The Isle (2019)

Alighanem a szcénán belül is nagyon vegyes a brit horrorok megítélése. Rendszerint ezek a darabok kicsit lassabbak, kicsit művészibbek, kicsit mások, mint tengerentúli társaik, ráadásul a nyelvezetük mindig ad egy furcsa pluszt. Nekem speciel Danny Boyle a kedvenc rendezőim közé tartozik, de nagyon szerettem az Eden Lake-et, rajongtam az Apostle-ért és csipázom a The Examet is. Így a legkevésbé sem bántam, hogy a The Isle révén már 2019 elején kaptunk egy igazi 19. századi hangulattal megáldott kísértethistóriát.

19. század közepe, Skócia partjaitól nem messze hajótörést szenved egy kereskedő hajó. A legénység töredéke, három fő ér csupán partot egy térképen rajta nem lévő, első ránézésre lakatlannak tűnő szigeten. A szárazföld azonban korántsem elhagyatott, néhány igen furcsa falusi lakja azt, hőseink pedig kezdik érezni, hogy jobb, ha minél hamarabb megtaláljuk a kiutat.

Aki látta a 2018 egyik legjobb horrorjának megválasztott Apostle című darabot, nagyjából sejti, hogy milyen egy lassabb tempójú, de kétségtelenül hangulatos brit film. A The Isle talán kevésbé komor és kevésbé horrorisztikus, de semmivel sem nevezhető rosszabbnak társánál. A gyönyörű vágóképek és a skót muzsika együtt teremtik meg azt az atmoszférát, amely odatapaszt minket a képernyők elé. Néha az ember kicsit sokallta is a két cselekmény közötti néhány másodperces természetfilm-darabokat, de ha egyszer ilyen gyönyörű helyen forgattak, azt ki is kellett használni.

A film persze egy pillanatig sem árul hatalmas zsákbamacskát. A kedvcsináló idézet az elején leránt minden leplet megoldásról, így nem feltétlenül a misztikumában van a film ereje – így kiemelten tudom javasolni szemünk becsukását a sorok megjelenésénél. A karakterek viszont szerethetőek, és ha nem is minden áll össze koherens és logikus egésszé a végére, azért negatívumokat így sem tudnék túl sokat felsorolni.

Kiknek ajánljuk: Akiknek bejött az Apostle lassabb, falusias, brit hangulata és akik szeretik a – ahogyan az LA Times is írt a filmről – sötét tündérmeséket.

Értékelés: 6.5/10

(Varin)

Be the first to comment on "The Isle (2019)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.