Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018 (szerk. Jonathan Strahan) (2018)

Az előző évek gyűjteményes köteteihez hasonlóan a GABO Kiadó ezúttal is gondolt a rövidebb írásokért rajongó olvasókra, és elhozta nekik a tavalyi esztendő legjobb sci-fi és fantasy novelláit. A több tucat antológiát szerkesztő, és munkásságáért World Fantasy-díjjal jutalmazott Jonathan Strahan sorozatának legújabb kiadványában huszonkilenc novellát olvashatunk már ismert, illetve még csak feltörekvő írók tollából, a világ szinte minden tájáról.

Jonathan Strahan közel harminc éve dolgozik sci-fi és fantasy szerkesztőként – több tucat antológiát és szerzői novelláskötetet jegyez -, és ez idő alatt tízszer is jelölték Hugo-díjra, 2010-ben pedig munkásságáért megkapta a World Fantasy-díjat. Tehát röviden: a kötetbe válogatott írásokat hosszadalmas és részletekbe menő kutatási és szelekciós folyamat előzte meg.

A több mint hatszáz oldalas gyűjtemény a nevéhez hűen elsősorban tudományos-fantasztikus írásokat tartalmaz, és csak kisebb részben olvashatunk fantasy zsánerébe sorolható műveket, de néha e két műfaj trükkösen egybesimul vagy éppen összemosódik, esetenként pedig dark fantasy, thriller, illetve horrorisztikus adalékokkal egészül ki. A felhozatal igen sokszínű; ez részben annak a ténynek köszönhető, hogy Jonathan Strahan nem csak a fősodorban lévő európai és amerikai kontinensről válogatott, hanem bátran a kötetbe rendezte kevéssé vagy alig ismert indiai, afrikai és vagy éppen ázsiai alkotók novelláit.

Ilyesformán találkozhatunk egy csillagközi bűnözőt etikus büntetésben részesítő emberi robottal (A zen meg az űrhajóápolás művészet), egy reményvesztett marsi telepes halhatatlanságot biztosító emlékével (Marsi obeliszk) vagy egy már-már Matrix-os világban lezajlódó cyberhacker-támadással  (Severyn Grimes). Nanobotok hősies küzdelme láthatjuk egy reménytelen űrutazás során (Botok titkos élete), poszt-apokaliptikus indiai nyomorban dzsinnek fognak össze az emberekkel (Kanalat hozz magaddal), a diszfunkciókkal bíró alanyok test-áthelyezéses módszerrel történő rehabilitása pedig szinte hétköznapinak számít a Szeretetet és Méltóságot Mindenkinek szervezet berkeiben (Ne vádolj, és nem perelek). A kaméleon kesztyűje egy igazi űrbéli akció-kaland, az ismerősen csengésű Crispin Modellje pedig egy már-már lovecraft-i ihletettségű szürreális vízió az emberi tudattalanról és a festménybe zárt szörnyekről.

Néha azonban nem kell elrugaszkodnunk a való világtól és a körülöttünk zajló hétköznapoki eseményektől, hiszen olvashatunk a jelenleg is fejlődő kibervaluta-rendszer továbbgondolásáról (Ázsió), a menekültválságból eredő helyzet futurisztikus európai szabályozásáról (Babilon), de a Black Mirror széria utópiáját idéző közösségi visszajelzéseken alapuló társadalmi világkép is terítékre kerül (Egy kontra vallomása).

És, hogy melyek voltak a kedvenceim?! Volt néhány, nem tagadom. Nagyon élveztem például a szintetikus steak-előállításának komplex folyamatát bemutató novellát (Válogatott falatok), vagy a robotok Szekrényország-beli életét bemutató Kilences karnevál-t, illetve ott volt a már-már K-Pax című thriller alap-szituációjához hasonlító Járdák. Szintén érdekes és hosszabb taglalás, amikor egy idegen entitás emberi testet ölt és megpróbál elvegyülve földi életet élni (Angol nevem), vagy amikor hirtelen robotikussá váló világunk hétköznapi problémáit tárják elénk, olyan szimpatikus gunyorossággal, hogy szinte öröm olvasni azt (A Turing gép diszkrét bája)!

Az emberi faj holdra szállását és az azt követő háborús eseményeket egy interjú keretében bemutató körkép (A hold nem csatatér) egy szintén remekül megírt elbeszélés, akárcsak azé a misztikus, múltszázadi rejtély utáni nyomozásé, amit a Jöjjenek, lássanak eleven driádot! című, fantasy-elemekkel megszórt novellában olvashatunk.

A tavalyi horror-válogatása után (Sötétség – Huszonöt modern novella) a GABO kiadó szintén egy minden tekintetben sokszínű, változatos és mindamellett igényesen magyarra ültetett antológiát hozott el a Kedves Olvasóknak. Úgyhogy aki kedvet érez, hamar csapjon le rá!

A könyvért külön köszönet a GABO kiadónak!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018 (szerk. Jonathan Strahan) (2018)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.