Bubblegum Crash (1991)

Bubblegum CrashAz utolsó kaland után kis híján otthagyták a fogukat, de a Knight Sabers-nek mégis sikerült győzedelmeskedne. Ezután viszont eléggé leültek a dolgok, így végre tudnak a saját életükkel is foglalkozni, habár a titokzatos hang feltűnése igencsak felkavarta Syliat. Jópár évvel a Bubblegum Crisis eseményei után játszódik a folytatás, a Bubblegum Crash, melyből csupán három epizód készült el, ahogy azt az előző kritikámban előre beharangoztam. Szerencsénkre a sztori – a kisebb gap ellenére – igyekezett elvarrni a szálakat, melyek a Crisis esetében eléggé kilógva maradtak.

Egy kis pihenés kijárt már a lányoknak, Priss végre foglalkozhat az énekesi karrierjével és úgy tűnik, hogy eljött a kiugrás ideje is, debütálhat egy igazi lemezkiadónál. Linna sem tétlenkedett, és sikeres brókerré vált, ömlik a pénz, ő is tehetségesnek bizonyul a saját területén. Nene továbbra is a rendőrségen dolgozik, és azt látja, hogy az új vezetés teljesen töketlen módon próbálja irányítani az AD Police egységét. Hiszen mit érnek a kiváló zsaruk, ha nem csak robotokkal, hanem katonai mecha páncéllal felerősített egységgel kerülnek szembe. Viszont a közvélemény nem támogatná, hogy ilyen nehéztüzérséggel legyenek ők is felszerelve, így gyakorlatilag védtelenül kellene szembeszállniuk az új fenyegetéssel.

Sylia pedig eltűnt, felszívódott az ominózus hang megszólalása után, és ki tudja, lehet, hogy elkövetkezett az elkerülhetetlen és a Knight Sabers szépen feloszlani kényszerül. Ebbe igyekeznek bele is nyugodni, de az Illegal Army feltűnése azt sugallja, hogy nem sikerült teljes győzelmet aratniuk, és bizony le kell porolni azokat a csinos kis páncélokat, hogy kisegíthessék a bénázó AD Police-t.

Bubblegum Crash

A Bubblegum Crash nem titkoltan folytatása volt az előzőleg elkezdett Bubblegum Crisis sztorijának, azonban az előzőekben említett nehézségekbe ütköztek az alkotók. Emiatt az OVA hangvétele és stílusa is kicsit megváltozott, jóval kevesebb szerepet kapott benne a zene és szignifikánsan többet a történet és a hátterek.

Az előző kritikámban kiemelt fontos aspektusok igazán a fordulat után kezdenek nyilvánvalóvá válni. Hiszen a robotok (boomers) eredetéről már megtudtuk, hogy Sylia apjának köszönhető a létezésük. És azt is, hogy vannak, akik igyekeztek folytatni a munkáját, azonban más-más indítéktól vezérelve. A titokzatos alak feltűnése bebizonyította, hogy valaki áll a háttérben, és nem feltétlenül amiatt veszélyesek az androidok, mert önmaguktól gyilkos ösztön keríthetné őket hatalmukba, hanem bármikor újraprogramozhatóak, meghackelhetőek, illetve akár a tulajdonosuktól is kaphatnak olyan parancsot, amely illegálisnak minősülhet. Emellett a meghibásodások tömkelegének hátterében is húzódhat valamilyen algoritmus, mintázat is.

Bubblegum Crash

A Knight Sabers-nek ezért össze kell szednie magát, félre kell tenniük összes előítéletüket, és meg kell bízniuk egymásban és Syliában is, bármit is tartogat számukra a jövő. Meg kell állítaniuk azt, ami fenyegeti az embereket, és ki kell deríteniük, milyen gonosz mesterkedés rejlik a robotok lázadásában, illetve az A.I.-ok egyre gyakoribb megjelenése mögött. Nincs egyszerű feladatuk, mert bárki, bármi is mozgatja is a szálakat a háttérben, valószínűleg pontosan tudja, hogy kik ők, és még egyszer lebukni sem szeretnének, mert az AD Police nem nézi jó szemmel a renegátok ténykedését, bármennyire is segítik ki őket. A Bubblegum Crash valóban olyan irányba tart, hogy nem tudni, összeroppan-e a hős csapat, vagy győzedelmeskednek az ismeretlen erő felett.

Bubblegum Crash

A legfontosabb, amit már az Appleseed, illetve a Ghost in the Shellek kapcsán is hangsúlyoztam nektek, illetve Damage is többször a lelketekbe rágott, hogy egy technológia önmagában nem veszélyforrás, csak ha nincs megfelelő védelemmel ellátva. Egy olyan tank, amely képes pillanatok alatt rendet tenni, jó kezekben csupán az emberiség érdekeit szolgálja, de ha olyanok kaparintják meg, akik ártani szeretnének vele, vagy saját céljaikat szeretnék érvényesíteni, úgy bizony potenciális tömegpusztító fegyverré válhat. Így a robotok, az androidok sem jelentenek közvetlen fenyegetést a számunkra, nem kell idegennek tekintenünk és ellenségként kezelnünk őket/azokat. Azonban arról sosem szabad megfeledkeznünk, hogy egy programozott rendszer hozzáférését úgy kell lekorlátoznunk és megvédenünk a külső támadásoktól, hogy biztonságos használatra alkalmas legyen.

Ehhez kapcsolódik még a Tetsuo, illetve az Akira gondolatköre, melynek egyik legfontosabb aspektusa, hogy az emberiség a technika rohamos fejlődésével lassan asszimilálódik, elnyeli őt a rengeteg gép, mely körülvesz bennünket és bizony néha nehéz megkülönböztetni a húsvér lényeket a robotoktól, eszközöktől. Erre persze jóval távolabbi példákat is találhatunk, ha a filmtörténet mélyére tekintünk, hiszen a Metropolisban is felmerül ez a problémakör, sőt, az irodalomban Mary Shelley Frankensteinje is már korán arra figyelmeztetett bennünket, hogy felelősek vagyunk azért, amit létrehoztunk, hiszen isteni babérokra törve a kötelességeink is gigászi méreteket öltenek majd. De leegyszerűsítve elég annyit mondanom, hogy egy gépkocsiba nem csak gázpedál kell, hanem fék is.

Az univerzális kérdésre is választ kapunk, melyet már az Alien: Covenant kritikámban is előrevetítettem nektek. Avagy mi történik, ha egy A.I. ráeszmél arra, hogy teremtője, alkotója, programozója egyszerű halandó, és a szándékai (Az ötödik elem) nem olyan fényesek, nem olyan magasztosak, mint ahogyan igyekszik beállítani. Ha a humán faj nem a teremtés koronája, hanem élősködő a Föld nevű bolygó testén (Mátrix), aki csupán pusztítani képes és magának akarja a hatalmat, mely csupán virtuális, hiszen bármennyire is igyekszik megkaparintani, elérni a halhatatlanságot, bizony rövidke élettartammal rendelkezik, amely nem hosszabbítható meg, mint a bioroidoké (Appleseed).

Hiroshi Ishiodori (Gunslinger Girl: Il Teatrino) és Hiroyuki Fukushima (Gatchaman) rendezései méltó folytatásai a sorozatnak, a zenéjét ezúttal Michihiko Oota, Takehito Nakazawa (Genocyber) és Takumi Kawai szerezték. Ebből pedig némi szeletkét itt is hagytam nektek.

Értékelés: 7/10

Smaragd Sárkány

A franchise darabjai:
Bubblegum Crisis
Bubblegum Crash
AD Police Files
Bubblegum Crisis Tokyo 2040
AD Police – To Protect and Serve
Parasite Dolls

Be the first to comment on "Bubblegum Crash (1991)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.