis községről, ahol az Ó-Ebergényi kastély található. Az egyébként impozáns látványt nyújtó épület jópár éve vált hírhedté, amikor egy kiállítás során készített képeken különös alakok bukkantak fel, a már korábban is rebesgetett parajelenségeket pedig ez után – nagyjából 2009 tájékán kezdték el vizsgálni.

Azóta még több hasonló esetet dokumentáltak, azonban senki sem tudja biztosan, kik lehetnek az itt-ott felbukkanó árnyalakok, akiket a több száz éves múlttal rendelkező épület látogatói észlelnek. Többen egy titkos folyosót emlegetnek, ami összeköti az Ó-Ebergényi kastélyt egy másikkal, egyesek szerint pedig még több rejtett járat vár még felfedezésre.

Siroki vár

A Siroki vár, amelyet először 1267-ben említenek írásos források az évszázadok során kézről kézre vándorolt. 1465-ben Országh Mihály nádor birtokába került, akinek egyik rokona, Gizella állítólag gyakran tartózkodott a vár területén. A legenda szerint Gizella különös nő hírében állt, aki eltérően a kor nemesasszonyaitól inkább lelte kedvét a kardforgatásban, mogorva és arrogáns természete miatt pedig a vörös démon jelzőt kapta kortársaitól.

A szóbeszéd említést tesz egy napról, amikor hét vitéz érkezett a várba, akik szállást kértek Gizellától. Ahogyan azt sejthetjük, a hét vitéz gyengéd érzelmeket kezdett táplálni a hölgy iránt, azonban Gizella csak egyiküket szemelte ki magának, az egyre fokozódó nézeteltérések pedig egy párbaj-sorozatba torkolltak, amelyben a kiválasztott katona utolsó előttiként életét vesztette. Az utolsó vitézzel dühében Gizella végzett, majd bánatában levetette magát a várfalról. Sokak szerint egy különös alak gyakran jelenik meg azon a ponton, ahonnan Gizella a mélybe ugrott, azonban sajnálatos módon az emlegetett parajelenségekről dokumentáció még nem készült.

Pozsonyi utcai lakótelep, Újpest

Sok helyen keresnénk parajelenségeket, de azt hiszem egy lakótelep az utolsók közt szerepelne a listán. Azonban a IV, kerületben található Pozsonyi utcai lakótelep története egészen érdekes részleteket tartogat számunkra.Újpest 1950-ben lett Budapest része, ebben az időszakban pedig az infrastrukturális átalakítások miatt rengeteg temetőt szüntettek meg, javarészt a peremkerületekben. Ennek a folyamatnak esett áldozatul a Magdolnavárosi sírkert is, amelynek helyére egy gigászi lakótelepet emeltek 1969 és ’72 közt.

Az építkezés alatt rengeteg érdekes jelenségről kezdtek beszélni a helyiek: láthatatlan erők zaklatták a munkásokat, egyesek furcsa hangokat, neszeket véltek hallani, az elektromos eszközök gyakran hibásodtak meg. A szóbeszéd tömeghisztériává kezdett fajulni, amikor az éjjeli őr árnyalakokról beszélt, innentől kezdve pedig tucatszám lehetett találkozni az újabb és újabb történetekkel, amik parajelenségekről számoltak be. Az első lakók is hasonló élményekkel lettek gazdagabbak, a lakótelep pedig ekkortájt kapta a szellemtelep jelzőt, aminek köszönhetően egy időben egészen nehézkes volt eladni az itt található lakásokat. A kedélyek csillapodásával persze fokozatosan visszaállt a rend, azonban még manapság is hallhatunk különös történeteket az itt élőktől.

Csörgő-lyuk és a rejtélyes kocka

A Mátra egyetlen, fokozottan védett barlangja különös, filmbe illő történetekben gazdag. Barlangászok egy csoportja a ’80-as években egy addig érintetlen, rendkívül nehezen megközelíthető helyre jutott el, és egy olyan felfedezést tett, ami azóta foglalkoztatja a kutatókat.

Az omladékbarlangban ugyanis egy szabályos, a környezettől eltérő kőből készült (?) objektumra bukkantak, amely meglehetősen érdekes tulajdonságokkal rendelkezik: a “szuperkocka” névre hallgató tárgy minden éle 8 méter és 30 centiméter hosszúságú, azonban talán függőleges irányban távolabb is húzódhat, így lehetséges, hogy inkább egy monolitra emlékeztető formáról beszélhetünk.

Azidőtájt a helyi sajtó is felkapta a hírt, ekkor már ismeretes volt, hogy az elektromos berendezések meglehetősen gyengén szuperálnak a barlang ezen részén. 1984-ben egy csapat barlangász ismét leereszkedett a barlangba, majd terveik szerint, az előzetes, a hatóságokkal történt egyeztetésnek megfelelően 6-7 óra után a felszínre jöttek. Ennek ellenére meglepve tapasztalták, hogy a kifelé vezető úton az utánuk küldött barlangi mentőkkel találták szembe magukat, akik készségesen közölték velük, hogy a valóságban 2 nap telt már el. Mai napig rejtély, hogy megfelelő ellátás hiányában – a csapat rövid útra készült – hogyan töltöttek el ennyi időt a barlang mélyén, jobban mondva hogyan maradtak életben az éjjel meglehetősen fagyos klímájú helyen.

A kockával azóta egyre többen kezdtek foglalkozni, egyesek pedig meghökkentő elmélettel álltak elő: a tárgy maga körül mozdul el időközönként, azonban ez lehetetlen lenne anélkül, hogy a környezet struktúráját megbontaná. Így maradt a hajmeresztő feltételezés, miszerint a kocka “nem ebben a térben” mozog, ez a hipotézis azonban sokaknál kiverte a biztosítékot. Omladékbarlang révén a csörgőlyuk felépítése folyamatosan változik, a rejtélyes objektumhoz vezető út így megközelíthetetlen, ezért további kutatása jelenleg lehetetlen.

A felsorolásból természetesen nem hiányozhat a szegedi Boszorkány-sziget sem, rovatunk egy korábbi fejezetében azonban már bemutattuk nektek a horrorisztikus boszorkányper helyszínéül szolgáló helyet, így, aki még nem tette, de érdekelné a sziget története, elolvashatja cikkünket itt.

(Absvrd)

Be the first to comment on "ParaHelyek – 6 hátborzongató hely Magyarországon"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.