Másodvélemény: Æon Flux (2005)

AeonNem olyan meglepő, hogy a sorozat után kíváncsi voltam, és újra elővettem az Æon Flux-ból készült filmet is. Nem emlékeztem, hogy mennyire passzol az eredeti történethez, de valljuk be férfiasan, ott a szituációk és a látvány, valamint a mondanivaló mögött erősen elhalványultak a pontos események. Egyértelműen az avant-garde sci-fi játszott főszerepet, így nem is jelentett problémát, hogy adaptálták, hiszen bármi jó kisülhetett belőle, ha megfelelő plot-ot kap.

2415-ben járunk, 400 évvel azután, hogy a Goodchild dinasztiának köszönhetően végülis nem pusztult ki a Föld teljes lakossága, mert sikerült megállítaniuk a vírust, amely tizedelte az emberiséget. Egy várost építettek, melyet fallal vettek körbe, hogy megvédje a túlélőket a környezettől. Itt, Bregnában él Æon Flux (Charlize Theron ˗ Az ördög ügyvédje, A rém, Mad Max: A harag útja) is, aki sokadmagával úgy érzi, hogy a túlzottan utópisztikus birodalom olyan titkot rejt, mely egyszerre kontrollálja a népet, és kísérleti egereknek használja őket. A monicanok közé tartozik, akik igyekeznek fellebbenteni a fátylat a Goodchild-ok örökségéről, hogy felszabadítsák a bregnaniakat és kiderítsék, mi történik valójában a falakon túl.

Több küldetésre is elindul Æon Flux, hogy szabotálja a Goodchild-okat, vagy éppen információt szerezzen be. Mindeközben megpróbál rájönni, mi történik azokkal, akik csak úgy nyom nélkül eltűnnek az emberek közül. Nem sejti, hogy mikor szembekerül Trevor Goodchilddal (Csókás MártonXena, a harcos hercegnő, A Gyűrűk Ura, Timeline), a család fejével, teljesen más lesz a reakciója, mint azt előre eltervezi. Innentől pedig a film arcunkba nyomja azt a furcsa ambivalenciát, amelyet az animációs sorozat alatt átélhettünk. Az egész valóság, a szövevényes kutatások, megfigyelések és titkok zavarosak lesznek, nem lesz könnyű eligazodnunk a rengeteg csavar között. Így egészen jól kezd el működni az Æon Flux eseménysorozata és egy érdekes, absztrakt beütésű sci-fivé változik a szemünkben. Ugyanaz a kettősség köszön vissza, mint amely zavarossá tette az MTV szériát. Így talán nem olyan meglepő, ha egészen élvezhetőnek mondom a filmet is.

A problémák elsősorban etikaiak, mintsem mély filozófiai jellegűek, melyeket megszokhattunk. De valamivel koherenssé kellett varázsolni a kaotikus eseményeket és felvetéseket, mely az Æon Flux-ot jellemezte. Megbocsátható tehát, hogy kissé más irányba vitte el, bár sajnos nem egy kiemelkedő sci-fi született a rendező, Karyn Kusama (Jennifer’s Body) kezei között. Ettől függetlenül, gyermeke nézhető és elgondolkodtató is. Sajnos az akciójelenetek nem éppen a mai kor elvárásait követik, egy kicsivel magasabb költségvetéssel, vagy több CGI-jal talán remekmű is születhetett volna. Persze a forgatókönyvben nem igazán találtam kivetnivalót, így egy kreatívabb rendezőre lett volna szükségünk, hogy jobb élményben részesülhessünk.

Értékelés: 6/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Másodvélemény: Æon Flux (2005)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.