Herbert DeLeaver – Supernatural Is Not So Super?! (2016)

sn_thumbA jelenleg Kanadában élő, francia gyökerekkel rendelkező Herbert DeLeaver parapszichológus és okkult-kutató tavaly megjelent, nagy port kavart gyűjteményes könyvére az ABC Extreme kábelcsatorna csapott le, hogy egy dokumentarista jellegű (részenként 45 perc hosszúságú) sorozatban próbálja majd feldolgozni a kötet különféle természetfeletti témákról íródott fejezeteit, úgymint földönkívüli elrablások, szellemvilág, démoni teremtmények, halál utáni élet stb.

Kevesen tudják, de Herbert DeLeaver munkája során bejárta a fél világot; kezdetben csupán az Észak-Amerikai régióra korlátozódtak kutatásai, később viszont már Európába is átruccant – főleg az angol, illetve németalföldi szellemvilág tanulmányozásaképpen -, 2013-ban pedig egy fél évet egy ázsiai kis faluban töltött az állítólagos yeti megfigyelése okán. Ami miatt ez érdekes lehet, hogy egyfajta globális látásmóddal próbálja szemlélni a különféle, titokzatosnak tűnő rejtélyeket, de ahogy a könyvében is írja, az egyes eseteknél szigorúan csak saját tapasztalatait próbálja meg átadni. Ebből kifolyólag pedig sokszor elsőre bizarrnak vagy éppen már-már nevetségesen hihetetlennek tűnő hipotéziseket képes felvetni.

sn_1
És, hogy konkrétan miről is van szó? DeLeave olyan meglepő vagy groteszk, ugyanakkor pedig igenis életszerű kérdésekre keresi a választ, mint pl. Mennyire etikus, ha négylábú jószágainkat adjuk oda a földönkívülieknek csonkítás céljából, ahelyett hogy családtagjainkat rabolnák el? Meg tudja-e ijeszteni az egyik kísértet a másikat – kvázi mi igaz az ektoplazmák öregedési folyamatáról? Vagy, hogyha lefényképezünk egy jelenést, az nem rombolja-e a személyiségi jogait, merthogy neki is van lelke?

sn_3
A gabonakörök közelében lévő búzából készült táplálék mennyire okozhat ismeretlen kimenetelű sugárzást vagy egyéb energiaszint-változást az emberben? A gótikus horror atyja, H. P. Lovecraft mégsem hazudott, mert R’yleh legendás városa földrajzilag valójában az elsüllyedt Atlantisz? Mennyire lenne erkölcsileg helytálló, ha az észak-amerikai erdőségekben élő Nagylábat egy megtalált tyúkszeméből leklónoznák? A rettegett ouija-táblával a bennünk élő démonokat is meg tudjuk idézni? Lehetséges-e hogy az embert valójában egy angyal szállja meg, és mi ilyenkor a teendő? A holt tengeri tekercsek, illetve az eredetileg íródott Biblia egy útmutató lehetett a túlvilágra? Ha megfelelő orvosi ellátásban részesítjük a vérző szentképeket, úgy abbamaradhat-e a folyamat?

sn_2
Ezenkívül, még számos érdekfeszítő, természetfeletti téma kerül terítékre, úgymint a modern vámpírok és az azok elleni védekezés, a farkasemberek és az állítólagos vérhold legendája, a Bermuda-háromszög rejtélyének megoldása, a Loch Ness-i szörnyhisztéria, különféle okkult rítusok és megmagyarázhatatlan jelenségek. Szóval, aki egy kicsit is érdeklődik a misztikus és természetfölötti iránt, annak szinte kötelező beszereznie e kötetet!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Herbert DeLeaver – Supernatural Is Not So Super?! (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.