Beyond Belief: Fact or Fiction (1997-2002) (Rejtélyes igazságok)

A paranormális jelenségek témakörét illetően a legrégebben fennálló és leggyakrabban visszaköszönő probléma azok dokumentálhatósága, hitelessége. Amint azt jól tudjuk, mára az igaz történet-címkével ellátott sztorikat futószalagon termeli a filmszakma, ennek ellenére ezen események igazságmagva finoman szólva is vitatható sok esetben. Mi történik azonban akkor, ha az igazság utáni kutatás és a szórakoztatás összefonódik? 

A szó jó értelmében véve egy meglehetősen érdekes koncepcióval rajtolt 1997-ben a Lynn Lehmann agyából kipattanó Rejtélyes igazságok névre hallgató sorozat. A mintegy 45 perces játékidő során a néző kap öt – egyenként nagyjából 8-10 perces, különös hátterű, rejtélyes jelenségeket tartalmazó történetet. Ezeknek a sztoriknak különálló keretük van, sosem függnek össze egymással. Azonban akad egy csavar is, amely minden epizódot megszínesít: a történetek egy része csupán a sorozat íróinak agyszüleménye, némelyikük pedig állítólagosan dokumentált eseteken alapul. A néző így nem csak szórakoztató epizódok részese, hanem egyfajta találgatós játéké is, amelynek helyes tartott megfejtésére minden rész végén fény derül.

A négy évadot és negyvenöt részt megélt sorozat a maga nemében különlegességnek, kuriózumnak számít a műfajon belül. A kreatív, ötletes kivitelezés révén a néző tényleg úgy érezheti, hogy talán jobban bevonódik a történetbe, mint egy átlagosabbnak mondható helyzetben, ez pedig nagyon sokat dob a szubjektív élményen. A Rejtélyes igazságok természetesen magán hordozza a gyártási évből és a költségvetésből adódó gyermeteg hibákat – a mára olykor megmosolyogtató technikai megoldások azonban nem nyomják rá a bélyeget a színvonalra, hiszen magának a sorozatnak sem volt célja a grandiózus hangvétel. Az epizódok során sok, a témában klasszikusabbnak mondható jelenség – kísértetjárás, csodák, rejtélyes eltűnések – mellett olykor találunk egy-egy csavarosabb, egyedibb háttérrel bíró sztorit is, így nem csupán a jól bevált, klisés történeteket kapjuk.

Mindent összevetve, a Rejtélyes igazságok valódi unikumnak is tekinthető, amely képes bármikor kellemes kikapcsolódást nyújtani, könnyed, szórakoztató formában.

Értékelés: 7/10

Kinek ajánljuk: Akik szeretnének egy olyan sorozatot, ami olykor rendkívül egyszerű eszközökkel, de mégis képes szórakoztatni, olykor a maga játékos módján.

(Absvrd)

       

 

Be the first to comment on "Beyond Belief: Fact or Fiction (1997-2002) (Rejtélyes igazságok)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.