Shurayuki-hime: Urami koiuta (1974) (Lady Snowblood 2: Love Song of Vengeance)

Love Song of VengeanceSPOILER: Yuki végül nem halt meg, túlélte a végzetével való találkozást és visszavonult. Azonban a rendőrség nem hagyhatja szó nélkül azt a mészárlást, amit rendezett. A folytatás hangvétele jóval drámaibbra sikerült, de előkerülnek a hőn áhított véresebb horror jelenetek is. Központi témánk immár nem ugyanaz a fajta bosszú lesz, hanem egy magasabb szintű. Természetesen a Lady Snowblood 2: Love Song of Vengeance történetében sem tagadja meg önmagát Yuki!

Love Song of Vengeance

Hiába végzett a múltjával, az esernyőbe rejtett kardot hordozó nő nem szabadulhat meg az erőszaktól. A rendőrök ugyanis kíméletlenül levadásszák, elkapják, majd egy férfi elrabolja őt. Kiderül, hogy a kormánynak szüksége van rá, hogy végrehajtson egy feladatot, ami éppen testhezálló volna neki (legalábbis szerintük). Bérgyilkosként fogadnák fel, hogy megkörnyékezze és meggyilkolja a zsaroló Ransui Tokunagat. Így el is szegődik a férfi, és felesége, Aya mellé szolgálólánynak, még úgy is, hogy közlik vele, nem tudnak sokat fizetni. Arra viszont nem számít, hogy a titok, melyre a háztartásban bukkan, minden rémálmát felülmúlhatja. Természetesen a kormány emberei nem nézhetik tétlenül az árulását, ezért ismét menekülni kényszerülne, de felébred benne ősi bosszúszomja, hiszen ez az egyetlen, amihez igazán ért. Lehet, hogy befolyásos embereket valóban nehéz eltenni láb alól, azonban nem biztos, hogy jó ötlet magukra haragítani Yukit bárkinek is.

Love Song of Vengeance

A Love Song of Vengeance jóval több fordulatot tartalmaz, mint az első rész, és a felépítése is egészen más. Miként a Kill Bill folytatásában, itt is megváltoznak a viszonyok, a dinamika, a hangsúly és a hangulat is. Reflektorfénybe kerül a történelmi kor, ahol sokan a régi rezsim mellett próbálnak maradni, de a kormány minden eszközt bevet, hogy békés, civilizált társadalmat hozzon létre. Nem rettennek vissza a gyilkosságtól és a kínzástól sem, ha ezzel a saját „nagyobb jó” céljaikat erősíthetik meg. Ez a témakör, ez az éra egyébként leginkább a Rurouni Kenshin című mangában és animében is gyönyörűen kidomborodik, sőt, a belőlük adaptált élőszereplős változat is egészen jól sikerült.

Love Song of Vengeance

Az eszközök ily módon hozzáidomulnak a Love Song of Vengeance-hez, és jóval több vér kerül a képernyőre, mint az előzőben, valamint a drámai vonal is jócskán erősödik. A kameramozgás és a snittek is inkább a horror irányába fordulnak át, hiszen a kínzások kreativitása már régóta ismert számunkra. A japán filmekben amúgy is eltúlzottak ezek a hatások, így a Lady Snowblood második része igazán különleges képi anyaggal szolgálhat a műfaj rajongóinak. Nem beszélve arról, hogy a kor, amelyben járunk, tartogat némi meglepetést is a kíváncsi nézőknek.

Értékelés: 8/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Shurayuki-hime: Urami koiuta (1974) (Lady Snowblood 2: Love Song of Vengeance)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.