Hellboy 7. – Vihar és harag (2019)

A Vad Virágok Könyvműhely által (újra)indított Hellboy széria hetedik, és egyben az eredeti történetvonal utolsó kötetében Mike Mignola egy mindent eldöntő univerzális csata keretében zárja le a természetfeletti erejű vagány és nagydumás hősének epikus történetet. A fináléban Artúr király halott lovagjai mellett újra előbukkan Nimué, Baba Jaga, és az áruló Gruagach, de ami a lényeg, hogy végre-valahára a panelokban köszönthetjük a Földünk sorsát megpecsételő Ogdru Jahad rusnya sárkányszörnyét, akivel aztán Hellboy-nak meg kell küzdenie!

A cselekmény A nagy vadászatban megkezdett történetfonalat folytatja. Britannia nemes halottai valóban feltámadnak a sírjaikból, hogy Artúr király vérvonalának utolsó életben lévő tagja vezesse őket egy mindent eldöntő háborúban. Hellboy azonban az Excalibur-t szögre akasztja, és tesz az egészre, inkább Alice nélkül egyedül indul el, hogy legyőzze a Vérkirálynőt és szörnyekből álló légióját. Útközben összefut Baba Jagával, és egy szeméért cserébe segít neki, hogy Nimué közelébe férkőzhessen, aki ekkorra már egyesült a világokat leigázó Ogdru Jahad sárkányával. A végső harc tehát elkerülhetetlen, a tétje pedig nem kisebb, mint világunk fennmaradása…

Az eredetileg 2010 és 2011 folyamán kiadott két füzet (Vihar, Harag) egyaránt három-három epizóddal képviselteti magát; ahol az egyik véget ér, ott kezdődik a másik, szóval akár egy komplett, teljes értékű történetként is értékelhető, ha már a Hellboy-saga fináléjáról van szó.  A nagy vadászathoz hasonlóan a rajzok ismét csak Duncan Fegredo munkáját dicsérik, a színezés szintúgy Dave Stewart-é, Mike Mignola pedig jó szokásához híven kiváló mesélőként vesz részt ebben az izgalmas koprodukcióban.

És, hogy milyen is lett a Hellboy (kvázi) vége?! Gigászi. Drámai. Érzékeny. Földöntúli. Legfőképpen pedig mozgalmas, ugyanis a több idősíkon játszódó cselekményben vissza-visszaköszönnek a korábbi füzetek szereplői (Nimué, Baba Jaga, Morgan le Fay, Gruagach stb.) segítve vagy éppen gáncsolva főhősünket, miközben a szemünk előtt bontakozik ki az előző részekben csak fel-felvázolt elkerülhetetlen boss-fight, vagyis a Mindent Eldöntő Csata. Mellette múltidézőként kiegészítő kis előzmény-történeteket kaphatunk, hogy jobban összeálljon a kép, és még inkább megérthessünk egyes dolgokat.

A (némileg) pozitív kicsengésű lezárást happy end-nek nem mondanám – erre nyilván számítani is lehetett; főleg, hogy van folytatása egy félig-meddig más cím alatt -, mert egy ilyen kaliberű fenyegetést nem is lehetne ennyivel elintézni, viszont a célnak történetvonal-lezárásként tökéletesen megfelelt. Mondhatnánk, Mike Mignola épp csak annyiban zárta le, hogy egy másik koncepcióban felvehesse a fonalat. Sőt, ha úgy nézzük, több másik spin-offal, hiszen az ismerős szereplőkkel operáló Hellboy-univerzumnak ezzel még koránt sincs vége…

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Hellboy 7. – Vihar és harag (2019)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.