Láthatatlan bolygók – Kínai kortárs science fiction antológia (szerk. Ken Liu) (2019)

Aki rendszeresen olvas minket, az bizony találkozhatott már a Hugo-, Nebula- és World Fantasy díjas Ken Liu nevével, méghozzá a tavalyi Papírsereglet és más történetek című kiválóra sikerült kötete kapcsán. Ezúttal azonban nem novellistaként, hanem fordítóként és egyben szerkesztőként tér vissza egy olyan hiánypótlóként szolgáló antológiával, amelyben a kínai sci-fi egyedi és különleges világát mutatja be kortárs (európaiként kevéssé ismert) ázsiai írók többnyire díjnyertes alkotásaival.

Ebben a letisztult borítóval bíró, háromszázötven oldalas kötetben hét (számunkra többnyire ismeretlen) kínai szerző tizenhárom novellája kapott helyet. Közös pont bennük, hogy mindegyiket Ken Liu ültette át angol nyelvre, és gyakorlatilag innen jött az ötlete, hogy a különböző helyeken megjelent írásokat egy egységes kiadványban gyűjti össze. Többnyire díjnyertes művekről van szó, de akad olyan is közöttük, amik személyes indíttatás okán kerültek a kötetbe; szinte mindegyikről elmondható, hogy különleges olvasnivaló. No, de lássuk, miről is van szó!

Exportra szánt patkányok brutális túlszaporodása okoz problémákat szerte Kínában, amire egyetlen megoldást az egyre inkább intelligenciát mutató ellenség likvidálása jelentheti (A patkány éve). A Csend városa című utópia például egyértelműen George Orwell 1984-ének analógiája. Persze nem egy ötlettelen másolatról van szó, inkább a parafrázis szót használnám, hiszen az Állami totalitárius irányítása, és ezzel együtt a mindenre kiterjedő (netes) kontrollja a kommunikáció legelemibb feltételeinek szab gátat. Az Összecsukható Peking hihetetlenül bizarr ötletét olvasva pedig szinte már a kedvenc Alex Proyas filmem, a Dark City című noir-thriller futurisztikus/fantasztikus képkockáit látom magam előtt, némi hulladékgazdálkodási tematikával vegyítve.

Persze akad még számtalan jobbnál-jobb koncepció, úgymint az időérzék-kitágítás (Sacuj Virága), az idősek ellátására szakosodott ember irányította táv-robotok (Tungtung nyara) vagy a különféle csodás történetek szolgáltatását áruba bocsájtó lány (Callgirl), de különféle messzi planéták furcsábbnál-furcsább népeit bemutató tanmesét (Láthatatlan bolygók) szintén olvashatunk. Ez utóbbi már-már Galaxis útikalauz stopposoknak szintű határtalan fantasztikummal bír…

És ha már itt járunk, el kell mondanom, hogy a kötet néhány írása nem sorolható be szigorúan a science fiction skatulyájába, helyette inkább valamiféle hibrid műfaji keveredésnek lehetünk tanúi. Ilyen fantasy műfajba átkúszó írások a Száz szellem esti parádéja, A Sárkányló éji útja vagy A szentjánosbogarak sírja – és bizony egyik-másik nem is ígér könnyed olvasnivalót.

Az előzőekben említett, feltörekvő kínai írók közül kissé kilóg Cixin Liu, aki A háromtest-probléma trilógiája (2008) című művével világsikert könyvelhetett el magának. Ő két novellával képviselteti magát: míg A Kör egy történelmi jellegű tudományos-fantasztikus rege, melyben gyakorlatilag megalkotják a legelső, ősi számítógépet, addig az Isteni gondoskodás már-már abszurdnak tűnő alapötletében a galaxisból űrhajókkal érkező istenek szállják meg a Földet, ahol gondoskodást kérnek az emberiségtől, ám ez problémákhoz vezet. Ez utóbbi lett amúgy kedvencem a kötetből.

A kötetben végén ráadásként található még három esszé, melyeknek szerzői egyrészt bemutatják a kínai sci-fi irodalom történetét, illetve megpróbálnak rávilágítani, hogy vajon mitől kínai a kínai sci-fi, miben tér el európai vagy amerikai társaitól. Vagy éppenséggel hogy kell elképzelni a tudományos fantasztikum beágyazódását a kultúrába, mindezt a kínai nemzedék szétszakítottságán keresztül.

Mindenféleképpen hiánypóló kiadványt tudhat magáénak, aki beszerezni ezt az antológiát. Mindig öröm tudni, hogy a modern mainstream média által felkapott írók, művek és univerzumok mellett, illetve mögött is bőséggel akadnak kevésbé ismert, ámde minőségi művek – példának okáért most egy csokorral kaphattunk a messzi Kínából.

A könyvért köszönet az Agave kiadónak, akiktől itt lehet megrendelni a regényt! 

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Láthatatlan bolygók – Kínai kortárs science fiction antológia (szerk. Ken Liu) (2019)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.