Justice League: The Flashpoint Paradox (2013)

A DC képregénykiadó az idő folyamán újra és újra kezdte karatereinek történetét, hogy leegyszerűsíthesse őket vagy esetleg új vért pumpálhasson beléjük. Legutóbb ilyen vérfrissítés 2009-ben történt, mikor elindul a kiadó New 52 sorozata, melyben újramesélte karaktereik leghíresebb kalandjait, majd tovább szőtte azokat. Ezt a rebootot azonban valahogy meg kellett magyarázni, ezt pedig mi sem könnyebb egy időutazásos sztorival megejteni, így az új képregények előtt a kiadó egy Flashpointnak nevezett monumentális sztorival alapozta meg a következő érát. A Flashpoint történet akkora hatással volt a DC univerzumára, hogy azóta is számtalan helyen utalnak rá, megjelent többek közt a CW Flash című sorozatában, ráadásul 2014-ben egy animációs filmben dolgozták fel, melyet ebben a cikkben veszünk górcső alá.

Barry Allen (Justin Chambers), vagyis a szupersebességgel rendelkező Flash egy nap arra ébred, hogy a világ az Armageddon elé néz: Aquaman atlantiszi alattvalói hadat üzentek Wonder Woman amazonjai ellen és ezt a felszínen élő emberek sínylik meg a legjobban, hiszen a két nép őket hódítja meg stratégiai célpontokként. Barry hamarosan rájön, hogy valaki megváltoztatta a történelem menetét, hiszen meglepődve találkozik gyerekkorában elvesztett anyjával, valamint egy olyan világban találja magát, ahol az Igazság Ligája sosem létezett: többek közt Superman-t sosem nevelték fel a smallville-i farmon nevelőszülei, Hal Jordan sosem kapta meg zöld lámpás gyűrűjét, ráadásul maga Barry sem rendelkezik a szupersebesség képességével. Flash így Gotham-be utazik, ahol Batman segítségét kéri, aki ebben az idővonalban a fiát abban a végzetes sikátorban elveztő Thomas Wayne (Kevin McKidd). A denevérember, kezdetben vonakodva, elfogadja Barry történetét és segít visszaszerezni neki szuperképességét, hogy a megmaradt szuperhősökkel együtt megakadályozzák a közelgő világvégét…

Míg a DC Comics mozifilmjeit gyakran lehúzzák az őket elemző kritikusok, azonban a kiadó animációs filmjei a műfaj legjobbjai közé tartoznak, hiszen gyakran, szemben a nyári blockbusterekkel, egy képregény történetét mutatják be. Eme nagyszerű alkotások közé tartozik a Justice League: The Flashpoint Paradox című mű is, mely képregényhűen, izgalmasan és brutálisan tárja elénk Barry Allen drámáját. Maga a történet valójában egy klasszikus alternatív idővonal bemutatása: az egész mű arról szól, hogy ebben a megváltozott valóságban hogy alakult kedvenc karaktereink sorsa, Batmantől kezdve Wonder Womanen át a Zöld Lámpásig. Ennek megfelelően nem is a drámán és a közelgő világvégén van a hangsúly, hanem a szereplőkön, így a film képregényekhez hűen klasszikus karaktertörténeteket tár a szemünk elé. Maguk a szereplők robosztusan, markáns arcvonásokkal vannak ábrázolva, melyek szintén hűek a hagyományokhoz, hiszen ezek az emberek többek puszta halandóknál, képességeik által már-már istenekké válnak. Mivel az alkotás egy alternatív idővonalat mutat be, a készítők igen nagy szabad teret kaptak a szuperhősök sorsát illetőleg, hiszen bárkit megölhettek, változtathatták a személységét, így játszadozva a gondolattal, hogy bizonyos körülmények között mivé is válhatnak karaktereink. Ennek köszönhetően a film iszonyat brutális, nem finomkodnak a vérrel, ráadásul olyan tabuk is megjelennek benne, mint a gyerekgyilkosság, ezzel kiemelkedve a képregényadaptációk közül.

Azonban a The Flashpoint Paradoxnak talán pont az a legnagyobb hibája, amely az erőssége is: mivel a történet rengeteg szereplőt ölel át, ezzel gigantikussá válva, természetesen vannak szereplők, melyek kevés, esetleges felesleges játékidőt kaptak. Maga a film kerek és érthető lenne csupán Flash történetének bemutatásával, azonban néhányan, köztük Hal Jordan is kaptak pár percet, melyek bár meghökkentők, azonban semmi közük Barry sorsához. Ennek ellenére ezekkel a töltelék epizódokkal jobban megérthetjük ennek az alternatív világnak a képét, hogy mért is vívnak oly elkeseredett harcot a túlélésért az emberek.

Mindent összevetve, a Justice League: The Flashpoint Paradox a DC Comics egyik legjobban sikerült animációs filmje, mely meghökkenti és elgondolkoztatja az embert, hogy milyen szörnyetegekké válhatnak még a legjobb szívűek is bizonyos körülmények között. Ez a film pedig, akárcsak a feldolgozott képregény, utat nyitott számos új és zseniális DC filmnek, melyek a mai napig meghatározzák a zsánert.

Értékelés: 9/10

Kele-man

Be the first to comment on "Justice League: The Flashpoint Paradox (2013)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.