I Am Not a Serial Killer (2016) (Nem vagyok sorozatgyilkos)

Tigris, tigris, csóvafény, Éjszakáknak erdején, Mily kéz adta teneked, Szörnyű és szép termeted? William Blake Tigris* című verse visszatérő motívuma Billy O’Brien (Isolation) rendezésének, Max Records pedig a Where the Wild Things Are óta borúsabbra csiszolta sokszínű képzeletét.

John eredendő különcségén túl (ami csupán zárkózottság, de a külvilág szemében ettől már freaké válik), édesanyjának segít a temetkezésnél a holttestek mosdatásában. Mivel még középsulis, ezért a társai örültnek tartják, és kezdi Ő is elhinni, hogy nincs minden rendben. Gyilkolni akar, és nem csak a nagyképű, őt bántó egyéneket, hanem bárkit. Ezért terapeutához jár, esténként pedig konzerváló szert pumpál az „ügyfelekbe”. Hogy saját magának is bizonyítsa épelméjűségét, a szomszéd idős házaspárral ápol jó kapcsolatot. Elkotorja a havat, beállítja a mobiltelefont, mikor a férfi lebetegszik, segít a mosakodásnál. Párhuzamosan a kisváros pedig kezd kétségbeesni, ugyanis egy sorozatgyilkos kezd el egyre sűrűbben hullákat hagyni maga után. John pedig észreveszi a szomszéd bácsit, hogy olyat művel, ami még egy gyilkos elmével megáldott tinit is földhöz passzíroz.

Ti West munkáit is imádom, ezért az oldskool „lassan építkezek, keveset mutatok” – filmkészítés számomra igazán kedves, így ezzel itt sem volt bajom. Viszont a főszereplő srác gyilkos gondolatai felszínesek, sem a családi háttérből, sem a környezetéből nem adódik egyértelműen, a múltjáról pedig szinte semmit nem tudunk meg. Dan Wells könyve valószínűleg részletesebb magyarázattal szolgál (magyarul is megjelent Nem vagyok sorozatgyilkos címmel) O’Brien inkább a két szereplő kapcsolatára helyezi a hangsúlyt, mindenki más szinte feleslegesen van benne, még a terapeutának sincs semmi jelentősége, karaktere homályba borul, gyakorlatilag mindegy mi történik vele.

Summázva, Christopher Lloyd és Max Records kamaradrámája miatt érdemes megnézni, a testrablós horrorokért rajongók akár még szerethetik is, én a magam részéről (könyv ismerete nélkül) csupán csak kedvelem…

Értékelés: 6/10

Miskei

*Kosztolányi Dezső fordítása

 

Be the first to comment on "I Am Not a Serial Killer (2016) (Nem vagyok sorozatgyilkos)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.