Parasite Dolls (2003)

Parasite DollsA Bubblegum Crisis-hez készült második mellékszál szintén az Advanced Police tevékenységét hivatott bemutatni, azonban egy másik szekció szemszögéből nézve. Ez az OVA csupán három huszonöt perces epizódból áll, mégis kihagyhatatlannak mondanám a cyberpunk rajongói számára. A Branch különleges tevékenységét bemutató Parasite Dolls ugyanis stílusában sokkal közelebb áll a Blade Runner-höz, mint az ezt megelőző alkotások. Emellett egy klasszikus alapra épít, mely minden sci-fi kedvelőnek tetszetős lehet.

Főszereplőnk a professzionális Buzz, akinek partnere egy boomer. Ez a szituáció már előre különleges izgalmakat sejtet, hiszen jól tudjuk, az AD Police direkt a meghibásodott gépezetek megfékezésére alakult meg. Mégis akadnak a soraikban olyan kiborgok, illetve androidok, akik nélkül nem lenne teljes ez a különítmény sem. Michaelson, a rendőrnő azonban nem foglalkozik ezekkel a határokkal, számára egy boomer lehet sokkal emberibb is, mint mindenki más.

Parasite Dolls

Hármójuk nyomozásaiba nyerhetünk betekintést a Paradise Dolls kódnévre hallgató anime folyamán, melyben egy újabb rejtélyt kell kibogozniuk a szereplőknek. A meghibásodások általánosnak tekinthetőek, egy-egy bug bármikor előfordulhat a rendszerben, de most egy olyan problémával kell szembenézniük, amely gondolkodásra ad alapot. Hiszen nem csak egy furcsa android-drog jelenik meg az utcákon, de úgy tűnik, valaki szándékosan tönkreteszi a boomereket, ismeretlen indoktól vezérelve. Nem tudni, hogy fel akarja-e használni őket a saját céljai érdekében, vagy egyszemélyes magán keresztes háborút hirdetett az új fajjal szemben. A kiberrasszizmusról már az előző cyberpunk animék kapcsán is értekeztem, így nem lehet újdonság a számotokra, hogy valaki gyűlölheti a humanoid robotokat. Hiszen ugyanolyanok, mint mi, de mégis különböznek, ami idegesítő, és ezért el kell őket pusztítani. Ez persze tökéletesen logikus.

Parasite Dolls

Azonban az AD Police Branch részlege igyekszik olyan ügyeket is felgöngyölíteni, ahol egyrészt a Genom emberei lehetnek a tettesek, másrészt a bűneseteket éppen a boomerek ellen követik el. Mert ezek ugyan eszköznek minősülnek, de miként egy állat leölése, úgy ezeknek a megsemmisítése is illegális, ráadásul terrorizmussal határosnak is minősülhet. Ameddig nem tudni, hogy miért vették célkeresztbe a robotokat, addig nem lehetnek nyugodtak. Akár a kiirtásuk, akár a felhasználásuk a cél, ezt semmiképpen sem hagyhatják szó nélkül. A szálak egyértelműen olyan irányba vezetnek, ahová nem merészkednének átlag rendőrök, így egy idő után nem csak az állásukat, de az életüket is kockáztatni fogják.

Parasite Dolls

A Parasite Dolls egy izgalmas thriller, a franchise leginkább horror darabja. Szép kerek történettel, kreatív megoldásokkal, és egy igazán jó csavart is hordoz magában. Kicsit más oldaláról ismerhetjük meg ezt a világot, mely egyre inkább hasonlít az élőszereplős cyberpunk filmekre. Egyik fő témája, a dominó elv frappáns alapsztoriba ágyazva elevenedik meg előttünk, és elgondolkodtatja a nézőt, hogy vajon milyen események indíthatnak el lavinát a valós életben. Ezek előre kiszámíthatóak-e, vagy az elmélet ugyanúgy megrekedne valahol, ahogy időnként a rekord-kísérleteknél nem dől el egy-egy darab, hiába dolgoznak rajta napokat, órákat. Ha pedig kozmikusabb nagyságokba vetítjük ki, akkor a pillangó-effektust juttatja eszünkbe, ami hasonlóan izgalmas és elgondolkodtató, pláne, ha az egész franchise-ra gondolunk.

Parasite Dolls

A Kazuto Nakazawa és Naoyuki Yoshinaga (Patlabor the Mobile Police) rendezte anime kicsit más megvilágításba helyezi az eddig megismerteket, és jóval erősebb konteo ötletekkel ajándékozza meg a rajongókat. Naoyuki Onda (Berserk: The Golden Age Arc, Ergo Proxy, Gantz, Psycho-Pass movie) karakterdizájnja előre borítékolja a vizuális élményt, és Kazuyuki Tsuda zenéje pedig megteremti a kissé noir hangulatot a sorozathoz.

Értékelés: 9/10

Smaragd Sárkány

A franchise darabjai:
Bubblegum Crisis
Bubblegum Crash
AD Police Files
Bubblegum Crisis Tokyo 2040
AD Police – To Protect and Serve
Parasite Dolls

Be the first to comment on "Parasite Dolls (2003)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.