The Deliberate Stranger (1986)

Deliberate StrangerHa a világ leghírhedtebb sorozatgyilkosáról szeretne valaki filmet készíteni, nem lesz könnyű dolga. Hiszen a legek közé tartozó Ted Bundy emellett hatalmas enigma is volt a nyomozóhatóságok és a törvényszéki pszichiáterek körében. Jelleme ugyanis tökéletesen megfelelhetett volna vagy a pszichopaták vagy a szociopaták ismérveinek, azonban képtelenek voltak bármelyik kategóriába is beskatulyázni őt. Ennek oka a személyiségének fura kettőssége, ahogyan egyik pillanatról a másikra képes volt a végtelenségig sármos alakból kegyetlen gyilkossá átváltozni, majd olyan átkötést rögtönözni, mintha teljesen ártatlan volna. De mindezt úgy, hogy lehetetlenség lett volna következetlenségen kapni, hazugságaihoz az utolsó pillanatig ragaszkodott. A The Deliberate Stranger ezt a tulajdonságát próbálta megfogni a karakternek.

Deliberate StrangerTheodore Robert Bundy (Mark HarmonNCIS, Hullámlovagok, Félelem és reszketés Las Vegasban) Daniel J. Evans szenátor választási kampányában tevékenykedik, miután rajtakapták, hogy ellenfelének kémkedett. Azóta persze ezerszer is bizonyította rendkívül éles eszét, és Richard Larsen (George GrizzardSüti, nem süti, Gyilkos optika) egyik fő bizalmasának, emberének mondható. Ennek köszönhetően igencsak ismertté és megbecsültté vált. Barátnőjével, Nas-sel (Glynnis O’ConnorDémoni szépség, Halálra szóló barátság) és lányával közösen élnek, látszólagos boldogságban, de a férfinek van egy sötét titka, egy másik oldala, melyet csak az áldozatai ismerhetnek. A barátai, ismerősei, édesanyja és nevelőapja számára a tökéletes gyermek, a szerető pár, a megértő és vidám mostoha, a lelkes és kreatív alkalmazott. Egyetemre Salt Lake City-be jár, ahol jogot tanul, így a szorgalmi időszakban távol tölti idejét a többiektől, de folyamatosan tartja velük a kapcsolatot, és a nővel napi szinten telefonál. Persze Ted igazán sármos, könnyedén ismerkedik és hamar a társaság középpontjává válik, így a tanulmányai során sem unatkozik sokáig.

Deliberate Stranger

Az esze vág, mint a borotva, bár korábban akadtak problémái, mára már tényleg mintapolgár, aki a szenátorjelöltet is tanácsokkal látja el, és szívesen segít a környezetének. Azt azonban senki sem sejti róla, hogy időnként portyára indul kedvenc bogárhátújában, és minden egyes alkalommal bomlanak utána a nők. Mert Ted Bundy játszi könnyedséggel csábítja el a fiatal lányokat, megnyerő személyiségével elaltatja az éberségüket, majd megerőszakolja, megöli őket és elrejti a hullájukat. A rendőrség pedig teljesen tehetetlennek bizonyul, mert jóval később találják meg a holtesteket, és nyomokat nem hagy maga után. Még akkor is mellé szegődik a szerencse, ha áldozata túléli a merényletet, hiszen nem tudják azonosítani az ismeretlen szörnyeteget.

Deliberate Stranger

Kétlaki és kettős éltét akár a végtelenségig is folytathatta volna, miközben a nyomozás több tagjával is kapcsolatban állt, azonban egy napon elrontott valamit és az egyik kiszemelt, felcsípett lány végül elmenekült előle. Még ez sem vezetett volna ahhoz, hogy lekapcsolják, és azonosítsák, de Ted peches volt, és végül fogdában kötött ki. A férfi azonban egyáltalán nem adta meg magát, és az utolsó pillanatig ragaszkodott a környezetének beadott meséjéhez, és ártatlanságához.

Deliberate Stranger

A The Deliberate Stranger két részes televízióba szánt filmje kicsivel több, mint három órája alatt igyekszik bemutatni minden idők leghírhedtebb kéjgyilkosának, Ted Bundynak kettős életútját. Az első részben elsősorban az ügyeskedését láthatjuk, ahogyan vadászik és áldozatokat hagy maga után. Mindezt azzal igyekszik kompenzálni, hogy éjjelente Washingtonban élő párjával beszélget, hogy az semmiképpen se fogjon gyanút. A végtelenül sármos úriember mindenkit elbájol a modorával, így hatalmas sokként éri őket, amikor felmerül, kapcsolatba hozható az erőszakos esetekkel. talán pont ezért állt mellé az össze barátja és a családja is, nagyon kevesek hittek abban, hogy ilyen szörnyűségekre képes lehet. Jogi tanulmányainak, és rögtönzőképességeinek köszönhetően sikerült még a fogházban is fenntartania a látszatot, és akadtak olyanok, akik a kivégzéséig hittek az ártatlanságában.

Deliberate Stranger

Ezt a zseniális színésztehetséggel, és rendíthetetlen személyiséggel megáldott karaktert igazán ügyesen fogta meg Mark Harmon, aki a The Deliberate Stranger alkalmával bebizonyította, hogyan lehetséges eljátszani azt, hogy éveken át átverjük a környezetünket. Sajnos az ő alakítása mellett a többiek nem igazán érvényesülnek, de egyedül is elviszi a hátán a filmet, annak ellenére, hogy túlságosan elnyújtották a történetet. A fontosabb mozzanatok viszont elég valósághűen köszönnek vissza Ted Bundy életéből és munkásságából. Arról azonban ne feledkezzünk el, hogy a rendezőnek, Marvin J. Chomsky viszonylag könnyű dolga lehetett, hiszen a valódi sorozatgyilkos pere már véget ért, így minden részlet ismert volt a tevékenységéből.

Deliberate Stranger

Annak ellenére, hogy ezt a művet kicsit megnyirbálhatták volna, valamint általában hátránynak szoktuk tekinteni, ha egy filmet a televízióba szánnak, és a nyolcvanas években inkább B-kategóriás alkotások születtek, mégis ez a legjobban sikerült feldolgozás a kettős személyiségű Ted Bundy gyilkosságairól és színjátékáról. A konkrét cselekményt ugyan nem ábrázolja, mégis érezzük a thriller hangulatát, bár a drámai elemek sokkal dominánsabbak, ami nagyon jót tesz az élménynek. Így az eddigi alkotások közül mindenképpen a The Deliberate Strangert ajánlom, bár természetes kíváncsisággal várjuk az igencsak furcsa címre keresztelt Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile megjelenését.

Deliberate Stranger

Értékelés: 8/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "The Deliberate Stranger (1986)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.