Bright (2017)

A jövőben járunk, egy olyan világban, amiben létezik a mágia, és misztikus teremtmények (orkok, elfek, törpök, kentaurok, démonok) járják a világot. Egy világ, ahol a gépfegyverek találkoznak a varázslattal, ahol állam feletti szervezetek és bandák harcolnak a hatalomért, és a (gyakran erősen korrupt) rendőrség próbál gátat vetni az egyre növekvő bűnözésnek – ki az, akinek ez után a bevező után ne a Shadowrun világa jutna az eszébe? A Netflix új filmje bár erősen ezt idézi, mégis saját univerzumban játszódik a Bright című filmjük. Az alábbiakban három szerkesztőnk bemutatóját olvashatjátok a filmről!

A Netflix az utóbbi hónapokban több műfajban is tett egy kirándulást, és már a Magyarországon forgatott Spectral megnézése után megállapítottuk, hogy nem is tették ezt rosszul! Amikor kijött a Bright című filmjük első trailere, sok Cyberpunk/Shadowrun rajongó a szívéhez kapott – végre ez lehet az a film, amire régóta vártunk! A kérdés az volt, hogy vajon meg tudott-e felelni a Netflix a rajongói elvárásoknak?

Will Smith, Joel Edgerton és a Prometheusból ismert Noomi Rapace főszerepbe rakásával rögtön megmutatta a Netflix, hogy komolyan gondolja a mainstream filmpiacra betörését – és egy “szerény” 100 millió dolláros budgettel, David Ayer (Suicide Squad) rendezésével hozta el nekünk az év egyik legjobban várt sci-fijét.

A sérüléséből felépülő Daryl Ward (Will Smith) nem túl boldog, hogy a kapitányság (és az állam!) egyetlen ork rendőrét mellé osztották be. Főhősünknek egy nehéz döntést kell meghoznia hamarosan, amikor előkerül egy varázspálca valamint egy elf lány, akire mindenki vadászik… A film  egy kicsit lassabb bevezetés után felpörög (valljuk be őszintén, nem az egy mondatban összefoglalható története miatt élvezetes!), a kis csapatra korrupt rendőrök, világhatalomra törő elf boszorkányok, ork verőlegények, a pálcától csodálatos gyógyulást remélő bandatagok vadásznak – nem fogunk unatkozni!

A komoly költségvetésből Ayernek sikerült lemásolnia a Shadowrun világát a licenszek figyelmen kívül hagyásával egy látványos, élő világot sikerült létrehoznia, változatos karakterekkel és lényekkel.

A filmmel kapcsolatban fontos megemlíteni egy erőteljes visszásságot. A kritikusok szinte egyöntetűen negatívan fogadták a Bright-ot (Rotten Tomatoes: 27%), azonban a nézőközönségnek egy új kedvence született (Rotten Tomatoes: 86%). A Bright tipikusan egy fanoknak és geekeknek készült mozi, ami korántsem tökéletes, de témakörében egyedi…nem is véletlen, hogy a Netflix már a folytatást tervezi a kedvező fogadtatás eredményeképpen.

Senki se várjon egy megalapozott társadalomkritikát, esetleg könnyfakasztó drámát (esetleg komplex történetet) Ayer filmjétől – ez pontosan az lett, ami a Suicide Squad szeretett volna lenni – egy hangulatos, izgalmas, látványos film, szigorúan egy műfaj rajongóinak.

Fixxerx

Értékelés: 6/10

eyescream: Alapvetően kedvelem a több zsáner összefonódásából felépülő produkciókat, és már maga az alapötlet – miszerint egy fantasy-lényekkel népesült los angeles-i ember-ork zsarupáros a világvégét okozó rejtélyes varázspálca után nyomozzon – is eléggé izgalmasan hangzott, hogy reménykedjek: ezúttal tényleg meccslabdát dobott a Netflix! Adott tehát egy globális ügyben eljáró buddy cop koncepció, annak minden humoros és akciózgatós velejárójával, amit egy D & D-ben fogant (dark) fantasy világrendbe helyeznek orkokkal, tündékkel meg ilyesmi. Hatalmas potenciál lakozott tehát benne, és bár a film kezdetén igyekezett mindezt kijátszani a szórakoztatás jegyében (Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face mint a legszebb ork szerelmes dal például telitalálat, haha!), sajnos a mozi második felében iszonyatosan elfáradt. Egyrészt unalmasan túlnyújtották, másrészt pedig a forgatókönyvben található megannyi inkoherens összetevő miatt degradálódik a végére egy CGI-vel feldobott, középszerű akciófilmmé. Egy csomó mindent például meg szeretett volna mutatni az urban fantasy jegyében, de aztán ezekbe csak sietősen bele-belekapott. Persze azért egyszer így is bőven nézhető, és ha az információk nem csalnak, mindenképpen lesz folytatása! 6,5/10

afiaf: Mindenféle előzetes elvárás nélkül ültem le a Bright elé, amiről elöljáróban csak annyit tudtam, hogy Will Smith egy ork társaságában őrjáratozik Los Angeles utcáin. A Netflix eddigi legkomolyabb költségvetéséből (100 millió dollár) készült alkotás igazi bűnös élvezet, amivel tényleg akkor jár legjobban az ember, ha semmit sem vár tőle. David Ayer azért rakott már le néhány kifogástalan darabot (pl.: Harag, Az utolsó műszak) az asztalra, bár napjainkban a Suicide Squad azért rendesen megcsappantotta a renoméját. Ettől függetlenül elég jól ért a „buddy” mozikhoz, és ez a Bright rendhagyó felütésében is nagyon fontos szerepet játszik. Gyakorlatilag két rendőr egy közös napját követhetjük végig, akik egy alternatív fantasy-világban lehetnek csak egymás kollégái, mivel az egyikük ork. Daryl (Will Smith) és Nick (Joel Edgerton) kényszerszülte partnersége komoly teszt elé nehéz, amiben központi szerep jut egy varázspálcának is. Összességében kellemesen szórakoztam, bár a közel két óra körüli játékidőn azért húzhattak volna az alkotók. Különösen a film második felét éreztem erősen önismétlőnek, de a poénok nagyjából ültek és vizuálisan sem érheti kritika a darabot. A kritika szerintem indokolatlanul kemény kézzel bánt ezzel az alkotással, ami ugyan nem akarja megváltani a világot, de amit vállal, azt tisztességgel teljesíti. Mivel a Netflix egyik legnézettebb programjáról van szó, már meg is erősítették, hogy hasonló felállásban érkezik a folytatás, rám biztosan számíthatnak! 7/10

      

1 Comment on "Bright (2017)"

  1. Köszi az értékelést. Ennek fényében vágok neki neki a megnézésnek.
    Annyit hozzátennék, hogy nem kifejezetten D&D alapokon nyugszik a világ, inkább egy szégyentelen nyúlás innen: https://en.wikipedia.org/wiki/Shadowrun.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.