Kéz-őrület (Idle Hands) (1999)

A 90-es években voltál tizenéves? Szereted a gore-t és a tinivígjátékot egy furcsa mixtúrában ötvözni? Jó nőnek tartod Jessica Alba-t? Akkor üdv ismét! Megtaláltuk a legendás 1999. év ʺannyira rossz, hogy már jóʺ filmjét. Ha már viszonylag régebb óta követed a horror-gore vonalat, akkor lehet, hogy neked is megvolt egy ősrégi VHS-en a Kéz-őrület (egy igen suta fordítása lett a tétlen kéz kifejezésnek), amit lehetőleg szörnyen szemcsés, rossz minőségben vettél fel egy unalmasabb péntek estén. A már legelső percektől véres és tragikomikus sztori egész jó színészi gárdát vonultat fel.

A főszereplő Anton (a Végső állomásból már jól ismert Devon Sawa), kinek tinédzserévei alvással és könnyűdrog használattal suhannak el a feje felett, annyira belefeledkezik az édes semmittevésbe, hogy a „Tétlen kéznek ördög a munkaadója” mondás érvénybe lép: egy meglehetősen brutális gyilkosságsorozat veszi kezdetét egy irányíthatatlan jobb kézzel az élen (mellesleg indokolatlanul kevés bőrt húzott le a filmipar erről a jelenségről, pedig talán több lehetőség is rejlik benne, mint egy tizenévesekről szóló paródia).

Az ugyancsak semmittevésben nyertes barátai között megtaláljuk SethGreen-t is, akit ha elég sokáig nézzük, talán el is érjük, hogy nem Chris Griffin fog róla eszünkbe jutni. A díszes társaságot megkoronázza az akkor nagyon fiatal és bájos Jessica Alba, aki az elengedhetetlen ʺszomszéd lányʺ karaktere a történetnek, és mindannak ellenére, hogy vér és gyilkosság borítja be a jellegzetes amerikai kisvárost, neki mégis akad energiája arra, hogy szerelmi életét alakítsa. Az, hogy sikerül-e ʺkézbe venniʺ az ügyet és megállítani az ördög lustaság ellen indított hadjáratát, az kiderül a továbbiakban. Sok spoilert nem szívesen hintenék el, habár a film szempontjából sokkal inkább tartható érdekesnek a hamisíthatatlan 90-es évek gore atmoszférája, mint a cselekmény viszonylag kiszámítható alakulása.

Végezetül csak annyit jegyeznék meg, hogy remélem sikerült feleleveníteni mindenkiben a kedves emlékeket erről, a ma már retronak számító korszakról, ha szeretted a Kéz-őrületet és még működik a százéves videolejátszód, akkor te vagy a nap nyertese. Ha még nem láttad, tégy bátran egy próbát, nálam a kategóriában megérdemel 7,5 pontot a 10-ből.

Értékelés: 7,5/10

(grey tabby)

              

Be the first to comment on "Kéz-őrület (Idle Hands) (1999)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.