Black Water (2007) (Halál a mocsárban)

Észak-Ausztrália félreeső tájain mennyire okos döntés egy mocsarat meglátogatni egyetlen helyi kísérő oldalán egy kiadósabb horgászatra? Egy házaspár, Adam és Gracie utóbbi húgával az oldalukon megtudja ennek a kirándulásnak az iszonyatos következményeit, amint egy gyilkos óriáskrokodil csapdájába esnek – ahonnan nincs menekvés?! A Black Water az “egy helyszínen játszódó” horrorok kategóriájába tartozik, kérdés, hogy mennyire sikerül az ezekre jellemző feszültséget hoznia – a cikkünkből megtudhatja a Kedves Olvasó!

Az utóbbi években gyakran találkozhattunk olyan horrofilmekkel, ami akár az alacsony költségvetés, akár a feszültség ezzel tervezett fokozása miatt a film nagy részében mindösszesen egy helyszínen játszódik. Izzadtunk A szauna fogságában, egy sífelvonó rabjaként a Frozen-ben, de jelentett már rabságot egy víz alá süllyedt limuzin vagy egy ATM is. A Black Waterben egy mocsárban ejti foglyul a szerencsétlenül járt családot egy gyilkos óriáskrokodil, aki a vezetőjük széttépése után a többiekre vadászik – iszonyatos kitartással.

A megtörtént eseten alapuló történetben három szerencsétlenül járt kiránduló mindent megtesz, hogy megszabaduljanak az életveszélyes helyzetből, kérdés, hogy van-e kiút egy ismeretlen láp fái között…. A csónakjuk csak pár méterre van tőlük, a vízben azonban egy halálos ragadozó lesi minden mozdulatukat.

A filmet kis költségvetésből rendezte David Nerlich és Andrew Traucki kettőse – és egyik alkotó sem futott azóta be hatalmas karriert. Nerlich azóta sem rendezett filmet, Traucki karrierjének a csúcsát az ABCs of Death “G for Gravity” szegmensének a leforgatása jelentette (a vele készült interjút egyébként ITT találhatja a Kedves Olvasó), sajnos nem véletlenül, mint azt a Black Water is igazolja!

A szereplők “gyakorlott” B-kategóriás (leginkább sorozat)színészek, de semmi panasz nem lehet az alakításra, a néző könnyen bele tudja magát élni a helyzetükbe…amihez a helyszín és a krokodil is segít, előbbi (és utóbbi) szép tájakon, kísérteties környezetben ejti rabul a szerencsétlenül járt kirándulókat. A krokodilról nem a Syfy tipikus CGI-animációja jut eszünkbe, hanem igényesen összerakott szörny. Mindezek ellenére…

…a film sajnos a hangulaton és a feszültség hiányán elvérzik. Az első negyedórában feszülten nézzük, mit találnak ki, hogyan próbálnak kikerülni ebből a szerencsétlen helyzetből hőseink – de sajnos ezt követően sablonossá és monotonná válik a film – tipikusan az a kategória, ami jól indul, de utána csak pár sör társaságában kísérhető végig.

Nehéz ilyet mondani, de ha Black Water-re vagyunk kíváncsiak, akkor várjuk inkább meg a 2018-ban érkező, hasonló című, Jean-Claude Van Damme és Dolph Lundgren által jegyzett alkotást, ha izgalmas krokodilos filmet akarunk megnézni, akkor meg ajánljuk a Primeval-t.

Értékelés: 5/10

Fixxerx

Be the first to comment on "Black Water (2007) (Halál a mocsárban)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.