Frankenstein Island (1981)

Jerry Warren – olyan beszédes című produkciókért felel, mint Teeange Zombies, Curse of the Stone Hand, Face of the Screaming Werewolf, Terror of the Bloodhunters, The Wild World of Batwoman stb., amik az iMDb értékelése szerint jobbára a kettő és a három pont között mozognak – aktuális produkciójában ugyanúgy megférnek a falatnyi bikiniben rohangászó amazonok, Van Helsing-né született dr. Sheila Frankenstein, mint a hülyén dülöngélő, napszemüveges zombik vagy az agyhullámokat befolyásoló készülék. Tessék tehát felkészülni, mert maratoni trashnevelésóra következik!

Miután hőseink (négy faszi és egy kutya) kényszerleszállást hajtanak végre egy ismeretlen szigeten, összefutnak néhány egyen-leopárdbőr öltözékes bikinis némberrel, akik egy éjszakai törzsi rítus során emelkedett hangulatban dobolnak egy kígyónak, például. Később összetalálkoznak két másik hajótöröttnek kinéző taggal, akik aztán egy domboldalon lévő faházba vezetik őket. Ott bent a családi tradíciókat folytató Dr. Sheila Frankenstein nem rejti véka alá, hogy az erre tévedt idegenekből általában fekete ruhás, programozott zombikat csinál, akiknek további fontos tartozékuk a napszemüveg, ami megvédi érzékeny szemüket a fénytől.

Mikor Sheila megtudja, hogy az egyikük orvos, agymosásban részesíti, majd rábírja, hogy segítsen neki, és ágyhoz kötött kétszáz éves férjének, bizonyos Dr. Von Helsing-nek egy fogoly vérével. És persze, hogy a szigeten élő primitív bikinis törzs egyedei egy földönkívüli entitás rabszolgái legyenek. Nem utolsósorban pedig maga Frankenstein tudata és később pedig szörnye is előkerül…

Hihetetlen, hogy mekkora egy irgalmat nem ismerő sületlenség kerekedett ki Jerry Warren filmjéből. A hajótöröttes szál és a bikinis amazonok életét bemutató primitív képsorok egyértelműen a férfi és/vagy kalandfilmes közönségnek lettek címezve, de amikor ezek keverednek a klasszikus sci-fi és horror-vonalas szekvenciákkal, az már valahol a Plan 9 From Outer Space ikonikussá vált forgatókönyvírói trash-bravúrjai mellé sorolja ezt az amúgy is elég átgondolatlan produkciót.

Egy kétszáz éves von Helsing nevű férjjel rendelkező, amúgy női Frankenstein utód törekvése a röhejes mozgással bíró, betörőruházatú programozott zombikkal több mint abszurd, de amikor előkerül az agyat megbabráló hullámokkal támadó misztikus készülék, már tudhatjuk, hogy szem nem marad szárazon. És akkor még nem is beszéltem az öreg Frankenstein folyton bevillanó, szigorú fejéről, vagy a hőzöngő kalózok időpocsékoló marhaságairól.

Zseniális például, ahogy a film csúcsának számító verekedős jelenetben az egyik zombi egy vörössé merevítő, majd eltüntető puskával támad, a bikinis nőci kígyóval és pókkal felel, azt persze mindenki elfelejtette, hogy a jelenet elején (és még jóval a kollektív bunyó előtt) ott volt a géppuska hőseinknél. Ugyanakkor retinánkba éghet a képsor, ahogy az olcsón felmaszkolt Frankenstein-szörny részeg szakmunkásokat megszégyenítő módon össze-vissza kalimpál meg hőröget, miközben a hősük kutyáját hihetetlen operatőri munka közben filmezik.

Totális káoszban tobzódó forgatókönyv, olcsó környezetben zajló röhejes megmozdulások, és persze mindenen túlmutató inkoherencia. Láthatjuk tehát, hogy egész film csapnivaló, de a vágások főleg borzalmasak. A fináléban hőseinket a laboratóriumi fight után egyből a civilizációban láthatjuk viszont, és ott tárgyalnak valami katonai fejessel. Közben mi történt, hahó?! Ahogy fentebb olvashattátok tehát, legendás hulladékfilmmel van dolgunk, ami kellő mennyiségű piával és elszántsággal akár még szórakoztatóvá is válhat, haha!

Értékelés: 3/10

eyescream

            

Be the first to comment on "Frankenstein Island (1981)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.