Insidious: The Last Key (2018) (Insidious: Az utolsó kulcs)

A James Wan és Leigh Wannell által megteremtett Insidious-sorozat tovább folytatódik, ezúttal Elise gyermekkorába megyünk vissza, ahol egy újabb rettenet szabadul(t) el – amivel a már felnőtt médium találkozik újra. Vajon szembe tud szállni azzal a démonnal, ami az egész családjukat a markában tartotta – és tartja? Sok “jumpscare”-re számíthatunk most is, ez nem is kérdés, az már annál inkább, hogy Adam Robitel, az Ördögűzés: Deborah Logan története rendezője vissza tudja-e hozni azt az elemi rettegést a gyengébb harmadik rész után, ami az első két történetet jellemezte?

James Wan igencsak ért hozzá, hogy megijesszen minket. Az ő nevéhez fűződik a Fűrész, a Démonok Között és az Insidious sorozat első két része is. Az első két részben a Patric Wilson által alakított Josh Lambert családját érintő szörnyűségek körül forog a történet. A két film az utóbbi évtized legnyomottabb hangulatú és legrémisztőbb horrorfilmjei közé tartozik – nem csoda, hogy további folytatások is készültek, annak ellenére, hogy James Wan kiszállt a sorozatból.

A harmadik részben az eddigi író – Leigh Wannell vette át a rendezői széket is, és bár a prequel nem sikerült rosszul, nem tudta azt az elemi félelmet megteremteni, amit az első két rész. Ennek ellenére a pénzt ugyanúgy hozta, hiszen a 10 millió dolláros (alacsony) költségvetés több, mint ötszörösét számolhatta el bevételként (ami a legalacsonyabb a négy rész közül), ez természetesen folytatásért kiáltott.

A rendezői széket az az Adam Robitel foglalta el ezúttal, aki az Ördögűzés: Deborah Logan története című filmjében megmutatta már, hogy igencsak ért a félelemkeltéshez, Leigh Wannell pedig visszaült az író székbe (és természetesen Specs szerepében is láthatjuk ismét).

Ezúttal ismét egy előzménytörténetet kapunk, amiben visszatér a Lin Shaye által alakított Elise Rainier karaktere két segítőjével. A történet a látnoki képességekkel rendelkező nő gyermekkorában kezdődik, megtudjuk, miket kellett elszenvednie adottsága miatt, megismerjük félős öccsét, szerető, de elnyomott édesanyját, valamint édesapját, aki a terrorban tartja a családot, és megpróbálja kiverni Elise-ból a szellemvilágnak még csak a gondolatát is. A meglepően hangulatos és izgalmas bevezető részben megjelenik a démon is, aki Elise segítségével akarja kinyitni a világra vezető kapukat.

A rémisztő bevezetést követően már a harmadik és az első rész közötti időszakba érkezünk, ahol a főhősnő telefonhívást kap egy Ted Garza nevű embertől, és gyorsan kiderül – Ted a médium régi házának a lakója, amit a természetfeletti gyötör. Elise felkerekedik, és Specs és Tucker segítségével szállnak szembe a gonosz entitással, aki nem csak rájuk próbálja a hálóját kiteríteni, de Elise öccsének két lánya is célpont lesz.

Meg tudják-e menteni a családjukat, be tudják-e zárni a kapukat és le tudják-e győzni azt a rettenetet, ami a Rainier család köré fonta markát?

Az Insidious: Last Key visszatalált az első két rész hangulatához, és bár lassabb a történet, de a rémisztő atmoszféra kárpótol mindenért. Robitel alkotása nem újítja meg a horror műfaját, de azt hozza, amire tőle lehet számítani: rémisztő jumpscare-eket és nyomasztó, lebilincselő hangulatot. A film – sorozatban második legnagyobb – 67 millió dolláros bevételét látva senki se lepődjön meg, ha két-három év múlva megint visszatérne a Gonosz, noha vélhetően (mivel az Insidious: The Last Key tökéletesen kötötte össze a harmadik és első részt, lezárva ezzel az előzményeket) ezúttal egy folytatás formájában?!

Értékelés: 6.5/10

Fixxerx

             

Be the first to comment on "Insidious: The Last Key (2018) (Insidious: Az utolsó kulcs)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.