Deadman Wonderland (TV+OVA) (2011)

Deadman WonderlandIdőközönként szoktam a neten is keresgélni, hátha találok valamilyen elborult anime sorozatot, erre kiválóan alkalmasok a youtube-os toplisták is. Így Bukkantam rá a Deadman Wonderland-re, ami éppen le is volt árazva az amazon angol oldalán, így be is rendeltem, hogy megnézhessem és beszámolhassak nektek róla. Vakon vásárolva eddig viszonylag kevésszer tévedtem, pláne, hogy a promo videó alapján elég izgalmasnak tűnt az alaptéma, tehát be mertem vállalni, hogy elsőként Bluray-en tekinthessem meg ezt a természetfelettivel fűszerezett thrillert.

Ganta Igarashi átlagos 14 éves fiúcska, aki osztálykirándulásra készülődik, egy bizonyos Deadman Wonderland nevű intézménybe. Barátaival egyáltalán nem sejti, hogy perceken belül egy rémálomba fog csöppenni, amikor is egy titokzatos vörös alak lemészárolja a teljes osztályt, hatalmas felfordulást okozva a városban, ahol él. Az egyetlen túlélő, Ganta sem kiélvezni, sem gyászolni nem tudja azt, hogy mindenkit elvesztett, de csodával határos módon ő megmaradt, mert az élete fenekestül felfordul. Ugyanis egy koncepciós per gyanús esemény keretében villámgyorsan halálra ítélik a társai meggyilkolásáért. Hiszen, ha ő az egyetlen túlélő, akkor nem igazán létezhet más megoldás, mert egy 14 éves dühös kisfiú bizony mindenre képes lehet. A szülőknek és a társadalom nagy részének pedig egy gyors megoldás, egy áldozati bárány sokkal kézenfekvőbb, illetve gyors megnyugvást nyújthat.

Deadman Wonderland

Azonban Ganta pont arra a helyre kerül halálsorra, ahova eredetileg látogatni szerettek volna a sulival. A Deadman Wonderland ugyanis egy privatizált börtön intézmény, amely egyszersmind vidámparkként, látványosságként működik. Az elítéltekkel furcsa, groteszk, veszélyes és halálos játékokat játszatnak a saját túlélésükért egy nyakatekert szabályrendszer keretein belül. Ráadásul a fiúnak hamar rá kell ébredni több meglepetésre is: semmit sem ér az élete; senkit sem érdekel, hogy ártatlan; versengenie kell az életben maradásért; nem bízhat senkiben; a titokzatos vörös alak lehet, hogy az egyik fogoly; az ügyvédje azonos a börtön működtetőjével. De talán a legfontosabbnak az bizonyul, hogy nincs egyedül, és az, hogy mindenkit elvesztett, nem jelenti azt, hogy nincsenek barátai.

Deadman Wonderland

A történet egy teljesen klasszikus alapokra épülő thriller, amelyben a főszereplőt csapdába csalták, és ki kell szabadulnia a börtönből. Tele fordulatokkal és meglepetésekkel, árulással és barátságokkal. A problémakör sem túlságosan bonyolult, hiszen a Death Race című filmben is hasonlót láthatunk. Az elítéltek a túlélésért versengenek, de ha belegondolunk, természetesen egy átverés rejlik a háttérben, mely egy személynek folyamatos hasznot hoz. Hiszen a nézettség az egyetlen, ami a mozgatórugója lesz a Deadman Wonderland-nek. Leszámítva azt, hogy nem csak halálraítéltek kerülnek ide, hozzátéve azt, hogy könnyedén baleset érhet bárkit, aki esetleg valakinek útban lenne a helyen kívül, illetve akár belül is. Megvan minden kellék, amelyre számítunk, így az ellenálló csoporttal is megismerkedhetünk, illetve nem lehetünk benne biztosak, hogy kinek mi a valós szándéka, egészen addig, mi ki nem mutatja a foga fehérjét. Mert a börtön-vidámpark csak úgy lehet életképes, ha besúgók is dolgoznak nekik, valamint beépített emberek felügyelik az eseményeket.

Deadman Wonderland

A természetfeletti csupán kiemeli a történetet a hasonló, ámde unalmassá vált klisék közül. Groteszk játékok, nyakatekert szituációk, valamint a háttérben húzódó szálak mögött rejlő múltbeli katasztrófa dobja fel a Deadman Wonderland-et. Ráadásul a már fent említett témát is ügyesen dolgozza fel, hiszen minden élet egyformán fontos és értékes, akkor is, ha halálra ítéltekről van szó, nemde? Legalábbis nem illik játszani velük a saját céljaink érdekében, pláne kínozni vagy éppen megölni őket az igazságszolgáltatás látszólagos keretein belül. Mert a kivégzés csak a hóhér kezétől számít igazságosnak, egyébként csak retorzió, illetve visszaélés, gyilkosság. Ilyen esetben pedig nem vagyunk mások mi sem, mint azok, akiket bezártunk.

Deadman Wonderland

A Deadman Wonderland OVA-ról nem szeretnék hosszabban értekezni. Érdemes megnézni, mert – akárcsak a Tokyo Ghoul esetében – az egyik karakterről, mégpedig a Varjúról (igen, nem szeretem lefordítani, de most csakazértis) tudhatunk meg kicsivel többet, és természetesen a múltját, így némileg a szándékait is megismerhetjük.

A sorozatot az a Koichi Hatsumi rendezte, aki a Berserk: The Golden Age Arc I – The Egg of the Kinget és a Blue Exorcist: Kyoto Sagat is. A karakterdizájnért Masaki Yamada felelt, és az ő neve sem ismeretlen, hiszen az Appleseed-en és az Appleseed: Ex Machinán, valamint a Bubblegum Crisis: Tokyo 2040-en is ő dolgozott. A zenéjét NARASAKI (Un-Go) szerezte, a nyitószám a fade-től a One Reason, a záróakkordokat pedig NIRGILIS (Eureka Seven, D.Gray-man) adja elő: Shiny Shiny.

Deadman Wonderland

Talán az egyetlen csalódást az okozta a sorozat folyamán, hogy apróbb cenzúrákkal éltek még a Bluray kiadás során is, ami igencsak sajnálatos, legalábbis értelmes indokot nem találtam rá. Hiszen ritkán lépi át a horror határait, inkább egy természetfeletti thriller-dráma a Deadman Wonderland. Kis SPOILER, hogy a manga nem fejeződött még be, tehát egy második évadban reménykedhetünk, bár a befejezés annyira nem idegesítő, mint a Btommm! esetében volt. Ebből az animéből még egy egésze értelmes élőszereplős adaptációt is el tudnék képzelni, de az eddigi próbálkozásokból okulva Takashi Miike-nek adnám a rendezés jogát, hátha az As the Gods Will-hez hasonlót alkot, és nem ismétli meg a Terra Formars bakiját. Fogyasszátok bátran, remek kis sorozat!

Értékelés: 8,5/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Deadman Wonderland (TV+OVA) (2011)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.