Found Footage 3D (2017)

2017-ben is dübörög tovább a found footage sok kritikát elviselő gépezete. A talán legtöbbet kritizált horror-műfaj felhozatalát idén a Found Footage 3D névre keresztelt darab is tovább gyarapítja, lássuk, mit képes nyújtani nekünk Steven DeGennaro alkotása.

A rendkívül profán, fantáziátlan névadás tudatos húzás, ugyanis a készítők amolyan álom az álomban analógiaként, egyfajta found footage a found footage-ban elképzeléssel rukkolnak elő. Az ötlet nem teljesen eredeti, bár kétségtelenül szemlélteti a hozzáállást, miszerint a cél valamiféle egyediség belecsempészése volt az alapvetően átlagos történetbe. Eszerint főhőseink egy kis költségvetésű film forgatásán dolgozó stáb tagjai, akiknek célja az első 3D-s foound footage film elkészítése. A munkálatokat a sokat ismert ‘the making of’ anyag összeállítása érdekében rögzítik, a néző pedig ezeket a képsorokat fogja végignézni. A stáb által Spectre of Death névre keresztelt filmet egy valóban elátkozottnak tartott, Isten háta mögötti település melletti vidéki házban forgatják. Nem túlzottan meglepő módon, főhőseinknek rövid idő elteltével meggyűlik a baja a forgatási helyszín különös parajelenségeivel.

Az igazat megvallva, semmi jóra nem számítottam a Found Footage 3D megtekintése előtt, nem mintha nem szeretném ezt, a filmrajongók szubkultúráját megosztó műfajt, de valljuk be, ez a fajta szubzsáner meglehetősen kevés telitalálatnak mondható alkotást tudott kitermelni. Most sincs ez másként, a Found Footage 3D nem világ – helyesebben fogalmazva műfaj – megváltó alkotás, azonban felfedezhetők benne olyan elemek, amik miatt felülemelkedik a teljesen közhelyes, vállalhatatlan alkotások halmazán, felküzdve magát a középmezőnynek mondható helyre. A készítők szándéka világos, miszerint megpróbáltak a realitásra törekedni, tették ezt több kevesebb sikerrel. Szintén ötletes húzásnak mondható, hogy maguk a szereplők szájába adva merülnek fel azok a dilemmák, és kritikák amik a found footage műfajt is érintik a valóságban. Negatívumnak mondható azonban a helyenként döcögős színészi alakítás, és a történet abszolút kiszámíthatósága. Ezek a hibák gyakran előfordulhatnak bármely alkotás esetén, azonban a Found Footage 3D esetében kissé bosszantóbbak az átlagnál, mivel úgy gondolom, hogy ezek kiküszöbölésével, és egy jóval eredetibb kerettörténettel egészen korrekt kis filmet kaphattunk volna.

Összességében azonban a Found Footage 3D így is a nézhető, közepes kategóriába sorolható, egyszeri szórakozásra alkalmas, azonban felesleges többet várni tőle.

Értékelés: 5/10

(Absvrd)

              

Be the first to comment on "Found Footage 3D (2017)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.