Unbreakable (2000) (A sebezhetetlen)

Az emberfeletti, vagy épp különleges képességek gondolata időtlen idők óta megmozgatja az emberek fantáziáját. Legyen szó a természetfeletti mezsgyéjére átnyúló adottságokról, vagy egy olyan eltérő értékről, amely jóval elüt az átlagétól, az ilyen tulajdonságokkal bíró emberek élete jelentősen megváltozhat, mihelyst tudatossá válik a bennük rejlő érték.

M. Night Shyamalan 2000-ben napvilágot látott alkotása is ezzel a gondolatmenettel foglalkozik. Főhősünk, David Dunn a társadalomban azt a szerepet tölti be, amit nálunk, Magyarországon sokan egy igencsak modoros kicsengéssel rendelkező szóval írnak le: a kisember. Dunn huszadrangú biztonsági őrként keresi kenyerét, annak ellenére, hogy fiatalkorában ennél jóval ígéretesebb jövő állt előtte; azonban az ifjú amerikai focista karrierjét derékbe törte egy baleset, így az alsó-középosztály igencsak széles rétegének soraiba tagozódott be.

Egy nap egy állásinterjúról hazafelé tartva a vonat, amin Dunn utazik kisodródik, a katasztrófának pedig egyetlen túlélője marad – ő maga. Nem elég azonban, hogy főszereplőnk túléli a balesetet, az egészet egy karcolás nélkül ússza meg, aminek hamar híre is megy a sajtóban. Erre figyel fel valaki, aki úgy gondolja, Dunn személyében megtalálta azt, akit régóta keresett: egy valódi, hús-vér szuperhőst.

A sebezhetetlen legnagyobb erőssége, hogy remekül adagolja a különleges, már-már természetfelettinek tűnő jelenségek kibontakozását egy hétköznapi, reális világban. Ezt a fajta valósághű ábrázolásmódot a mai napig nagyon kevesen tudták hitelesen, életszagúan ötvözni a képregényhősök, szuperhősök univerzumával, éppen ezért, ha valaki sikerrel jár, a várt hatás nem marad el – a legjobb példa talán, ha Christopher Nolan Batman-trilógiájára gondolunk. Shyamalan azonban nem kimondottan egy képregényhős kibontakozását akarja bemutatni, inkább egy olyan emberét, aki a világ minden kincséért sem gondolná magáról, hogy bármilyen módon is különleges lenne. Bruce Willis és Samuel L. Jackson duója kiválóan működik, a két színész hibátlanul hozza a filmben elvárt szintet.

Jó hír a mű kedvelőinek, hogy Shyamalan legújabb alkotása, a Split – ahogyan azt a végső képsorokban sejthettük – összekapcsolódik majd a jövőben a Sebezhetetlen sztorivonalával. Így, ha minden jól megy, pár éven belül egy újabb különlegességet láthatunk a mozivásznon, amelyben  David Dunn és Kevin Wendell Crumb egyaránt szerepet kapnak majd…

Értékelés: 8/10

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik szeretnének egy olyan filmet megnézni, ami ötvözi a sci-fit, a képregények hangulatát, ugyanakkor megpróbálja mindezt realistább köntösben bemutatni.

(Absvrd)

              

Be the first to comment on "Unbreakable (2000) (A sebezhetetlen)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.