Summer of Sam (1999) (Egy sorozatgyilkos nyara)

Summer of SamEgyes események nem azért tesznek valakit ismertté, hírhedtté, mert annyi hullát hagynak maguk után, hogy érdemes megjegyeznünk a nevüket, hanem előfordulhat, hogy az éra jellemzőjévé válik, hogy a gyilkosságok valamiért hatalmas médianyilvánosságot kapnak. David Berkowitz aka. Sam fia egy olyan időszakban kezdett őrült lövöldözésbe, amikor egyébként is túlfűtött volt a hangulat, utolsó ámokfutása idején pedig perzselő hőség, káosz, fosztogatások és áramkimaradások jellemezték Bronx és Harlem utcáit, így különösen nehéz volt a rendőrségnek rendet tartania, nem hiányzott nekik az efféle atrocitás. A Summer of Sam című krimi pontosan ezt igyekszik elénk tárni.

Summer of SamNew York külvárosában furcsa gyilkosságsorozat kezdődik 1977 nyarán, ami felbolydítja a közvéleményt és rettegéssel tölti el az emberek szívét. A célpontok autókban ülő fiatalok, párok vagy barátok, de sohasem magányos alakok. A gyilkosságokat .44-es kaliberű lőfegyverrel követik el, és immár a hetedik áldozatnál jár a középkorú férfi – néha akadnak túlélők, de ők sem tudják azonosítani az elkövetőt. A rendőrség tehetetlennek tűnik, pláne, hogy legutóbb egy levelet is hagyott a helyszínen az egyre merészebb gyilkos. Az illető egyszerűen odalép a gépkocsikhoz, és az vezető oldali ablakon keresztül agyonlövi a bennülőket. Sam fia visszatért, ahogyan azt tavaly megígérte, hogy méltóképpen ünnepelje vérengzése évfordulóját.

Summer of Sam

Vinny (John LeguizamoJohn Wick, Holtak földje, Spawn) nem egy szerencsés alak, hiszen éppen akkor villantanak rá, amikor a barátnőjét csalja a kocsijában. Vissza is siet a diszkóba párjáért, Dionnáért (Mira SorvinoMimic, Hatalmas Aphrodité), és csak hazafelé tudja meg, hogy az autó, amely megzavarta az együttlétet, végül véres véget ért. Ráadásul a barátai azzal ugratják, hogy a gyilkos valószínűleg sejti, hogy megláthatta őt, és ezért ő lesz a következő áldozat. Erősen be is ijed, egyedül Richie (Adrien BrodyKing Kong, A Grand Budapest Hotel, Az őrület határán) próbálja megnyugtatni, hogy ne féljen folyton mindentől. Vagy ha már ennyire nem tud változtatni az alaptermészetén, akkor legalább legyen őszinte a feleségéhez, esetleg váljon el, de ne rinyáljon ennyit, mert unalmas. A srác meg is fogadja, hogy megváltozik az események hatására, és mintaférj kerekedik belőle. Persze akkor még nem igazán tűnik fel neki, mennyire megváltozott a legjobb barátja, hiszen Richie elég különc módon kezd öltözködni, ami szemet is szúr a konzervatív olasz amerikaiaknak, akik közé Vinny is tartozik. Richie punk rock zenekarban játszik, a haját is az aktuális lázadó divat szerint hordja, pénzt a testi adottságait kihasználva keres (vetkőzik és férfiakkal fekszik le), sőt még a párja is egy közismert kurva (Jennifer EspositoMég mindig tudom mit tettél tavaly nyáron, Drakula 2000).

Summer of Sam

Tökélete kontrasztot alkot egymással a két világ, amely ugyanazon a helyszínen van jelen. Egyik oldalon a túlfűtött érzékiség, a fülledt nyári éjszakák diszkó-feelingje és Vinny, valamint Richie féktelen kéjvágya, az örömlányok és dzsigolók rótta utcák és a szombat esti bulik. Másikon pedig a gyilkos, aki Sam fiának mondja magát, és a bűnről prédikál, Belzebub küldötteként egy hangnak engedelmeskedve osztja a véres halált negyvennégyeséből. Félelem és kínzó éhség jellemzi mindkét oldalt, amely perverz táncot jár egymással, egyre gyorsulva, hogy végül elhozza a megváltó befejezést, megnyugvást. A hőhullám elsöpri egész New Yorkot, hiszen leáll minden, ideges mindenki, nem tudnak aludni, és az utcára sem mernek kimerészkedni, Sam fia és a perzselő nap rettegésben tartja az embereket. A pánik fokozódik, elindul a fosztogatás, így a tettes az árnyékba húzódva, a tömegbe keveredve szedheti áldozatait.

Summer of Sam

David Berkowitz (Michael BadaluccoFarkangyal, Léon, a profi) sem képes aludni, a szomszéd kutyája folyamatosan ugat, így képtelen álomra hajtani a fejét. Ideges, feszült, csapkod és ordibál, de nem tud küzdeni a helyzet ellen. Samuel, az állat gazdája pedig nem akar semmit sem tenni, szerinte a férfi biztosan hergeli valamivel a szerencsétlen dögöt, azért olyan agresszív. David-nek nincs más választása, mint Bronx utcáink áldozatok után kutatni, hogy kedvére tegyen a kutyának, hiszen Ő Sam fia, az állat pedig parancsokat suttog neki. Küldetése van, másként nem nyugodhat meg a lelke, de tisztában van vele, hogy egy napon el fogják kapni, erre igyekszik felhívni a rendőrség figyelmét is. Ezért ír leveleket, és hergel mindenkit maga ellen, mert úgy tűnik neki, tényleg bármit megtehet, egy kiválasztott, akinek vigyázzák minden lépését.

Summer of Sam

A Summer of Sam egészen jól bemutatja a gyilkosságok helyszínén uralkodó szélsőséges hangulatokat, amelyben azért erősen segítségére van a zene is, amelyet Terence Blanchardnak (Malcolm X, Dzsungelláz) köszönhetünk. A forgatókönyv és a rendezés (Spike LeeGirl 6, Oldboy, Dzsungelláz) is nagyjából a helyén vannak, csak egyetlen problémát láttam vele kapcsolatban. Nem igazán koncentrál arra, hogy milyen is a gyilkosunk, inkább az otthoni őrjöngéseit tárja elénk, de lélekrajzot sajnos nem látunk. Azon kívül, hogy egy eszelősnek tűnik, nem sokat tudunk meg róla, egy vadállat, őrjöngő pszichopata, akit képtelenség megállítani. A tragédia érezhető persze, és erős hangsúlyt kap az is, hogy a közvélemény erősen megosztott az esetek kapcsán. Hiszen az erőszak egyáltalán nem ritka abban a negyedben, ahol a gyilkos vadászott, az afroamerikaiak, az olaszamerikaiak és a fehéramerikaiak között mindennaposak az összetűzések, de annak bizony nincs hírértéke ahhoz képest, hogy ártatlan áldozatokkal végeznek hidegvérrel, látszólag random módon. Persze akad olyasmi is, ami összeköti őket, és erre a média is igyekszik felhívni a figyelmet, de a kijárási tilalmat könnyű megszegni, mert senki sem szeretné bezárva érezni magát.

Summer of Sam

Természetesen nem kell sokat várni arra, hogy olyanokat pécézzenek ki maguknak a helyiek, akik különböznek az átlagembertől. Ez pedig előrevetíthet tragédiákat, illetve olyan eseményeket, amelyek ilyenkor történni szoktak. A forróságtól mindenki elveszti a fejét, az erőszak és a frusztráltság újabb erőszakot szül, amely levezeti a felgyülemlett feszültséget. Egy idő után nem számít, hogy ki lehet a gyilkos, egyedül a személyes ellentétek és a boszorkányüldözés létezik, Megőrülnek, a tánc felgyorsul, az örvény megállíthatatlanul szippant bennünket a végkifejlethez.

Summer of Sam

A Summer of Sam egy kiváló dráma, izgalmas krimi, remek színészi alakításokkal, egyedül a sorozatgyilkos karaktere vész el ebben a fantasztikus kavalkádban. Viszont önmagában a filmmel semmilyen baj sincs, így nehéz volna túl alacsony pontszámod adni neki, inkább ajánlani tudnám a megtekintését.

Summer of Sam

SUMMER OF SAM, from left: Saverio Guerra (hat), Brian Tarantina (rear), John Leguizamo (sunglasses), Ken Garito (necklace), Michael Rispoli (right), 1999, © Buena Vista

Értékelés: 7,5/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Summer of Sam (1999) (Egy sorozatgyilkos nyara)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.