Cardinal (2017) – 1. évad

CardinalMitől válik egy sorozat igazán jóvá? A közhelyesnek tűnő kérdés talán jobban is elgondolkodtathatja a filmrajongókat, hiszen nehezebbnek tűnik a megválaszolása, mint azt elsőre hinnénk. Természetesen műfajtól – az egyéni ízlésről nem beszélve –  is függ, hogy milyen kritériumokat állítunk fel, de úgy gondolom, a thriller/krimi műfajában a Cardinal jó eséllyel pályázhat az etalonként feltüntetett darabok egyikének címére. 

Már-már unalomig csépelt kijelentés, de tény, hogy az európai gyártású szériák esetében bár kisebb palettáról, de jóval nagyobb találati aránnyal keresgélhetünk minőségi alkotásokat a thrillerek területén. Ezek az alkotások főként részben életszagú karaktereikkel, szituációikkal és nem utolsó sorban a szó jó értelmében vett egyedi hangulatukkal képesek valamiféle plusz töltetet belecsempészni az adott sorozatokba. A Cardinal esetében viszont nekünk kell a ‘tengeren túli’ világba utaznunk egy remekműért, hiszen a kanadai minisorozat esetében a készítőknek valami maradandót és igazán színvonalasat sikerült lerakni arra a bizonyos, sokat emlegetett asztalra.

Cardinal

Főszereplőnk, John Cardinal, egy problémás hátterű, de annál tehetségesebb nyomozó, akit újra egy megoldatlan ügy közelébe engednek. Újdonsült partnerével egy rejtélyes gyilkosság hátterét próbálják meg felgöngyölíteni, azonban a történet ennél jóval bonyolultabb. A kisvárosi, eldugott helyek sajátos atmoszféráját már sokan használták fel annak adottságait remekül kihasználva, a Cardinal esetében pedig újabb telitalálat született. Valami oknál fogva elsőre a Wind River zseniálisan összerakott képi világa ugrott be, de ugyanígy joggal asszociálhatunk a Híd, vagy éppenséggel a Dark szintén kiválóan kidolgozott elemeire.

A sorozatok egyik legnagyobb buktatója sok esetben a terjedelemben rejlik. A financiális okok miatt ugyanis jól tudjuk, hogy egyes gyártók képesek a végtelenségig húzni egy alapvetően jó sorsra érdemes sztorit, létrehozva egy erőltetett, sok esetben saját magával is ellentmondásokba keveredő történetet, mindezt a vélt, vagy valós anyagi haszon reményében. A Cardinal esetében ennek veszélye nem állt fent. A hat résszel előrukkoló első évadnál a néző abban a szerencsés helyzetben találja magát, hogy az első rész után ízelítőt kaphat a sorozat jövőbeli színvonalát illetően. Remekül kidolgozott, életszagú karakterek, nyers, realista ábrázolásmód, és kiválóan összerakott történetvezetés.

Cardinal

A Cardinal első évada színvonalas szórakozást biztosít a néző számára, és pusztán rajtunk múlik, hogy melyik aspektusára fordítunk nagyobb figyelmet: a több szálon futó cselekmény keretein belül ugyanis jó arányban keverednek az egyéni életeket bemutató dráma és a gyilkosságokra fókuszáló thriller/krimi elemei. Nincsenek töltelék-epizódok, rétestésztaként nyújtott, egyébként a nagy egész szempontjából értelmetlen mellékszálak.

Azok számára, akiknek tetszett az első hat rész, jó hír, hogy idén már a második széria részeit fogyaszthatjuk (amiről természetesen nálunk is olvashattok majd), és ha a szerencse kedvez a filmrajongók számára, talán még további évadokban is reménykedhetünk.

Értékelés: 9/10

Kinek ajánljuk: Akik szeretnék a realista, inkább európai stílusú krimiket egy sorozat keretein belül viszontlátni.

(Absvrd)

             

 

Be the first to comment on "Cardinal (2017) – 1. évad"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.