Made in HunGoreia – Lőrincz L. László, az ország egyik legnépszerűbb írója

Bár hazánk a műfaj terén korántsem számít nagyhatalomnak, úgy gondoltuk, mégiscsak érdemes lenne összegyűjteni azokat az alkotókat és műveiket, akik munkásságukkal valamilyen formában hozzájárultak/nak a horror, a sci-fi vagy épp a thriller szubkultúrájának épüléséhez. Új rovatunk első fejezetében a modern magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakját szeretnénk nektek bemutatni.

Lőrincz L. László – aki sokaknak Leslie L. Lawrence néven lehet ismerős – 1939-ben született Szilvásszentmártonon, középiskolai évei után pedig az ELTE BTK történelem-mongol szakán tanult tovább, ahol 1962-ben diplomát szerzett. Később ezen a pályán helyezkedett el, így az MTA Orientalisztikai Munkaközösségének tagja, a Kelet-kutató Intézet tudományos főmunkatársa, valamint az ELTE előadója lett. Tanulmányai során beutazta a Távol-Keletet, tanult Mongóliában, de gyarapította tudását Németországban is. Szakmájából fakadóan rengeteg publikációja a keleti – főként a tibeti és a mongol – kultúrákkal kapcsolatos, ezenfelül mindenképp megemlítendő fordítói munkássága is.

Lőrincz L. László a ’80-as évektől kezdve fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre tett szert, kezdetben sci-fi regényei és novellái jelentek meg az ilyen témával foglalkozó magazinokban, később pedig ezekért a munkáiért Galaktika-, valamint Arany Meteor-díjjal is jutalmazták. Első olyan regénye ami országszerte átütő sikert aratott, az 1983-ban kiadott Sindzse szeme volt, ezt a könyvét már a később nevével egybeforró Leslie L. Lawrence néven publikálta, manapság pedig egy, a regény tematikáját követő társasjáték is beszerezhető. Lőrincz L. László mára az egyik legolvasottabb magyar írónak tekinthető, frissen piacra kerülő könyvei 60-70 ezer példányban kelnek el átlagosan, ami magyar viszonylatban igencsak komoly számnak tekinthető, több művét pedig szlovák, bolgár, német, cseh, orosz, valamint francia nyelven is kiadták.

Lőrincz L. László könyveinek egy jelentős hányadát adják a saját néven publikált művek, amelyek mind egyes szám, harmadik személyben íródtak, ezeknek vázát szinte egytől tudományos-fantasztikus elemek adják, amik kiegészülnek a thriller/krimi sajátosságaival. A regények másik felét a Leslie L. Lawrence írói álnéven megszülető művek képzik, itt egyes szám első személyben olvashatunk a főhős kalandjairól, ezekben az esetekben inkább a thriller/krimi műfaji vonásai dominálnak, azonban a miszticizmus itt sem hiányozhat a repertoárból. A Leslie L. Lawrence-könyvek mondhatni visszatérő főhősökkel rendelkeznek, ezek mindegyike kiforrott karaktervonásokkal rendelkezik. Közülük a leggyakrabban felhasznált szereplő Leslie L. Lawrence figurája, aki Kelet-kutatóként és egyetemi tanárként akarva-akaratlanul kerül váratlan és veszélyesebbnél veszélyesebb bűnügyek helyszínére, míg a másik gyakori visszatérő szereplő John C. Lendvay kriminalisztikaprofesszor, Leslie L. Lawrence egykori tanára, aki azokból az időkből mesél történeteket, amikor még magánnyomozóként tevékenykedett.

Felmerülhet a kérdés, miben rejlik Lőrincz L. László immár évtizedek óta tartó népszerűsége, mi teszi műveit különlegessé, egyedivé. A válasz természetesen összetett, hiszen nem lehet mindent a katonás renddel fenntartott, megfeszített munkatempó (évi két könyv) és az érdekfeszítő, izgalmas témák számlájára írni. A kifejezetten olvasmányos, szórakoztató stílust az író kiválóan ötvözi a tudományos hangvétellel, így képes a laikus érdeklődését is felkelteni olyan témák iránt, amelyekről könnyen lehet, hogy azelőtt életében nem hallott. Kiemelendő pont továbbá az autentikus leíró mód, amellyel a szerző az egzotikus, különleges tájakon játszódó eseményeket bemutatja. Ezzel kapcsolatos érdekesség, hogy Lőrincz L. László sosem választott úgy helyszínt regényeinek cselekményéhez anélkül, hogy ő maga személyesen ne járta volna be az adott vidéket, tájékozódva a helyi szokásokról, hétköznapokról, történelemről, így az olvasó abban a szerencsés helyzetben van, hogy szinte kettő az egyben-jelleggel egyfajta útikönyvet is kap egy kiváló regény mellé kiegészítésként.

Ennek köszönhetően érdekességeket tudhatunk meg például a tibeti kolostorok világáról, a maszáj törzsek hétköznapjairól, Barbados turistaparadicsomáról, vagy épp a távoli Izland vadregényes tájairól. Mindezek mellé még feltétlenül megemlítendő a szerző sajátos, rendkívül szórakoztató stílusa, amitől a tudományos-fantasztikus témák, az izgalmas nyomozások történetei színesebbé válnak a jó arányban adagolt, az író esetében már-már stílusjeggyé váló humoros hangvételű kiegészítésekkel.

Munkásságának súlyát jól mutatja, hogy egy időben jó esély volt a regény amerikai rendezésű megfilmesítésére, azonban ez sajnálatos módon, különböző okok miatt sosem valósult meg. Lőrincz L. László több interjúban is megemlítette, hogy Leslie L. Lawrence karakterére a hollywoodi színészek közül leginkább David Duchovnyt vagy Nicolas Cage-t tudná elképzelni a karakter megformálásnál.

(Absvrd)

Be the first to comment on "Made in HunGoreia – Lőrincz L. László, az ország egyik legnépszerűbb írója"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.