Tasmanian Devils (2013) (Tasmán ördögök)

Nem kell ahhoz önjelölt biológusnak lenni, hogy megbizonyosodjunk az erszényes (vagy közismertebb nevén: tasmán) ördög létezéséről. Az egykoron Ausztráliában is őshonos, de vadászat által a kontinensen kipusztított emlőst 1941 óta hivatalosan is védetté nyilvánították, és mára megfogyatkozott populációja már csak Tasmánia szigetén lelhető fel. Filmünk készítőinek pedig ennyi információ sem kellett, hogy vérre éhes CGI-kreatúrákat szabadítsanak e televízióra készült produkcióban.

Egy felelőtlen fiatalokból álló csapat nem éppen legális bázisugrást hajt végre egy tasmániai nemzeti parkban. Balszerencséjükre társuk az ejtőernyőjét későn nyitja ki, és ezáltal egy földalatti üregbe landolva keresztülszúrja hasát egy éles kő – így aztán percekig figyelhetjük kibugyogó vérének misztikus csorgását. Amikor társai leereszkednek a törzsi jelekkel borított barlangba, gyorsan el is kell pucolniuk onnan, ugyanis valami nem túl barátságos lény garázdálkodhat odalent. Menekülés közben persze összefutnak a parkőrökkel – csakhogy rajtuk kívül is legyenek még feláldozható szereplők.  Miután a kocsijuknak annyi, egy estét kihúznak a fa tetején töltve, majd pedig – mivel a forgatókönyv úgy kívánja -, újra a talajon próbálják felvenni a harcot az ördögi teremtményekkel.

Bár igazából már a címében is lelövik a készítők, hogy hőseinknek miféle (misztikus módon re-animálódott) szörnyekkel kell harcolniuk, cselekményünk egy viszonylag korai pontján megmutatkoznak ezek a négylábon járó rémek. Amellett, hogy egy falkányi van belőlük, és idővel egyre nagyobbra (!) nőnek, valahányszor megölnek belőle egy-egy példányt, olyan speciális képességekkel rendelkeznek, mint az éppen landolni készülő helikopterbe való felugrálás, de az is figyelemreméltó, hogy egymagukban lazán ki tudnak dönteni egy hatalmas, fából készült tornyot.

Persze e televízióra készült produkció szereplői is megérnek egy misét. Az egyik MacGyver-szindrómás srác lángszórót csinál autóalkatrészekből, de például rendőr lévén az sem zavarja, hogy illegális módon mennek ejtőernyőzni. A vadőr lány a film elején arra hivatkozik, hogy mászásból nem „vizsgázott”, azért nem megy a barlangba, de a film végére már őt eresztik le; még szerencse, hogy diplomáját ausztrál folklórból szerezte, különben nem értenék meg hőseink, mik is ezek a lények. De legalább olyan okfejtéseket hallhatunk közben, mint: „hat lény jött létre, kettőt megöltünk, most már legalább tudjuk, hogy ha megöljük a többi négyet, biztonságban leszünk” Amúgy a monsztrék borzalmasan néznek ki, de ezt nyilván nem kell külön ecsetelnem. Szóval, a bűnös élvezetekért rajongó népek tehetnek vele egy próbát, más embrerfiának nem javasolnám.

Értékelés: 5/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Tasmanian Devils (2013) (Tasmán ördögök)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.