Plants vs Zombies 2: It’s About Time (2013)

Az első rész iszonyatos sikere után nem sokat váratott magára a tower-defense (lövegtorony) kategóriába sorolható, ingyenesen letölthető növényes-zombis játék folytatása! A PopCap Games immáron kizárólag iOs-ra és Android-ra fejlesztett applikációjának második epizódjában kiszabadulunk Crazy Dave megvédendő kertjéből, hogy aztán különböző világokban és különféle korszakokban próbáljuk megállítani a Dr. Zomboss által kreált élőhalott-seregeket!

Maga a játék menete nem változott: vagyis most is különféle egyéni jellemzőkkel rendelkező növényeket (főleg zöldségeket és gyümölcsöket) kihelyezve próbáljuk megállítani a szintén speciális tulajdonságokkal rendelkező zombikat.

Viszont ez már nemcsak Crazy Dave kertjében, hanem különféle világokban tehetjük meg – amiket  bizonyos számú pálya teljesítése után kapott kulccsal lehet kinyitni. Úgymint: az ókori Egyiptom (35 pálya), kalóztenger (25), vadnyugat (25), jégbarlangok (30), elveszett város (32), távoli jövő (25), sötét középkor (20), strand (32) valamint a két legújabb agymenés (Neon Mixtape Tour, illetve Jurassic Marsh, mindkettő 32-32 szint) után a fináléban visszajuthatunk napjainkba (44), ahol ismét Crazy Dave házában játszhatunk – ezúttal viszont egy tér-idő szakadásnak köszönhetően az összes eddigi ellenségünk megjelenhet, szóval ez már nem piskóta!

A különféle világoknak megfelelő speciális növény- és zombitípusok mellett mindegyik korszaknak megvan a maga sajátos pályaspecifikációja. Így például Egyiptomban a homokvihar és a kőtáblák, kalózoknál a palló és a kötélhágcsós támadás, vadnyugatosban a kézihajtány, jeges világban a lékek és a csúszkálás vagy éppen a hóvihar, elveszett város dél-amerikai környezetében bónusz napokat kaphatunk, sötét középkor sírok emelkednek ki, távoli jövőben különféle extra mezőket kaphatunk, illetve teleportációs lehetőséget, a strandon pedig visszaköszönnek a víz adta hátrányok… és így tovább. Szóval idővel bármennyire idegesítőnek tűnnek is majd ezek, mégsem lehet unatkozni!

További újdonság, hogy az utolsó reményként használható (automatikusan beinduló, sorokban található aktuális ellenséget likvidáló) fűnyírókon kívül kapunk még háromfajta instant segítséget, melyeket pénzünk függvényében tudunk használni pl. pöccintés, villámlás, fagyasztás. Illetve az egyes pályákon található levelek összegyűjtésével egyes növényeinket adott ideig turbózni is tudjuk. Természetesen a Zen Garden-beli boost-üzemmód ezen kívül is alkalmazható.

Ahogy láttátok, egy-egy világban lévő kampány minimum 20 pályából áll – bár inkább több a jellemző -, ami elsőre kicsit ijesztőnek tűnhet, főleg abból a szempontból, hogy biztos bele fogunk unni, mire végigvisszük. Szerencsére erre külön figyelmet fordítottak a készítők, így kábé 2-3 pályánként változik a klasszikus recept. Ez lehet a pálya egyedi jellegzetességeiből adódó speciális feladat – az ókori Egyiptomban például egy azonos hierogrifákat párosító feladatot tettek; van, amikor bowling módban elénk kerülő, véletlenszerű növényekkel kell harcolni, máskor adott nap-mennyiségből kell gazdálkodunk, vagy a csíkozott mezőkben lévő növényeinket kell megvédeni.

Aztán a pályák nagyjából felénél akad egy-egy gargantua-fight, illetve akár még az Endless Zone módba is belekezdhetünk, ami a kampánytól független, de egymásra épülő újabb pályákat jelent. Ha pedig teljesen el akarunk távolodni a kampánytól, akkor újra használhatjuk a VaseBreaker mini-játékot, világonként 3-3 pályával, a már ismert játékmenet szerint. Szóval rengeteg-rengeteg a lehetőség!

Ahogy már az első részben megszokhattuk, a játék közben különféle (arany és ezüst) tallérokat és gyémántokat lehet gyűjteni – illetve cserepes növénykéket, amit majd a Zen Garden-ben lehet hasznosítani. Mivel mégiscsak mobilos alkalmazásról van szó, ezért egy csomó menet közbeni újdonságot kapunk a frissítések alkalmával, illetve aki akar, valódi pénzért is vásárolhat magának extra dolgokat, spéci növényeket vagy felszerelést.

Végszóként csak annyit szeretnék mondani, hogy aki bírta a PvsZ első részét, az bizony nagyon hamar a szívébe fogja zárni eme – mind grafikailag, mind komplexivitásában – felturbózott folytatást, hiszen annyi, de annyi különféle világ és számtalan speciális lehetősége van játszani, hogy nem hiszem, hogy hamar megunná! Aki pedig még nem ismeri, annak itt a kiváló lehetőség, hogy ő is a részesévé váljon! MUST PLAY!!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Plants vs Zombies 2: It’s About Time (2013)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.