The Cured (2017) (A gyógyultak)

Vírus, fertőzés, tömeges halálozás, antivírus. Ezek hallatán valószínűleg elsőre a lehető legalapvetőbb véres, agyzabáló, hörgős zombi tematikájú filmek és sorozatok ugranak be, sőt, még akkor is, ha csak elolvassuk A gyógyultak rövid ismertetőjét a neten, pedig igazából nem teljesen erről van szó. Az alapvető szcenárió talán hasonló, hiszen adott a következő szituáció: Írországban elharapódzott a “Maze” nevű vírus, amely meglepő gyorsasággal megtizedelte a népességet, átváltoztatva az áldozatokat vérengző vadállatokká; nem élőhalottak, csak éppen fékezhetetlen vérszomj izzik a tekintetükben, szinte válogatás nélkül ölnek. A cselekmény számunkra nem a fertőzés tetőpontját jelenti, hanem a már posztapokaliptikus környezet tárul elénk, a vírus pusztítása és következményei pedig igen komoly társadalmi problémákat vetnek fel, A gyógyultak egy eddig nem sokat taglalt témával foglalkozik, tehát ha az eddigiek felkeltették az érdeklődésed, érdemes tovább olvasnod.

A helyszín a korábban már említett napjaink Írországja, a Maze hatalmas pusztítást hozott az egész népességre, ez a példátlan vírus ugyanis pillanatok alatt terjed el a szervezetben, ha egyszer bejut a véráramba. A fertőzöttek száma igen magas, a betegség tünetei a következők: vérbe borult szemek, a józan ész és ítélőképesség teljes hiánya, felgyorsult pulzus, vérszomj, szélsőséges agresszió és éhség. A már fertőzött egyed vagy azonnal megöli és szinte felfalja áldozatát, vagy könnyedén, akár egyetlen harapás után ugyanilyen vadállattá változtatja.

Habár a kutatóorvosoknak sikerült egy olyan ellenszert kifejlesztenie, ami hatásos lehet, sajnos nem minden páciens esetében bizonyul annak; a betegek 75%-a pozitívan reagál a kúrára és egy bizonyos idő eltelte után csaknem teljesen visszanyerik emberi mivoltjukat, nem agresszívak, nem gyilkolnak többé. Egyetlen bökkenője a folyamatnak, hogy minden egyes percre emlékeznek életük legborzasztóbb időszakából; tudják, kit gyilkoltak meg, vagy kinek az életét tették tönkre, miközben nem tudtak parancsolni a bennük tomboló vérszomjnak. A fertőzöttek 25%-a rezisztens az antivírusra, egész egyszerűen a szervezetük nem reagál, de néhányuk továbbra is kezelés alatt áll.

Mindezek ismeretében megismerjük a frissen kigyógyított Senan-t (Sam Keeley), aki szörnyű terhet cipel a vállán. Lassacskán kiderül, hogy nem csak arról van szó, hogy több ember vére szárad a lelkén, de a saját bátyját is ő gyilkolta meg rögtön azután, hogy a vírus bejutott a szervezetébe. Ezt az egyébként is letaglózó helyzetet súlyosbítja a tény, hogy szabadon engedése után a sógornője, Abbie (Ellen Page), és unokaöccse, a csupán néhány éves Cillian fogadja be otthonába, hogy vissza tudjon illeszkedni a társadalomba. Senan-nek nehezen megy a visszarázódás, próbálkozásait nagyban nehezítik a vissza-visszatérő meg nem bocsájtható tetteinek emlékei, továbbá a vele együtt kúrált és szabadult Conor (Tom Vaughan-Lawlor) fenyegető jelenléte.

Munkája is visszahúzza a szörnyű múltja felé, hiszen a híres kutatóorvosnak, Dr. Lyons-nak (Paula Malcomson) segít a fertőzöttekkel, aki továbbra is kitart amellett, hogy a rezisztensek ügyét sem szabad feladni; meg lehet őket gyógyítani. A megmaradt, egészséges emberek véleménye eközben abszolút megoszlik a helyzet megítélését illetően, egyesek támogatják a gyógyultak visszaintegrálását, mások pedig nem tekintik őket többé embernek és mindent megtennének azért, hogy kiiktassák őket a rezisztensekkel együtt. A város nem egy élhető hely többé, mindenki retteg valamitől, senki nem élhet többé úgy, ahogy azelőtt, a folyamatos gyűlölködés pedig olyan nagy méreteket ölt, hogy a szituáció hamar apokalipszis közelivé válik.

A főbb filmes site-ok értékelései szerény véleményem szerint igen csak alulértékelik A gyógyultak által nyújtott élményt. Természetesen nem állítom, hogy a filmtörténelem egy kivételes alkotásáról van szó, de mindenképpen megér egy próbát. A színészek maradéktalanul hozzák azt a színvonalat, ami egy ilyen kaliberű alkotásnál elvárható, a hangulat kellően baljós és posztapokaliptikus, másfél órára biztosan a képernyő elé szegez.

Kinek ajánljuk:
Azok számára, akik szeretik a hagyományos zombifilmeket, de nyitottak egyéb alternatívákra is a témát illetően.

Értékelés: 7/10

(grey tabby)

          

Be the first to comment on "The Cured (2017) (A gyógyultak)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.