Ted Chiang: Életed története és más novellák (2016)

Az amerikai Port Jeffersonban született Ted Chiang nem mondható igazán termékenyen szerzőnek. Közel harminc éves pályafutása alatt mindösszesen két tucatnyi írása jelent meg, melyek nagy része novellákból áll, komolyabb terjedelmű műve szinte nincs is. Ám ezen kevés iromány ellenére is több Nebula- és Hugo díjat zsebelt be, viszont az igazán komoly hírnevet az egyik novelláját feldolgozó, Érkezés című 2016-os sci-fi hozta el neki (amiről mi is írtunk ITT), ami végül egy Oszkárt is képes volt megszerezni.

Az Életed története és más novellák még 2016-ban jelent meg magyarul, az Agave kiadó gondozásában, egy filmhez passzoló borítóval, amit most Ted Chiang közelgő újabb novellás kötete végett új, sokkal pofásabb borítóval dobtak a piacra.

Tartalmilag a kötet nyolc történetet hordoz magában, melyek egytől egyig igazán ötletesek, elgondolkodtatók és lebilincselők. Egy kőfejtő munkás a Bábelnél épült toronyhoz utazik, hogy annak tetején törje fel az égboltot. A világot angyalok látogatják akik egyszerre hoznak áldást és halált. Egy új eljárás révén a fiataloktól elveszik az emberi szépség érzetét, hogy ne érje őket diszkrimináció. Idegenek érkeznek a Földre, és az amerikai vezetők egy nyelvészt kérnek fel, hogy fizikus társával fejtse meg a lények felfoghatatlan nyelvét.

Igen az utóbbi adott alapot a későbbi Érkezés című filmnek, s az olvasó talán ezt a novellát is várja a legjobban mind közül, hogy talán valami újat kap a mozgóképes változat mellé, ami más szemszögből világítja meg az eseményeket. Nos, akik erre számítanak, el kell őket keserítenem, ugyanis semmi pluszt nem kapunk a filmhez képest. Ellenben teljesen másként ismerhetjük meg az eredeti cselekményt, ami sokkal több rejtélyt és misztikumot hagy maga után, sokkal többet bíz rá az olvasóra mint a mozis változat. Ez elmondható szinte az összes novellára, hogy hatásos csattanók helyett sokszor inkább nyitott lezárásokkal operál, ezzel is tovább éltetve a történetet az olvasóban. Nem mindenki szereti az ilyesfajta befejezéseket, én még is nagyon pozitívan éltem meg, hogy akár napokig még a gondolataimban maradtak az egyes sztorik lehetséges folytatásai.

Minden történetre általánosságban elmondható, hogy egy egyszerű, még is az olvasót erősen megmozgató alapkoncepcióból épülnek fel, amiket az író precíz, mindenre kiterjedő pontossággal bont ki és tár az olvasó elé. Az egész kötet legjobban talán a Black Mirror antológia sorozathoz hasonlítható, ahol mindig egy lehetséges jövőt mutatnak be, és apróbb változtatások emberiségre gyakorolt kihatását szemlélhetjük. Hasonló érzetűek Ted Chiang művei is, ahol egy-egy esemény révén épít fel egy teljes új világot és tárja azt az olvasó elé a lehető legélethűbben, a legáthatóbb hangulattal. Minden novellának megvan a sajátos hangulata, és magas színvonala, egyik történet sem emelkedik ki toronymagasan a többi közül és egyik sincs jócskán a társai színvonala alatt, így nem érezzük azt olvasás közben, hogy egy hullámvölgyet járunk be.

Thed Chiang szereplői sokszor hatnak egysíkú, tartalom nélküli karaktereknek, de ezt az olvasó alig veszi észre, mert a világ eseményei, a felfedezés amit benne teszünk könnyedén palástolja ezt az észrevételünket. Viszont érdemes az embernek kéznél tartania a telefonját, számítógépét, mivel az író hajlamos az alapműveltséget meghaladó tudományos kifejezésekkel dobálózni, így ha az ember teljes mértékben érteni szeretné az eseményeket, bizony fel kell ütnie a jó öreg Google-t.

Én a magam részéről nagyon sajnálom, hogy Ted Chiang ilyen ritkán ragad tollat, avagy billentyűzetet. Történetei nemcsak lebilincselőek, de komolyan megmozgatják az ember fantáziáját is, gondolkodásra késztetik, amit sok mai sci-fi egyszerűen elfelejt megtenni, és inkább a mindennél grandiózusabb cselekményre koncentrál. Éppen ezért az Életed története és más novellák szinte letehetetlen kötet.

Értékelés: 10/10

Kinek ajánljuk: Akik szeretik a szokványos keretek közül kilépő sci-fi történeteket, vagy csak bejött nekik az Érkezés című film.

wooltur

A könyvért köszönet az Agave kiadónak, akiktől IDE kattintva megtudjátok rendelni a könyvet. 

Be the first to comment on "Ted Chiang: Életed története és más novellák (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.