Batman: Gotham by Gaslight (2018)

Brian Augustyn és Mike Mignola (Hellboy) azonos című képregényéből Sam Liu – olyan animációkkal a háta mögött mint Batman: Gyilkos tréfa, Batman: Year One, Batman vs Dracula, Justice League: Crisos on Two Earth stb. – rendezett egy egész estét produkciót, amelyben nem kisebb a tét, minthogy a Sötét Lovag végre kézre kerítse a viktoriánus Gotham elhagyatott sikátorai mélyén utcalányokat gyilkoló Hasfelmetsző Jacket. Na de lássuk, hogy sikerült az adaptáció!

Az Elseworld-képregényekről már volt szó itt a CineGore hasábjain – méghozzá a Batman: The Doom That Came to Gotham című comic kapcsán, ami szintén Mike Mignola nevéhez fűződik -, de azért újra feleleveníteném, miről is szól. Tehát a DC kiadó Elseworld című sorozatának az a lényege, hogy mindenki által ismert és kedvelt szuperhősöket mutassanak be különféle (alternatív) világokban vagy éppen teljesen eltérő szituációkban. Animációs filmünk alapját képező képregény is így született meg, még 1989-ben.

Történetünkre nem akarok több szót fecsérelni, mint amit a bevezetésben írtam, ugyanis ennyi bőven elég róla, inkább nézzük a megvalósítást. Bár a Gotham by Gaslight első blikkre csak egy szimplán más korban játszódó, alternatív Batman-sztorinak tűnhet, azért ha kicsit figyelmesebben nézzük, bizony bőven egy steampunk alapokon nyugvó történet kezd kibontakozni belőle. Viktoriánus korabeli díszletekkel ágyaznak meg magának a rejtélynek – vagyis hát a Hasfelmetsző Jack által okozott hisztériának, amely pár döfésen meg vérfröccsenésen kívül nem annyira érinti a horrort -, de a Gotham (máshogy) sötét és kietlen utcáit magában foglaló atmoszférája szintén sikeresnek mondható.

Denevéremberünk ebben a korban semmiféle extra kütyük nem használ (egyetlen szigonypuskáján kívül), tehát nagyrészt a puszta ökleire számíthat a bunyók során, és öltözéke is a korszaknak megfelelően puritán és kezdetleges. A világkiállításra készülő, futurisztikusnak ható csodakert vagy a város felett repkedő rendőr-zeppelinek pedig mind-mind üdítően elejtett steampunk-morzsák, amelyek ugyan óvatosan, de éreztetik e zsáner decens jelenlétét. Sajnos azonban az itt-ott felbukkanó CGI-mutatványokkal sikerül ebbe az összképbe bele-belerondítani, legalábbis véleményem szerint kihagyható lett volna ez a fajta technikai megvalósítás.

Bruce Wayne eredettörténete nagyvonalakban megmaradt, ahogy állandó jófiús kompániája (Arthur, James Gordon rendőrfőnök, Bullock felügyelő, valamint Harvey Dent) is, emellett olyan ikonikus Batman-karakterek is megjelennek, mint az Arkham Asylumot vezető dr. Hugo Strange, vagy éppen a táncosnőként dolgozó Poison Ivy alias Méregcsók. Habár ez utóbbi karakterek legfőbb tulajdonságai vagy külső jegyei itt is felfedezhetők, azért ebben az alternatív Gotham-ben mégsem váltak a mindenki által ismert gonosztevőkké – így lehetett, hogy a macskákat imádó Selina Kyle sem macskanő, csupán egy szemrevaló revütáncos, meglepő ügyeséggel és ostorral.

Ha röviden értékelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy bár vannak apróbb hiányosságai, mégis egy különlegesebb koncepcióval bíró, de ugyanannyira szórakoztató produkcióval van dolgunk, mely animációs mivolta miatt nem csak és kizárólag a fiatalabb generációknak készült.

Értékelés: 8/10

eyescream

              

Be the first to comment on "Batman: Gotham by Gaslight (2018)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.