Aliens: Salvation (1993)

Ha már nemsokára úgyis itt az Alien-franchise legújabb része, a Prometeus történetét tovább szövögető Covenant, elővettem hát egy már-már klasszikusnak is mondható, ám a maga nevében mégis kuriózumnak számító egyfüzetes kiadványt, mely a Dark Horse Comic nevéhez fűződik. Ami pedig vele kapcsolatban a leglényegesebb tényező, hogy a történetet kiagyaló Dave Gibbons mellett nem más adta hozzá a grafikai alapot, mint a Hellboy atyja, a zseniális Mike Mignola!

A Nova Maru nevű űrhajó két túlélője egy kisebb bolygón találja magát. Az istenfélő szakács, Selkirk megpróbálja megmenti az őrület határán lévő kapitányát, de azon annyira eluralkodik a paranoia, hogy saját életben maradásához kénytelen megölni felettesét.

Felkerekedik, és a dzsungelen átvágva megtalálja a lezuhant hajót – és annak titokzatos, egyben vérszomjas rakományát. Egy Dean nevű túlélő hölgyeménnyel pedig megpróbálnak meglógni a Vállalat számára igencsak fontosnak tűnő démonok elől…

Már szinte a borítóról süt Mike Mignola ezer közül is felismerhető végjegyszerű stílusa; ám ezúttal a Hellboy-ban megismert és megszeretett – sötétségben fogant, vagány és cool módon groteszk, dark-fantasy és horror beütésű – rajzait normál, mondhatni „nappali” színezéssel prezentálja.

Dave Gibbons alig 60 oldalas one-shot története inkább egy sima bolygóközi kalandnak tekinthető, mint kőkemény akció sci-fi horrornak, de azért persze felbukkannak benne olyan klasszikus, az Alien-univerzumból ismerős elemek, mint a Vállalat határtalan kapzsisága, az embernek tűnő android stb.

Maga a cselekmény istenfélő főszereplőnk – feszes és jól megkomponált – megváltás-története, ha úgy tetszik, egyébként pedig egy sokadik, de attól még szórakoztató Alien spin-off.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Aliens: Salvation (1993)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.