The Mangler 2 (2002) (Mángorló 2)

Már az első – finoman szólva is meglehetősen felejthetőre sikerült – adaptáció után a kanadai Michael Hamilton-Wright magára vállalta, hogy elkészíti (megírja és megrendezi) a direkt videós folytatás egy erősen kibernetikus változatát, amelyben a Mángorló ezúttal egy számítógépes vírusként kapott helyet. A végeredmény pedig pont annyira lett élvezetes vagy szórakoztató, mint mondjuk a Fűnyíró ember második része.

Miután főszereplőnk, Jo egy már-már kémfilmbe illő jelenetben betör munkamániás apja cégéhez és jó geek-ninjaként meghekkeli a dolgokat, elkapják a zsaruk, és büntetésből új suliba kerül. Egy remek iskolai montázst követően láthatjuk, ahogy az igazgató felhívja mindenki figyelmét az új biztonsági rendszerre, amit nem sokkal ezután aktiválnak is. Amiből még nem is lenne gond, csakhogy a tavaszi szünetben Jo és még néhány másik diáktársa kénytelenek a suliban maradni, mire a lány ismét csak nem bír magával, és bosszúból meghekkeli a suli biztonsági rendszerét. Elszabadít egy Mángorló 2.0 névre hallgató vírust, ami aztán virtuális agyával életre kel, és az egész sulit uralmat alá hajtva gyilkolni kezd…

Valahol dicsérendő, hogy az újítás jegyében ki akartak lépni az öntudatra kelt mosodai mángorló szürreális öldöklésének koncepciójából, de a főszereplővé vált intelligens számítógépes vírusnak gyakorlatilag semmi köze nincs Stephen King eredeti novellájához, tehát ennyi erővel a film címe bármi lehetett volna. Mondjuk Sulivírus, esetleg Halálos rendszer.

A vírussal fertőzött (életre kelt) biztonsági rendszer gonoszkodásai egyébként is kimerülnek tolószékes ember legurításában, felülről lelógó kábellel való megfojtásban vagy az iskola-szakács hűtőkamrába zárásában, de azért a mosószobában bekövetkező gyilok erőltetettségét bőven tanítani lehetne a trashfilm-képzőben. Tehát nincs semmiféle véres jelenet vagy kicsit is izgalmasabb momentum, ami miatt ajánlani tudnám, viszont kilencvenes évekbeli hangulat az bőven akad.

Maga a rendszer intelligenssé válásának folyamata egyértelműen egy másik förtelmes King-adaptáció, a Fűnyíró ember primitív koregoráfiáját juttatja eszünkbe, pedig az 1992-ben, illetve 1996-ban készült. Egyedüliként talán a Lance Henriksen által alakított iskolaigazgató – mert ugye minden bűnrossz filmbe kell egy bármilyen feledhető karaktert hibátlanul eljátszó Lance Henriksen – rendszer általi bekebelezése maradhat meg emlékünkben – fizikai szinten, kábelekhez kapcsolódva, muhaha! Ezért meg ugye nem éri meg másfél óráig szenvedni egy videós vacakkal.

Értékelés: 4/10

eyescream

             

Be the first to comment on "The Mangler 2 (2002) (Mángorló 2)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.