Varga Katalin balladája (2009)

Varga Katalin balladájaA 2010 után készült magyar filmek közül ez volt az egyik, amire nagyon kíváncsi voltam. A Varga Katalin balladája elsőre is nagyon meglepett, mert igazán összeszedett alkotásról van szó, mert amellett, hogy erős drámai beütésű, iszonyatosan eltalált hangulatú bosszú thriller. Maga a cselekmény sem csak egy szálon játszódik, de ráadásul egyszerre két síkon is zajlanak az események. Persze a második felismeréséhez egy kis odafigyelés szükségeltetik, illetve az egyik szál csupán a végén fog értelmet nyerni.

Varga Katalin balladája

Varga Katalin (Péter HildaBerberian Sound Studio) házas, és van egy gyermeke is, akit Orbánnak (Tankó Norbert) hívnak. Boldogan élnek egy kicsi romániai magyar falucskában, szépen cseperedik a fiú is, azonban egy napon kiderül a nő sötét titka, amit csak egyik barátnőjével osztott meg. Így nincsen tovább maradása a családi fészekben, el kell mennie Orbánnal, csupán a legszükségesebbeket vihetik magukkal egy szekéren. Sajnos kocsijuk nincs, így igencsak lassan haladnak előre egy sötét úton, mely a távoli múltba vezet vissza. Varga Katalin ugyanis egy szörnyű titkot őriz a szívében, ami egész idáig emésztette a lelkét, de most ideje szembenéznie a démonaival, és bosszút állnia azokon, akik miatt tönkrement az egész élete.

Varga Katalin balladája

A történet igazi tragédiát dolgoz fel, erősen balladai motívumokkal díszítve. Fantasztikusan érzelmes, fergeteges rendezéssel és finom operatőri (Györi MárkVíkend) munkával. A forgatókönyv zseniálisan fel van építve, Strickland Péter (The Duke of Burgundy, Berberian Sound Studio) rendezése pedig csaknem tökéletesnek mondható. A Varga Katalin balladája nem csak történetvezetésével emelkedik ki a többi magyar film közül, hanem azzal is, hogy a zenéje (Geoffrey Cox, Steven Stapleton) hozzásimul a pillanatnyi érzelmekhez, illetve a vészjósló, melankolikus dallamok már a legelejétől valami nagyon katasztrofálisat vetítenek elő.

Varga Katalin balladája

A balladai vonal lényege, hogy az első döntéstől kezdve predesztinálttá válik a végzet, annak ellenére, hogy a szereplők igyekeznek elkerülni azt. Számukra nincsen megváltás, hiszen egy olyan örvénybe kerültek, amelyből nincsen kiút. A dominó-elv szabályai szerint jutunk el a kezdetektől a vég felé, pedig csupán a sztori közepén csatlakozunk be a történetbe. Ezért a felépítése csaknem tökéletesnek mondható, mert annak ellenére, hogy az első pillanattól tisztában lehetünk a végkifejlettel, mégis be kell járnunk azt az utat, amelyet mi is el szeretnénk kerülni. Mert az emberi elme nem akarja elfogadni azt, ami számára nem ideális, és nehezen fogadja be azt, ami túlságosan igazságtalannak, vagy tragikusnak tűnhet.

Varga Katalin balladája

Katalin története és sorsa klasszikus bosszúthriller alapokra épül, ügyes balladai megoldásokkal és kerettel. Fantasztikusan illik ez a hangulat a filmhez, és a néző könnyen azonosulni tud a szereplőkkel, bár minden olyan ponton sokkolják az információk, ahol arra szükség van, annak ellenére, hogy sejthetőek ezek a mozzanatok. Pont ezért különleges ez az alkotás, mert a csend esetén a zene, a párbeszédek esetén a fokozatosság elve érvényesül, így folyamatosan ott lebeg a levegőben a kimondatlan esemény, mely a jelen állapothoz vezetett, illetve a végkifejlet tragédiája is. De egészen addig a pillanatig nincs semmi sem konkretizálva, kimondva, amíg el nem jutunk a végjátékhoz, így ezerszer sokkolóbb a rejtély, mintsem ha azt a legelejétől ismernénk. Strickland Péter tényleg zseniálisan építette fel a cselekményt, nagyon örülnék, ha több ilyen magyar film születne.

Varga Katalin balladája

A Varga Katalin balladája morálisan nem könnyen emészthető, de ez a másik nagy erőssége. Ugyanis elgondolkodtat bennünket, és nem tudunk egyértelműen dönteni, hogy kivel szeretnénk azonosulni, kinek a cselekedetei elfogadottak a számunkra. Ahogyan ez a bosszúthrillerekben, illetve az említett műfajban is szokás, bár elég egyértelműnek tűnhet, hogy kinek adjunk igazat, mégsem tudjuk nyugodt szívvel azt mondani, hogy bárki is helyesen cselekedne. Ez a konfliktushelyzet pedig felteszi a koronát a tragédiára. Így ezt a filmet csak ajánlani (a műre Varga Judit hívta fel a figyelmemet, az ő kritikáját ITT olvashatjátok) tudom.

Varga Katalin balladája

Értékelés: 9,5/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Varga Katalin balladája (2009)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.