Disturbia (2007)

Az utóbbi tíz évben a thriller címszó alatt készült filmek több kellemes meglepetést okoztak számomra, mint a vérbeli horrorok. Ennek okán ezúttal is egy kiemelkedő példát veszek alapul, így hát a pontosan tíz évvel ezelőtt bemutatott Disturbia kerül terítékre!
Maga a cím két idegen szó fúziójával jött létre, az angol „disturb” és a „suburbia” kifejezések összerántásával kívánták érzékeltetni a  zaklatás és a külváros címszavak hangsúlyát (hála az égnek ebben az esetben elkerültük a kellemetlen magyarításokat és a gagyi, szájbarágó megoldásokat). Ezen a ponton egy másik angolból egyre inkább átvett kifejezés juthat eszünkbe: a „stalking”, amit leginkább bámulásnak, leselkedésnek tudnék fordítani, teljes mértékben lefedi főszereplőnk mindennapi tevékenységeit. Kale (Shia LaBeouf) ugyanis a sztori első perceiben elveszti édesapját és az idilli család szorító öleléséből kiszakadva csöppen bele a depresszióba. Egy év elteltével még mindig nem sikerül feldolgoznia a történteket, nem képes teljesíteni a hétköznapokban, egy jól irányzott negatív megjegyzés is elég egy tanártól ahhoz, hogy a rossz még rosszabba forduljon: testi sértésért házi őrizetre ítélik.

Egy ideig így is minden adott marad egy átlag tizenéves fiú számára: videójáték, non-stop TV, korlátlan zene, de miután édesanyja ezeket is megvonja Kale-től, a négy fal között szorongva kénytelen más elfoglaltságot találni. Hatalmas családi házuk minden szegletéből egy-egy új világ tárul ki számára az ablakokon keresztül, ezeket pedig professzionális módon egy távcsővel lehet igazán megfigyelni. Az újonnan beköltözött, mit ad isten modellszépségű Ashley pedig nem is bánja igazán, hogy ilyen lelkes közönségnek örvendhet. Az események egy bizonyos pont után fordulnak csak aggasztó irányba, ugyanis az egyik szomszéd gyanús viselkedése gyilkosság gyanújába keveri őt, Kale pedig önkényes nyomozásba kezd ennek kapcsán legjobb barátja és Ashley segítségével. A kérdés már csak az, hogy Robert Turner valóban gyilkosságot követett-e el, vagy az egész csupán a végtelenül unatkozó Kale agyszüleménye?

A Disturbia mind a közönség, mind a kritikusok részéről vegyes fogadtatásnak örvend, egyesek szerint nélkülöz minden eredetiséget és végül is egy sokkal korábbi Hitchcock film koppintása, mások szerint azonban nem azt kell figyelembe venni, hogy mennyire gazdag fordulatokban, hanem a Shia LeBeouf által nyújtott egyenletes és meglepően jó alakítást és az eltalált atmoszférát. Személy szerint az utóbbi álláspontot osztom; a Disturbia egy jól megkonstruált, izgalmas történetet tár elénk, ami képessé tesz minket eltekinteni a sablonos, sztereotip szereplőktől és értékelni a kapott eredményt. Ha a lelked nem készült fel egy darabolósabb, nyomasztóbb műre, viszont unod a bugyuta sztorikat is, akkor itt az ideje megnézni (vagy újranézni) a Disturbiát, véleményem szerint nem fogsz csalódni.

Értékelés: 8/10

(grey tabby)

             

Be the first to comment on "Disturbia (2007)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.